Božićni veganski kolač od sira s brusnicama
2022. 12. 07.
Započeli smo i zadnji mjesec u godini pred Božić! Napravite ovaj rajski kolač za svoje veganske goste ili goste alergične na hranu i dokažite da ono što je zdravo može biti i ukusno! Naš recept je također iz knjige recepata ANKARSRUM .
Sastojci za podlogu za tortu:
130 grama finog brašna
50 grama zobenih pahuljica
15 grama cejlonskog cimeta
2,5 grama praška za pecivo
2,5 grama soli
20 grama smeđeg šećera
100 grama veganskog maslaca sobne temperature
50 ml biljnog mlijeka, poput zobenog mlijeka
Sastojci za nadjev:
165 grama neslanih, neprženih indijskih oraščića
250 grama biljnog jogurta ili sojinog jogurta, koji može biti i od bobičastog voća (brusnice, maline, jagode)
50 grama šećera (po potrebi i više)
37,5 grama soka od limuna
Korica 1 limuna srednje veličine
prstohvat soli
120 grama smrznutih brusnica
Sastojci za kolačiće oblika srca:
100 grama tijesta za nadjev + 15 grama finog brašna
Sastojak za posluživanje:
šlag na biljnoj bazi
Veganska torta od sira na Badnjak korak po korak:
1. Zakuhajte vodu i u njoj potopite indijske oraščiće na 15 minuta.
2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
3. Uzmite kalup za tortu promjera 20 cm, na dno stavite papir za pečenje.
4. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, zobene pahuljice, cimet, prašak za pecivo i sol.
5. Sastavite ANKARSRUM s plastičnom posudom od 3,5 litara i duplom ručkom za mućenje koja je dio osnovnog seta, ali možete je kupiti i zasebno OVDJE. Pogledajte OVAJ VIDEO, kako biste vidjeli što uključuje osnovni set.
6. Miksajte meki maslac i smeđi šećer 1-2 minute na srednjoj brzini dok ne postane pjenasto.
7. Postupno usipajte suhe sastojke u zdjelu miksajući na maloj brzini.Miješati sa Ankarsrumom cca. 1 minutu.
8. U zdjelu ulijte biljno mlijeko i nastavite miksati na niskoj brzini dok se tijesto ne sjedini.
9. TOdvojite 100 grama tijesta za biskvitnu dekoraciju, ostatak utisnite u kalup za tortu. Podlogu za tortu pecite 5 minuta.
10. Sada ponovno sastavite ANKARSRUM sa posudom za miješanje od 3,5 litara i dvostrukom pjenjačom.
11. Pomiješajte natopljene, ocijeđene i isprane indijske oraščiće velikom brzinom s jogurtom, šećerom, limunovim sokom, limunovom koricom i prstohvatom soli. Miksajte dok ne postane glatko 2-3 minute.
12. Na prethodno pečeno tijesto izlijte glatki izmiješani nadjev. Po vrhu ukrasite brusnicama i pecite još 25 minuta. Nakon toga ostavite da se potpuno ohladi i stegne.
13. Dok se kolač hladi, u zdjeli zamijesite tijesto od 100 grama s brašnom da dobijete glatko tijesto za kolače. Po potrebi možete pomoći i ručnim miješenjem.
14. Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini i modlicom izrežite kolačiće u obliku srca. Kad su gotove, pecite ih na plehu obloženom papirom za pečenje ili u tepsiji 10 minuta.
15. Ukrasite tortu od sira kolačićima.
16. Tucite vrhnje za šlag na biljnoj bazi koristeći mikser ANKARSUM, s dvostrukim nastavkom za pjenjaču na srednjoj brzini oko 2 minute ili dok ne postane pjenasto.
17. Sastavljen veganski kolač od sira stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći da se stegne. Poslužite uz pomoć slastičarskog seta ANKARSRUM!