gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

4 jela od tikve

2024. 11. 15.

4 jela od tikve

Ovo će biti ukusno!

Ako ste dovoljno pametni, samo od od bundeve možete napraviti kompletnu večeru. Sjajno je, zar ne?

U našoj kompilaciji posebnu pozornost posvećujemo kolekciji jela koja se lako pripremaju, tako da i manje iskusni kuhari imaju priliku malo eksperimentirati u njihovoj pripremi.

I za kraj, donosimo vam pravu egzotiku od ovog svestranog sastojka za koju vjerojatno niste ni čuli!

 

Predjelo: Krem juha od bundeve s prženim sjemenkama bundeve

Krem juha se može napraviti od praktički svega, bundeva nije iznimka. Začinjeno s malo pečenih bučinih sjemenki, od ove naizgled obične namirnice možete stvoriti pravi kulinarski doživljaj koji će vas ujedno i oraspoložiti za ostatak obroka.

Sastojci:

  • 80 dkg bundeve
  • 1 luk
  • 3 dkg soli
  • 5 dkg masla
  • 4 dkg brašna
  • 5 dl mlijeka
  • pola vezice kopra
  • 1 žličica octa
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 1 prstohvat mljevenog bijelog papra
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 dkg paprike
  • 10 dkg sjemenke bundeve

Priprema:

  1. Bundevu očistiti i naribati! Očišćeni luk i opran kopar sitno nasjeckajte i zajedno s bundevom pirjajte na maslacu. Začinite solju, octom, bijelim paprom, muškatnim oraščićem i paprikom. Preliti sa 5 dl mlijeka i 5 dl vode.
  2. Pomiješajte vrhnje i brašno dok nema grudica. Ulijte u juhu i pustite da zavrije, zatim maknite s vatre i napravite pire pomoću štapnog miksera.
  3. Bučine sjemenke ispecite na suhoj tavi! Juhu poslužite s bučinim sjemenkama i malo vrhnja!

 

Glavno jelo: varivo od tikve s faširanim mesom

Za glavno jelo donijeli smo pravi domaći klasik domaće gastronomije, samo s malo uzbudljivijim začinima. Svatko poznaje njegov okus, svatko misli da je dobar i na malo drugačiji način. Svima je najukusniji, kakvog ga pamte iz djetinjstva. Ili ne…? Po nama je ovaj najbolji način!

Sastojci za varivo:

  • 1 glavica luka
  • 4 žlice suncokretovog ulja
  • 60 dkg rendane tikve
  • sol
  • 1 žlica brašna
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 šaka svježeg kopra
  • 1 mala čašica kiselog vrhnja

Za faširano meso:

  • 50 dkg mljevene svinjetine
  • 1 jaje
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. Na 2 žlice zagrijanog ulja propirjajte očišćeni i nasjeckani luk. Kad zastakli dodati rendanu bundevu. Posolite po ukusu, podlijte s malo vode i pirjajte poklopljeno.
  2. U međuvremenu u maloj tavi pripremiti zapršku s paprikom: na preostalom ulju popržiti brašno dok ne porumeni uz stalno miješanje. Maknite s vatre, pospite crvenom paprikom i miješajte dok ne postane glatko.
  3. Kad tikva omekša, umiješajte zapršku, sitno nasjeckani kopar i kiselo vrhnje. Zakuhajte i nakon par minuta kuhanja maknite s vatre.
  4. Mljeveno meso dobro izmijesite, dodajte razmućena jaja, nasjeckani i poprženi luk i naribani češnjak. Dodajte sol, papar i crvenu papriku. Zamijesite dobro.
  5. Smjesu umijesite u kuglice veličine ping-pong loptica i pospite ih prezlom. Na kraju ih pržite na vrelom ulju dok ne porumene!

 

Desert: Pita od bundeve

Kolač je pravi klasik među slasticama. Pita od bundeve posebno je intenzivan doživljaj koji njeguje njušne organe i okusne pupoljke. Ako ste u potrazi za savršenim desertom od bundeve, ne propustite ovaj!

Sastojci:

  • 20 dkg speltinog brašna
  • 10 dkg maslaca
  • 2 dkg šećera
  • 6 grama sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • 40 dkg pečene bundeve
  • 8 dkg meda
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • pola žličice mljevenog klinčića
  • pola žličice mljevenog đumbira

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Zamijesite tijesto od brašna, sode bikarbone, otopljenog maslaca, šećera, 1 jajeta i 1 prstohvata soli!
  2. Razvaljajte tijesto i njime obložite dno kalupa za pitu! Pecite na 180 stupnjeva 10 minuta pa izvadite iz pećnice. Za to vrijeme pečenu bundevu možete i zgnječiti.
  3. Pomiješajte pulpu bundeve, jaja, med i začine. Dobiveni nadjev ulijte u sredinu prethodno pečenog tijesta za pitu i ravnomjerno rasporedite. Vratite u pećnicu i bit će gotovo za dodatnih 20-25 minuta na 180 stupnjeva. Najbolja je prelivena kremom od mascarponea i malo cimeta!

 

Neobičan recept s bundevom: Pečena bundeva s ružmarinom i sirom

Kombinace rozmarýnu, dýně a sýra Eidam se svou intenzivní vůní může zpočátku působit zvláštně. Její exotická chuť poskytuje další speciální vrstvu k využití dýně, kterou byste jako milovníci dýní rozhodně měli vyzkoušet.

Sastojci:

  • 50 dkg bundeve
  • 2 žlice ružmarina
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice mljevenog papra
  • 5 dkg edami sira
  • 5 dl mlijeka
  • 5 dkg parmazana
  • 5 dl vrhnja

Priprema: 

  1. Bundevu ogulite i izvadite sjemenke. Bundevu narežite na kriške debljine najviše 2 cm.
  2. Stavite kriške na lim za pečenje. Povrće lagano posolite pa u mužaru sameljite 2 žličice ružičastog papra i pospite ga po bundevi.
  3. Za posljednji korak, pospite gornji dio listićima svježeg ružmarina!
  4. Na bundevu naribajte malo sira i prelijte mlijekom ili vrhnjem. Ako sve pokrijete aluminijskom folijom i stavite u pećnicu, u roku od 30 minuta ukusno jelo treba samo doraditi. Nakon 30 minuta skinite foliju i pecite još 5 minuta. Najbolje ga je poslužiti svježeg i toplog.

 

U našoj internetskoj trgovini pronaći ćete pećnice i druge kuhinjske uređaje u svim veličinamma, kategorijama i tehnologijama. Ako vam se da eksperimentirati, svakako bacite pogled na nas!

Rado upoznajetenova jela? Podijelite članak sa svojim prijateljima i pratite nas na Facebook-u  za sličan uzbudljiv sadržaj!