Jaje i šunka: ideje za Uskrs
2023. 03. 22.
Uskrsna šunka
Uskrsna šunka najpoznatija je uskrsna hrana. Tradicija pršuta vezana je uz kršćanski blagdan. Jede se na ovaj blagdan u mnogim zemljama Europe. Šunka se čuvala na različite načine, negdje meso odležava u slanoj pari morskog zraka, negdje se dimi i kuha. Šunka se tradicionalno jede sa senfom ili hrenom. Ali sada vam pokazujemo neke kreativnije pristupe:
Krem juha od bundeve sa šunke i mrkvom: skuhajte bundevu, a ako ste dovoljno hrabri, možete dodati i dio mrkve kako biste pojačali masivno slatki okus povrća. Sve to izmiksajte u kremastu juhu, prelijte vrhnjem, pa prokuhajte. Nemojte izostaviti muškatni oraščić kao začin, i parmezan kod posluživanja. Usput, ako često pripremate ovakva jela, potreban vam je termički blender. Svidjet će vam se!
Pogačice od krumpira sa šunkom: Napravite tradicionalno tijesto za pogačice od maslaca, brašna i jaja, a zatim ga malo začinite: jednostavno dodajte nasjeckanu šunku i naribani sir. Bit će božanstveno.
Pita od šunke i batata (quiche): U slano tijesto za pitu pripremljeno u kalupu za pite dodajte nadjev od batata, šunke i začina. Inače intenzivan nadjev možete ublažiti s malo vrhnja, ali imate puno prilika za eksperimentiranje. Hajde!
Gratina od šunke i brokule: Možete ga koristiti i kao prilog ako ste dovoljno hrabri. Ali to može biti i lak ulov u isto vrijeme. Skuhajte brokulu, pa je pomiješajte sa šunkom i naribanim sirom. Prelijte vrhnjem, pa zapecite u pećnici.
Šampinjoni punjeni šunkom i sirom: Gljivama uklonite peteljku pa umiješajte šunku narezanu na kockice, naribani sir i peršin. Nadjenite ga u glavice gljiva, pa zapecite u pećnici. Ovaj nadjev možete ublažiti kiselim vrhnjem ili krem sirom za koji možete samljeti i šunku. Ako se radi o meko kuhanoj šunki, možda biste trebali raditi s ovimručnim ribežom, inače možete razgledati i među strojevima za mljevenje mesa.
Krem juha od brokule sa šunkom: S gratinom ste možda već shvatili (ako ste ga probali) koliko se dobro slažu šunka i brokula. Pokušajte isto u obliku krem juhe.
Jaje
Uskrsno jaje također je važan element u kulturi mnogih zemalja, kao simbol plodnosti, istovremeno je vezano uz iščekivanje proljeća i svetosti. Na ovaj praznik ljudi u gotovo svim zemljama farbaju jaja i darivaju jedni druge. Pogledajmo što još možete napraviti od ovog uskršnjeg jela osim farbanih tvrdo kuhanih jaja.
Uskrsna punjena jaja: Tvrdo skuhajte jaja, prerežite ih na pola i izvadite žumanjke. Majonezu, senf i nasjeckani mladi luk pomiješajte sa žumanjkom, pa time napunite jaja.
Lazanje od jaja i špinata: Pomiješajte kuhani špinat, ricottu, parmezan i razmućeno jaje. Složiti smjesu od špinata i tijesto za lazanje u posudu za pečenje, pa peći.
Salata od jaja i šunke: Zaista je potrebno samo malo kreativnosti. Narežite salatu, rajčicu i krastavac, ali možete dodati bilo koje povrće ili zamijeniti navedeno bilo kojim povrćem. Listove špinata, rikulu, iceberg salatu, koje upotpunite avokadom, a zatim možda dodajte malo crvenog luka za bolji rezultat. Kako god želite. A povrće pomiješajte sa šunkom i sjeckanim jajima. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom. Možete koristiti profesionalnu sjeckalicu za povrće, priprema salate bit će brža i ugodnija.