gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Dan utakmice s prijateljima? Napredni savjeti za grickalice za vaše goste

2023. 08. 28.

Dan utakmice s prijateljima? Napredni savjeti za grickalice za vaše goste

Gledanje utakmica s prijateljima

Svaki veliki sportski događaj privlači gledatelje pred ekrane. Štoviše, nisu to samo veliki sportski događaji: tko ne poznaje nekoga (možda i sebe) tko ne bi propustio niti jednu utakmicu svoje omiljene momčadi...? Sportovi poput nogometa ili, recimo, rukometa mogu privući tisuće gledatelja diljem zemlje da sjednu pred televizor.

Gledanje ovakve utakmice može se pretvoriti u pravo iskustvo zajednice ako rodbina, prijatelji ili čak susjedi dođu da zajedno bodre naš omiljeni tim. Ovakvi događaji imaju neusporedivu atmosferu.

A takvo ozračje nije samo zbog opijenosti koju izazivaju brojna piva! (Naravno, može nam dobro doći i, rashlađeni aparat za pivo !) No nema sumnje da ovakvim prilikama pridonosi i hrana i piće koje nas prati kroz uzbuđenje utakmice.

 

Što su pivske klizalice?

Pivska klizalice izvorno su bile sprave kojom su se pivske bačve spuštale u podrum. Prikladan naziv tada se počeo koristiti metaforički za ljude koji piju puno piva. Danas isto nazivamo i grickalice koje jedemo uz pivo. Oni su obično masni i/ili slani kako bi izazvali ugodnu žeđ koju će pivo moći ublažiti.

Jednostavna pogačica, perec ili slane kiflice također mogu biti grickalice uz pivo, ali paleta je mnogo šira od toga. Svaki zalogaj koji izgledom, mirisom i okusom odgovara pivu, u biti može biti grickalica uz pivo, jer ističe karakter piva (i tjera vas da tražite turu).

 

Grickalice uz pivo za goste: ideje i recepti

U svijetu ne nedostaje kreativnih ideja. Nažalost, kod nas je izbor "pivskih klizaljki" prilično siromašan, samo bi najbolji ugostitelji posluživali više opcija od slanog kikirikija i čipsa. Međutim, to ne znači da ne možete kod kuće napraviti neke neobične "pivske klizaljke" za svoje goste!

 

Češka pivska klizalica: utopenec 

Jedan od tipičnih čeških zalogaja koji se nudi uz pivo je "utopenec", što zanimljivo u prijevodu znači "utopljen". (Prema legendi, ime je dobila po svom izumitelju, koji se kasnije tragično utopio.) To nije ništa drugo nego hernovka, koja se reže na kolutiće i odležava u soku od soli i octa. U marinadi se također koristi luk, cherry paprika i razni začini.

U Češkoj, ponuda bilo koje poštene pivnice ne može biti bez utopeneca.

No, naravno da ne morate odmah žuriti u Češku ako ga želite probati! Možete ga napraviti i kod kuće! Najbolje je koristiti hrenovke pod imenom krinolina. Narežite hrenovke na kolutiće, vješto ih složite u staklenu teglu za zimnicu, dodajte luk, papriku, kisele krastavce, cherry paprike i slično! Zatim zalijte posoljenom vodom i octom i ostavite da malo odstoji! Do početka utakmice češka pivska klizaljka bit će spremna!

 

Još jedna češka pivska klizaljka: marinirani Hermelin (ili sir Camembert)

Još jedan tipičan češki zalogaj koji se obično poslužuje uz pivo je kiseli hermelin. Hermelin je sir sličan camembertu (neki ga smatraju vrstom camemberta). Mariniraju se u ulju prožetom od crvenog luka, češnjaka, papra u zrnu i čilija danima (čak i tjedan-dva). Zbog svog pikantnog, oporog okusa, Česi su sigurni da je jedno od najboljih jela uz pivo.

Hermelin je kod nas možda teže pronaći, ali drugi Camembert sirevi dostupni su u većini trgovina. Začine u marinadi možete birati po svom ukusu, ali luk mora biti uključen! Možete koristiti i maslinovo ulje ili suncokretovo ulje: okus će očito biti malo drugačiji, ali ni jedno nije bolje ni lošije! Narežite sir na diskove i rasporedite sastojke u staklenku: sir, zatim luk i začine, pa opet sir i tako dalje. 

A ako možete, marinirani hermelin jedite uz češko pivo: ipak će biti pravi!

 

Hot dog kao pivska klizaljka

Ako biste glasali za malo jednostavniju metodu od češkog načina mariniranja, u bilo kojem trenutku možete prirediti jednostavnu pivsku klizalicu s hrenovkama. Pogledajmo sada kako to učiniti, prije nego što dođemo do još jedne iznenađujuće značajke u sljedećim odlomcima!

Za klasični hot dog pivsku klizalicu potrebno vam je samo 40 hrenovki, 1 kg lisnatog tijesta, 1 jaje, 4 žlice brašna i omiljeni umaci (senf, kečap, majoneza itd.).

Lisnato tijesto razvaljajte na sobnoj temperaturi na pobrašnjenoj dasci. Narežite ih na kvadratiće ili trokutiće, premažite omiljenim umakom i u njih zamotajte hrenovke narezane na komadiće! 

Odozgo premažite jajetom i pecite oko četvrt sata na 180°C! Pripazite na njega kako se ne bi pregorio – i uživajte uz svoje omiljeno pivo čim bude spremno i ohlađeno na jestivu temperaturu!

 

Njemačka pivska klizaljka: okrugle srdele (ringli)

Na kraju, ali ne manje važno, tu je i njemački specijalitet, njemački pivski skate, koji nije ništa drugo nego okrugle srdele poznate i kao ringli.

Nijemci su ionako poznati kao kreativci kada je u pitanju uz što piti pivo. Gotovo svaka pokrajina ima svoj prepoznatljivi pivsku klizalicu. A zajedničko je svim Nijemcima da je teško zamisliti prijateljsko pivo bez bijele kobasice ili hrskavih hrenovki.

Zato je jedinstven prsten od srdele, koji nije kobasica, već nešto sasvim drugo: inćun, smotan u kolut. Poznavajući grickalice Čeha, više nas ne čudi što je i srdela masna grickalica. Jako slan riblji zalogaj s okusom kapara: u većini slučajeva smota se upravo tako da kapar bude iznutra.

 

Sada više ništa ne može stati na put turbo pivama i gledanju utakmica s posebnim pivskim klizaljkama! Probajte neki od specijaliteta i porazgovarajte s gostima tko voli češki ili njemački zalogaj! Ovdje možete nabaviti sve kuhinjske alate koji su vam potrebni za njihovu pripremu!