gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

5 iznenađujućih načina pripreme krumpira

2023. 09. 04.

5 iznenađujućih načina pripreme krumpira

Jedinstvene alternative za korištenje krumpira

Svi mi imamo poznanika koji krumpir konzumira na alternativan način. A ima i onih koji pohano meso uzmu u ruke i stave na njega pire od krumpira da ne moraju koristiti tanjur. Pa, to su među slabijim verzijama. Postoje još iznenađujući načini korištenja krumpira.

 

1. Krumpir u dijeti

U glavama mnogih od nas krumpir je zabranjena namirnica tijekom dijete jer sadrži mnogo ugljikohidrata i škroba. Istovremeno, sve više bodybuildera tvrdi da je to pogrešan podatak, jer ako krumpir pravilno pripremimo – tj. ne pržimo ga u puno ulja, već ga kuhamo, kuhamo na pari ili možda pržimo na vrućem zraku. pećnica bez ulja - tada mogu biti puno bolji partner u mršavljenju, poput riže.

To je dobra vijest! Nismo osuđeni na dosadan jelovnik pileća prsa + riža do kraja života ako smo na dijeti.

Pogledajmo što to znači na razini mikronutrijenata: 100 grama krumpira ima upola manje kalorija od iste količine riže. Krumpir sadrži više vitamina C, više vlakana, a bogatiji je i magnezijem, kalijem i natrijem od riže.

Krumpir ima i veći indeks sitosti, što znači da nas više zasićuje, kasnije ćemo biti gladni, a time je unio zadnji desni hook, s kojim je trijumfirao nad rižom.

 

2. Krumpir i kiseli krastavci

Ako vam se dogodi da radite kisele krastavce i kod kuće ostanete bez bijelog kruha ili peciva, nemojte paničariti ako u smočnici pronađete 1-2 krumpira. (Ako ga ne možemo pronaći, možemo uhvatiti paniku, ali nikako do tada!)

Za početak jedan krumpir, narežite na kolutiće i stavite na dno staklenke. Mogu se dodati krastavci i uobičajeni začini. Na kraju sve prekrijemo ostalim kolutovima krumpira, slažući krastavce u "zagrljaj od krumpira".

Osim što je krajnji rezultat isti kao kod verzije s kruhom, čak i sok ostaje čišći. Štoviše, ako naš ukućan ili gost koji je osjetljiv na gluten odbije ponudu, možemo ga razuvjeriti riječima: "Ovo je bez glutena", jer u njemu nema kruha.

 

3. Desert od krumpira

Svi znamo dobre stare okruglice od šljiva.

Svaka zemlja ima svoj desert od krumpira. Japanci, primjerice, kuhanom i zgnječenom krumpiru dodaju šećer i rižino brašno, pa knedle nastale od te mase pune sirom i ravnaju u plehu. Vrijedi probati, lako bi mogao postati omiljena slastica obitelji!

 

4. Rakija od krumpira

Iako je priprema rakije od krumpira dosta zahtjevna, pa se zapravo niti ne može službeno zvati rakijom, budući da je riječ o biljnom destilatu, majstore domaće palinke to jedva koči. Ako ovo još niste probali, možda vrijedi probati!

 

5. Čišćenje s krumpirom

Nemojte ni slučajno baciti koru od krumpira! Vlažnom korom krumpira možemo lako izribati kotao za rakiju, pećnicu, tavu pa čak i sudoper, bez potrebe za štetnim kemikalijama.

Štoviše, kore krumpira također se mogu koristiti za uklanjanje hrđe! Ne postoji prirodniji način čišćenja!

 

Krompir je puno više od priloga. Ne treba ga zatvarati u mračne podrume i torbe, slobodno ga koristite za bilo što! Za više zanimljivih sadržaja posjetite našu Facebook stranicu, i ne zaboravite: u našoj web trgovini možete pronaći sve što vam može zatrebati pri preradi krumpira!