4 jela od tikve
2024. 11. 15.
Ovo će biti ukusno!
Ako ste dovoljno pametni, samo od od bundeve možete napraviti kompletnu večeru. Sjajno je, zar ne?
U našoj kompilaciji posebnu pozornost posvećujemo kolekciji jela koja se lako pripremaju, tako da i manje iskusni kuhari imaju priliku malo eksperimentirati u njihovoj pripremi.
I za kraj, donosimo vam pravu egzotiku od ovog svestranog sastojka za koju vjerojatno niste ni čuli!
Predjelo: Krem juha od bundeve s prženim sjemenkama bundeve
Krem juha se može napraviti od praktički svega, bundeva nije iznimka. Začinjeno s malo pečenih bučinih sjemenki, od ove naizgled obične namirnice možete stvoriti pravi kulinarski doživljaj koji će vas ujedno i oraspoložiti za ostatak obroka.
Sastojci:
- 80 dkg bundeve
- 1 luk
- 3 dkg soli
- 5 dkg masla
- 4 dkg brašna
- 5 dl mlijeka
- pola vezice kopra
- 1 žličica octa
- 2 dl slatkog vrhnja
- 1 prstohvat mljevenog bijelog papra
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- 1 dkg paprike
- 10 dkg sjemenke bundeve
Priprema:
- Bundevu očistiti i naribati! Očišćeni luk i opran kopar sitno nasjeckajte i zajedno s bundevom pirjajte na maslacu. Začinite solju, octom, bijelim paprom, muškatnim oraščićem i paprikom. Preliti sa 5 dl mlijeka i 5 dl vode.
- Pomiješajte vrhnje i brašno dok nema grudica. Ulijte u juhu i pustite da zavrije, zatim maknite s vatre i napravite pire pomoću štapnog miksera.
- Bučine sjemenke ispecite na suhoj tavi! Juhu poslužite s bučinim sjemenkama i malo vrhnja!
Glavno jelo: varivo od tikve s faširanim mesom
Za glavno jelo donijeli smo pravi domaći klasik domaće gastronomije, samo s malo uzbudljivijim začinima. Svatko poznaje njegov okus, svatko misli da je dobar i na malo drugačiji način. Svima je najukusniji, kakvog ga pamte iz djetinjstva. Ili ne…? Po nama je ovaj najbolji način!
Sastojci za varivo:
- 1 glavica luka
- 4 žlice suncokretovog ulja
- 60 dkg rendane tikve
- sol
- 1 žlica brašna
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1 šaka svježeg kopra
- 1 mala čašica kiselog vrhnja
Za faširano meso:
- 50 dkg mljevene svinjetine
- 1 jaje
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- Na 2 žlice zagrijanog ulja propirjajte očišćeni i nasjeckani luk. Kad zastakli dodati rendanu bundevu. Posolite po ukusu, podlijte s malo vode i pirjajte poklopljeno.
- U međuvremenu u maloj tavi pripremiti zapršku s paprikom: na preostalom ulju popržiti brašno dok ne porumeni uz stalno miješanje. Maknite s vatre, pospite crvenom paprikom i miješajte dok ne postane glatko.
- Kad tikva omekša, umiješajte zapršku, sitno nasjeckani kopar i kiselo vrhnje. Zakuhajte i nakon par minuta kuhanja maknite s vatre.
- Mljeveno meso dobro izmijesite, dodajte razmućena jaja, nasjeckani i poprženi luk i naribani češnjak. Dodajte sol, papar i crvenu papriku. Zamijesite dobro.
- Smjesu umijesite u kuglice veličine ping-pong loptica i pospite ih prezlom. Na kraju ih pržite na vrelom ulju dok ne porumene!
Desert: Pita od bundeve
Kolač je pravi klasik među slasticama. Pita od bundeve posebno je intenzivan doživljaj koji njeguje njušne organe i okusne pupoljke. Ako ste u potrazi za savršenim desertom od bundeve, ne propustite ovaj!
Sastojci:
- 20 dkg speltinog brašna
- 10 dkg maslaca
- 2 dkg šećera
- 6 grama sode bikarbone
- 2 jaja
- 1 prstohvat soli
- 40 dkg pečene bundeve
- 8 dkg meda
- 1 žličica mljevenog cimeta
- pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
- pola žličice mljevenog klinčića
- pola žličice mljevenog đumbira
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Zamijesite tijesto od brašna, sode bikarbone, otopljenog maslaca, šećera, 1 jajeta i 1 prstohvata soli!
- Razvaljajte tijesto i njime obložite dno kalupa za pitu! Pecite na 180 stupnjeva 10 minuta pa izvadite iz pećnice. Za to vrijeme pečenu bundevu možete i zgnječiti.
- Pomiješajte pulpu bundeve, jaja, med i začine. Dobiveni nadjev ulijte u sredinu prethodno pečenog tijesta za pitu i ravnomjerno rasporedite. Vratite u pećnicu i bit će gotovo za dodatnih 20-25 minuta na 180 stupnjeva. Najbolja je prelivena kremom od mascarponea i malo cimeta!
Neobičan recept s bundevom: Pečena bundeva s ružmarinom i sirom
Kombinace rozmarýnu, dýně a sýra Eidam se svou intenzivní vůní může zpočátku působit zvláštně. Její exotická chuť poskytuje další speciální vrstvu k využití dýně, kterou byste jako milovníci dýní rozhodně měli vyzkoušet.
Sastojci:
- 50 dkg bundeve
- 2 žlice ružmarina
- 1 žličica soli
- 2 žličice mljevenog papra
- 5 dkg edami sira
- 5 dl mlijeka
- 5 dkg parmazana
- 5 dl vrhnja
Priprema:
- Bundevu ogulite i izvadite sjemenke. Bundevu narežite na kriške debljine najviše 2 cm.
- Stavite kriške na lim za pečenje. Povrće lagano posolite pa u mužaru sameljite 2 žličice ružičastog papra i pospite ga po bundevi.
- Za posljednji korak, pospite gornji dio listićima svježeg ružmarina!
- Na bundevu naribajte malo sira i prelijte mlijekom ili vrhnjem. Ako sve pokrijete aluminijskom folijom i stavite u pećnicu, u roku od 30 minuta ukusno jelo treba samo doraditi. Nakon 30 minuta skinite foliju i pecite još 5 minuta. Najbolje ga je poslužiti svježeg i toplog.
U našoj internetskoj trgovini pronaći ćete pećnice i druge kuhinjske uređaje u svim veličinamma, kategorijama i tehnologijama. Ako vam se da eksperimentirati, svakako bacite pogled na nas!
Rado upoznajetenova jela? Podijelite članak sa svojim prijateljima i pratite nas na Facebook-u za sličan uzbudljiv sadržaj!