gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Još nije kasno: vratite ljetni ugođaj uz kuhani kukuruz!

2023. 09. 11.

Još nije kasno: vratite ljetni ugođaj uz kuhani kukuruz!

Kuhani kukuruz

Sezona kukuruza traje od lipnja do kraja rujna! To znači da i u rujnu ljetni ugođaj možete dočarati bilo gdje uz malo kuhanog kukuruza!

Uostalom, ni jedno ljeto ne prolazi bez kuhanog kukuruza!

Ali što ovaj mali zalogaj čini nevjerojatno ukusnim?

 

Kupnja kukuruza za kuhanje

Ključno je kupiti kukuruz šećerac! Kukuruz za stočnu hranu također se može kuhati, ali se teže omekšava i nije tako ukusan. Uglavnom se razlikuju po tome što je stočni kukuruz tamne boje, dok je kukuruz šećerac puno svjetlije boje.

Kupite zdrav kukuruz ukusnog mirisa. Što ga zelenije lišće više štiti, to bolje, jer time dokazuje da nije isušeno.

I nemojte čekati više od 2 dana za kuhanje! Ugodan slatki okus nestaje za 3-4 dana.

 

Kuhani kukuruz: Ne samo nepotrebne kalorije!

Prije nego što uđemo u trik kuhanja kukuruza, spomenimo ukratko da kukuruz nije samo božanstvenog okusa, već je i zdrav!

Kukuruz sadrži vitamine C, E i D u prirodnom obliku. Osim toga, ima visok udio magnezija, mangana i fosfora, a zahvaljujući folnoj kiselini koju sadrži, tijelo puni i energijom.

Važno je znati da je i bez glutena, pa ga mogu jesti i osobe osjetljive na gluten. A zbog nezasićenih masnih kiselina snižava i kolesterol.

 

Priprema kukuruza za kuhanje

Kuhanje kukuruza počinje čišćenjem kukuruza. Gornji sloj lišća bacite, ali ostale listove ostavite sa strane! Oštrim nožem odrežite gornji dio kukuruza!

Ako vam je kukuruz dugačak, možete ga isjeći na 2-3 dijela. Na kraju operite kukuruz i ostavljene listove.

 

Kuhani kukuruz: vrijeme kuhanja

Možete koristiti za kuhanje lonac! U to staviti kukuruz i oprane listove (od njih će kukuruz biti ukusniji), te zaliti vodom toliko da bude pokriven! Jedni vjeruju da lišćem treba obložiti dno lonca, a drugi da njime treba pokriti kukuruz odozgo. Možete čak isprobati oboje u isto vrijeme!

Mišljenja se razlikuju i oko toga treba li u vodu dodavati još nešto. Neki preporučuju sol, drugi dodaju šećer, neki čak i maslac!

Voda se mora kuhati na srednjoj vatri, a nakon što prokuha smanjite vatru! Zatim pokrijte lonac poklopcem i kuhajte kukuruz u ključaloj vodi dok ne omekša. Koliko je vremena potrebno da kukuruz omekša varira. Obično je dovoljno 8-10 minuta, ali zna se dogoditi da morate kuhati i do pola sata. Kad je savršeno skuhano možete provjeriti vilicom.

Može se jesti odmah svježa, a može i nekoliko dana stajati u hladnjaku zamotana u foliju ili aluminijsku foliju. A može se koristiti čak i za salatu, juhu ili druga jela.

 

Nabavite i stolni aparat za šećernu vunu i cijeli rujan će biti sažet!