gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

5+2 načina upotrebe sira

2024. 03. 18.

5+2 načina upotrebe sira

Sir je već tisućama godina bitan dio kulinarskog svijeta. Najraniji vjerojatni datum proizvodnje sira može se staviti između 8000-3000 godina prije Krista, a ova se aktivnost pojavljuje u Bibliji, kao i u židovskoj i rimskoj kulturi. Tada je znanost o proizvodnji sira polako putovala i osvojila cijeli svijet. 

Raznolikost sireva

Sir nije samo namirnica: on je sastojak koji može otkriti nove dimenzije u kuhinji. Može se koristiti na bezbroj načina i može okruniti svako jelo.

Bilo da se radi o odležanom, mekom, tvrdom, polutvrdom ili čak siru u rinfuzi, okus i tekstura uvijek su posebni i jedinstveni. Zato kreativnom upotrebom sira ne samo što možete steći nova iskustva okusa, već njime možete začiniti svoja uobičajena jela.

 

5+2 načina upotrebe sira

Raznolikost sira ogleda se iu tome što ga možete koristiti kao sastojak gotovo svih jela. Donijeli smo vam 5 načina kako iskoristiti sir!

#1 Predjelo i juha

Predjela od sira savršen su izbor ako na stol želite staviti nešto brzo, a ukusno. Isprobajte kuglice od sira koje možete začiniti čilijem ili mladim lukom! Jednostavna sirna plata poslužena s uljaricama, grožđem i salamom može biti savršena i kao predjelo.

A ako želite toplu, kremastu juhu, onda će vas krem juha od sira sigurno oboriti s nogu.

Napraviti krem juhu od sira vrlo je jednostavno: potrebno je samo staviti kocku za juhu u lonac s vrućom vodom, dodati 20 dkg sira, te miješati dok se sir ne rastopi. Kad je gustin prokuhao, 5 žlica brašna pomiješajte s 2 dl vrhnja i dodajte u gustin. Nakon toga prokuhajte još nekoliko minuta, pa začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Božanstvena krem juha je gotova.

#2 Glavno jelo

Kao glavno jelo preporučamo pohani sir Trapist ili Camembert. Ako želite božansku harmoniju okusa, poslužite ih s prženim batatom i džemom od borovnica!

Raclette od siranikako ne možete propustiti, ako vam je cilj spojiti gastronomiju i eleganciju!

#3 Desert

Vjerojatno ste već upoznati s tortom od sira ili tiramisuom s mascarponeom, ali jeste li ikada pomislili da sir možete koristiti kao podlogu za druge kolače? Ako želite nešto stvarno posebno, probajte Éclair krafnu punjenu svježim sirom ili voćnu pitu od sira!

#4 Dodaci i sastojci

Pizza, pogača, hamburger, salata, tjestenina: malo ribanog sira dobro je za gotovo sve.

#5 Grickalice

Planirate li druženje s prijateljima i ugodnu degustaciju vina, onda je sir neizostavan! Fondu također može biti odlično rješenje za to, jer možete jednostavno prilagoditi što želite umočiti u vrući sir. Kad smo već kod umakanja... što kažete na međuobrok za pikantne nachose s umakom od sira?

 

Savjeti za korištenje sira u kuhinji

Odabrati sir za jela koja pripremate prava je umjetnost. Da biste postigli savršen učinak, morate znati i uzeti u obzir bezbroj stvari. U nastavku možete pronaći nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sir ne bude samo sastojak vaše kuhinje, već i duša hrane.

1. Upoznajte karakter sira!

Svaki sir ima svoj poseban okus i teksturu. Svježi, mekani sirevi poput ricotte ili mozzarelle savršeni su za salate, pizze ili lagana jela od tjestenine.

I tvrdi, zreli sir, poput parmezana ili pecorina, svojim intenzivnim okusom može biti izvrstan izbor za tjesteninu ili rižot.

2. Pazite na harmoniju okusa!

Razmislite o harmoniji okusa i hrane. Snažan, karakterističan sir poput cheddara ili gaude dobro ide uz sendviče s mesom ili hamburgere.

Dok mekši, kremastiji sir poput Camemberta nudi nezaboravno iskustvo okusa u kombinaciji s voćem i slatkim džemovima.

3. Obratite pozornost na teksturu!

Ne samo okus, već i tekstura je važan aspekt pri odabiru sira. Sir koji se dobro topi, poput fontine, savršen je izbor za pečena jela, gdje se sir lijepo topi i stvara kremasti sloj.

Izmrvljena feta ili mekana mozzarella mogu dodati uzbudljivu teksturu hrskavim, svježim salatama.

 

Drugi načini upotrebe sira

Jeste li znali da se posebnost i unikatnost sira može iskoristiti ne samo u kuhinji? Donijeli smo vam 2 dodatna načina upotrebe sira!

#1 Društveni događaji, događanja

Danas se događanja i društvena događanja grade oko sira. Na primjer, s partnerom možete otići na romantičnu degustaciju sira i vina. Ako ste doista odlučni, možete sudjelovati i na radionici sirarstva gdje ćete teorijski i praktično učiti o ovoj umjetnosti. Sve to znači da sir možete koristiti i kao poklon!

#2 Natjecanje u kotrljanju sira

Neki ljudi koriste sir za natjecanje. Primjer za to je poznato natjecanje u kotrljanju sira u Engleskoj, koje se nekada održavalo na obroncima Cooper's Hilla u Gloucestershireu. Suština natjecanja je da se na ovu ogromnu padinu pušta okrugli sir, a zadatak sudionika je da ga uhvate prije nego što dođe do dna padine.

Jeste li znali da sir ima toliko mogućnosti?

 

Sažetak

Svestranost sira nudi beskrajne mogućnosti. Bilo da se radi o jednostavnom sendviču za doručak ili gurmanskoj večeri, sir može okruniti obrok, dodajući poseban okus i teksturu koja obrok čini nezaboravnim. Sir postaje zaista uzbudljiv i poseban jer se može koristiti na bezbroj načina u kuhinji, pa čak i izvan našeg doma.

 

Nadamo se da smo vam u ovom postu uspjeli pružiti zanimljive informacije i korisne savjete. Želite li čitati slične zanimljive sadržaje i upoznavati nove recepte, pratite našu stranicu kako ne biste propustili najnovije vijesti!