gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Božićna hrana u Europi

2022. 12. 19.

Božićna hrana u Europi

Torta Španjolaca

U Španjolskoj, kao i u nekoliko europskih zemalja, hrana i običaji razlikuju se od regije do regije. Čak i na Božić. Ipak, postoje elementi jelovnika koji su stalni u svim dijelovima zemlje. Takav je torta kraljeva. Roscón de reyes slatka je torta punjena kremom, okruglog oblika, podsjeća na kuglóf. Također se aromatizira i kandiranim voćem. Pripremu možete pogledati ovdje . Svakako preporučamo sito za brašnoseparator za jaja, i jednu dobru tepsiju za pečenje. Važno je ne štedjeti s kandiranim voćem na vrhu!

Takvu spektakularnu poslasticu vrijedi čak ispeći kao dar. 

Njemačka: knödel

U Njemačkoj je običaj da se za Božić jedu knödel, odnosno peciva s ljubičastim kupusom i hrenovke s krumpir salatom. Naravno, ova jela ponekad imaju različite nazive (kloss, klösse za lepinje), a ponekad je i način pripreme drugačiji. Kako otprilike zamišljate punđu? Na 30-50 dkg lepinja dodaju se 3 jaja, mineralna voda, luk, peršin i šnicla. U Austriji se stavlja puno slanine i kobasica. Ova se tjestenina kuha na pari u vodi. Nije slučajno što joj je ime slično češkoj knedli. 

Italija: Sicilijanska salata od naranče i panettone

I u Italiji je na božićnom stolu bilo mnogo delicija. Ipak, izdvojili bismo jednu posebnu salatu. A riječ je o sicilijanskoj salati od naranče, tipičnom božićnom jelu u ovom mediteranskom kraju.

Prema osnovnom receptu potrebne su vam samo slatke naranče, marinirani crveni luk, malo maslinova ulja, limunova soka i morske soli te crne masline. Ali recept se može dodatno osmisliti i kombinirati. Na primjer, u salatu se može dodati i vlasac, mladi i crveni luk, ali i celer. Peršin, komorač i menta te kupovne miješane salate, rikula  također obogaćuju ovu božanstvenu salatu.

A Panettone je božićni slatkiš Talijana. Vrsta kolača s grožđicama, porijeklom iz Milana. Obično se priprema za Božić i Novu godinu. Ako imate profesionalni mikser, ovaj prekrasan božićni slatkiš možete napraviti relativno jednostavno.

Švedska tomte kaša i Janssonovo iskušenje

Omiljena božićna hrana Šveđana je Janssons frestelse, odnosno Janssonovo iskušenje. To je tepsija pečena u pećnici. Krumpir, poriluk i inćuni također su među slojevitim sastojcima. Gornji dio i samu maslacem premazanu posudu za pečenje pospite mrvicama koje će jelu dati hrskavu teksturu. Između svakog sloja nalazi se i krema, zahvaljujući kojoj ova tepsija neće biti suha. 

 Zanimljivo je da dok Irci Djedu Mrazu daruju pivo, Skandinavci to rade drugačije. Imaju Tomtea, Djeda Mraza, malog vilenjaka koji radi po kući. Ide od kuće do kuće, čuva stoku, čuva djecu, održava red, pazi na žetvu. Zauzvrat, međutim, uvijek očekuje malo kaše u dvorištu, koje ne može bez maslaca i badema. Ako nemate kašu ili je dobijete bez nekog od važnih sastojaka, osvetit ćete se.

Engleska pečena guska i Yorkshire puding

U Engleskoj se pečena guska smatra tradicionalnim božićnim obrokom, no danas se ovo jelo često zamjenjuje puretinom. Yorkshire puding se poslužuje uz gusku. Ovo je tijesto od maslaca, brašna i jaja, koje se može koristiti kao slani ili slatki prilog.

Nadamo se da vam se svidio ovaj kratki sažetak, kojim našim kupcima želimo sretan Božić.