gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

10 zanimljivih činjenica o čaju

2024. 09. 25.

10 zanimljivih činjenica o čaju

1. Čaj je s nama već 5000 godina

Prema legendi, čaj - baš kao i kava - nastao je slučajno. Jednom se 2732. godine prije Krista dogodilo u Kini da je car Shen Nung prokuhao vodu za piće, vjetar je otpuhao neke zanimljive listove. Dok se voda dovoljno ohladila da se mogu izvući listovi, pretvorila se u piće zanimljive boje i mirisa. Caru se njegovo "slučajno piće" učinilo toliko zanimljivim da ga je pijuckao iz znatiželje. Ostalo je povijest...

2. Čaj kao valuta

Čaj je bio toliko popularan da se dugo vremena koristio i kao valuta. Mogli biste reći: “Dobro! Nekada se dosta toga koristilo u tu svrhu!" No, čaj se za to koristio sve do kraja stoljeća.

3. Savršeni omjeri

Prema britanskom standardu, na 200 grama vode potrebno je 4 grama čaja. Za pripremu čaja preporučuje se svježe prokuhana, mekana voda. Druga važna smjernica je da ne prokuhate vodu koja je ostala u kuhalu za vodu. Za crni čaj treba zagrijati vodu na 90-95°C, i tom vodom proliti listove čaja.

4. Kofein

Čaj također sadrži kofein, oko 40-120 mg na 250 ml. Ova količina je posebno smrtonosna za manje insekte. Zato ga biljka proizvodi kako bi otjerala insekte.

5. Čaj u 5

Tradicija čaja u 5 sati svjetski je poznata, ali nije ni najmanje važna za ispijanje čaja. Jednostavno je engleskoj aristokraciji vrijeme između ručka i večere bilo predugo. Tako da je čajanka u pet sati bila više zbog čajnih kolačića i kolačića nego zbog samog čaja.

6. Najskuplji čaj na svijetu

Da-Hong Pao čaj se u Kini smatra nacionalnim blagom. Bio je to ljekoviti čaj careva. Ova vrsta čaja je strogo čuvana, a kineska vlada ga rijetko daje slavnim osobama, znanstvenicima i stranim državnim čelnicima. Jedan kolekcionar je jednom platio 28.000 dolara za ukupno 20 grama.

7. Vrste čajeva

Postoji više od 3000 sorti koje možete izabrati!

8. Umjesto limuna i šećera

Ako ste umorni od tradicionalne arome limuna i meda, uputite se u Tibet! Tamo ćete dobiti slani maslac u čaju. Ovo je tradicionalni tibetanski po cha, koji se priprema od crnog čaja uz dodatak mlijeka i slanog maslaca.

9. Filter za čaj također postoji zahvaljujući slučaju

Godine 1908. njujorški trgovac čajem poslao je uzorke svog proizvoda zatvorene u svilene vrećice u gradske restorane i kafiće. Nakon nekog vremena shvatio je da mu restorani kuhaju čaj izravno u svilenoj vrećici kako bi uštedjeli vrijeme. Ova metoda kuhanja odmah se proširila i postala sofisticiranija: postala je filter.

10. Čaj protiv alkoholizma

Englezi i Rusi također su koristili čaj u borbi protiv alkoholizma. U Rusiji su otvorene jeftine čajane kako bi se privukli radnici iz pubova. S druge strane, u Engleskoj je kralj dijelio besplatan čaj za svladavanje alkoholizma.

 

Ako nakon ručka osjećate da je do večere ostalo još dosta vremena, nemojte čekati! Odaberite čaj između 3000 vrsta i posjetite našu Facebook stranicu dok ga pijete!

 


Povezani proizvodi