gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

4 ideje kako spasiti ostatak hrane

2024. 11. 22.

4 ideje kako spasiti ostatak hrane

1. Upotreba peciva

Najbolji odgovor na korištenje starih peciva: guba s makom

Jedan od tipičnih ostataka koje možete pronaći u kući je nekoliko dana star, lako ustajao, suho pecivo. Ne samo što se mogu koristiti kao sastojak za gube s makom, već su posebno dobre kada se guba s makom radi od par dana starih kifla. Ovo je ujedno i idealan recept jer se relativno jednostavno priprema, a kada se radi upravo sa suhim kiflama, dobivamo najautentičniji, poznati okus iz kuhinje naših baka i djedova.

Međutim, postoji još jedna alternativa korištenju starog peciva:

  • narezane na kockice i popržene možete napraviti odličan jušni umetak
  • krušne mrvice su također jako korisne
  • i ne zaboravimo tosteve: na prvu ne biste ni pomislili koliko je priprema raznolika, od egzotičnih dodataka do začina

 

2. Upotreba kuhane riže

I najiskusnije domaćice će imat problema sa savršenim predviđanjem potrebne količine priloga. Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir, od apetita članova obitelji do njihovog ukusa do kompatibilnosti s glavnim jelom. Nije ni čudo što se svima dogodi da ponekad nakon kuhanja ostane pokoji prilog. Ni ovo nije za baciti, a i jedan od najklasičnijih priloga, kuhana riža se može koristiti na više načina.

Od male porcije kuhane riže, koja je jedan od nutritivno najvrjednijih ostataka, možete napraviti izvrsnu rižu s jajima. Možete je obogatiti svježe nasjeckanim mladim lukom ili prženom slaninom.

Preostalu rižu možete iskoristiti za punjene paprike, rižoto ili je pomiješati s gulašom. A ako ostane veća količina, najlakše je od toga napraviti složenac.

 

3. Upotreba povrća

Ako u svom kućanstvu naiđete na malo naborano, malo starije povrće, ni njega se ne isplati baciti! Ako ga nitko ne voli sirovo, onda ga narežite na sitne komade, možete ga koristiti u raguu, juhi ili varivu.

Svako jelo bit će vam zahvalno ako mu okus, osim začina, obogatimo i povrćem. Sataraš možete napraviti čak i od veće količine mješavine rajčice i paprike.

4. Upotreba pohanog mesa

Malo je nostalgičnijih i ukusnijih namirnica od pohanog mesa! Drugi ili treći dan je još savršeno jestiv i nije ga nikako dobro baciti, ali više nije tako ukusan. Ostacima pohanog mesa možete udahnuti novi život uz nekoliko recepata. Sendvič s pohanim mesom očita je i jednostavna opcija koja je prikladna ne samo za večeru, već i za ručak.

Možete ga varirati i na način što ga ne stavljate u lepinju ili između dvije kriške kruha, već ga narežite na rezance i stavite na tortilju. Budući da se za tortilju ne može reći da je klasičan proizvod domaće gastronomije, svi u obitelji će cijeniti profinjeni specijalitet. Uvijek je dobro imati vrećicu ili dvije tortilja čipsa u smočnici. Tortilju tanko namazati majonezom, poslagati malo zelene salate, naribanog sira, zatim preostala pohana pileća prsa, zarolati, malo popržiti na suhoj tavi i gotovo jebčudo od pohanog mesna umotano u tortilju.

 

Želite li naučiti više o zanimljivim jelima ili vas zanimaju drugi kuhinjski savjeti? Podijelite članak sa svojim prijateljima i pratite nas na Facebook-u za sličan uzbudljiv sadržaj!