gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Kako odabrati industrijsku perilicu posuđa?

2024. 06. 03.

Kako odabrati industrijsku perilicu posuđa?

Prljavo posuđe odvraća goste, a nadzor ispravnosti hrane i higijene privlači ih poput magneta. Ako želite da vaš posao raste i služi sve više gostiju, kupnja industrijske perilice posuđa postaje neizbježna iz mnogo aspekata.

Ali kako odabrati između mnogo različitih dizajna, vrsta i izvedbi?

Prije nego što uđemo u detalje, pogledajmo kako rade industrijske perilice posuđa. Najvažnija razlika u odnosu na perilice posuđa koje su odavno poznate u kućanstvima je ta što u ovima tanjure i čaše operu i ispiru za 2-3 minute. Komercijalne industrijske perilice posuđa obično čiste toplom vodom i ispiru vrućom vodom (a time i dezinficiraju), ali ne suše. Stoga čisto posuđe ostaje mokro i mora se pustiti da se ocijedi (brzo se suši zbog ispiranja vrućom vodom).

Industrijske perilice posuđa koriste posebna tekuća sredstva za čišćenje i ispiranje za pranje, ne mogu se koristiti s kućanskim kemikalijama. Tekućinu za ispiranje kod većine uređaja usisava pumpa, ali tekućinu za pranje potrebno je ili ručno dodavati u spremnik ili kupiti pumpu za doziranje deterdženta, koja će taj posao obaviti umjesto nas. U svim slučajevima preporučamo korištenje pumpe, jer će na taj način stroj uzeti samo minimalno potrebnu kemikaliju i možete uštedjeti puno novaca.

A sada da vidimo kako možete odabrati idealnu kuhinjsku perilicu posuđa za sebe!

Birajte prema mogućnostima lokacije!

Gdje god planirate ugraditi perilicu posuđa, mora postojati priključak vode i kanalizacije na udaljenosti od najviše jednog metra, tkao i mogućnost priključka na struju (monofazna ili trofazna, ovisno o stroju). Perilice posuđa za tanjurime i čaše s prednjim punjenjem obično se postavljaju ispod pulta, dok perilice posuđa s gornjim punjenjem i perilice s haubom zahtijevaju više prostora na podu i ne mogu se postaviti ni na što drugo.

Važno je da korištena otpadna voda mora izlaziti iz stroja, a za razliku od kućanskih perilica posuđa, industrijske perilice posuđa obično nemaju tvorničku pumpu za pražnjenje. Ako stroj postavite na mjesto gdje je ispust kanalizacije ispod stroja, nema problema, otpadna voda jednostavno isteče. Međutim, ako je kanal viši od 10 cm od poda, stroj se mora postaviti na postolje ili kupiti odvodna pumpa, za ispumpavanje otpadne vode.

Odaberite  košare za pranje prema veličini!

Ako tražite samo industrijsku perilicu posuđa za manje čaše, šalice za kavu i male tanjure, najpraktičnija je je perilica za čaše s prednjim punjenjem i košaricom 35x35cm ili perilica za tanjure i čaše s košarom 40x40cm. Ako želite oprati i tanjure prosječne veličine, preporučljivo je odabrati  perilicu za posuđe s košarom od najmanje 50x50 cm. Preporučamo pranje tava ili pladnjeva samo u posebnoj perilici posuđa s velikom košarom.

Birajte prema maksimalnoj veličini spremnika!

Mala perilica za čaše i tanjure nije veća ni iznutra, a na primjer u manju GAMMO perilicu za tanjure i čaše s košarom 40x40cm mogu stati čaše do 27 cm visine. Ako želite prati i veće čaše i tanjure, trebali biste birati između perilica s većim prostorom za pranje ili perilica za suďe s haubom.

Nekoliko primjera (dimenzije su navedene za tanjure, za čaše možete računati na 1-2 cm manje veličine!):
- u perilicu posuđa GAMMO 500 s prednjim punjenjem mogu stati tanjuri maksimalnog promjera 32 cm
- u  SAMMIC perilicu s prednjim punjenjem stanu tanjuri maksimalnog promjera 39 cm
- s druge strane, tanjuri promjera do 42 cm stanu u GAMMO podiznu perilicu suđa.

Birajte prema kapacitetu po satu!

Sve perilice posuđa imaju ciklus pranja određenog trajanja, obično dvije ili tri minute. Tijekom tog vremena također se odvija pranje toplom vodom i ispiranje vrućom vodom. Teoretski kapacitet perilica posuđa možete izračunati gledajući s koliko minutnim ciklusom rade, znači perilica posuđa s fiksnim trajanjem ciklusa od 3 minute može teoretski oprati 20 košara tanjura ili čaša.

U praksi, međutim, kapacitet može biti manji od ovoga, jer je potrebno vrijeme da se zagrije voda potrebna za pranje i ispiranje. Općenito, vrijedi dopustiti 3-5 minuta zagrijavanja između ciklusa ako želite savršene rezultate. Postoje i perilice posuđa koje svojim grijaćim elementom visokih performansi jamče stalnu temperaturu vode, ali koštaju nekoliko puta više od prosječne industrijske perilice posuđa.

Ukratko, ovo svakako vrijedi razmotriti prije kupnje industrijske perilice posuđa:
- koji bi dizajn perilice posuđa bio idealan za danu lokaciju (s prednjim punjenjem, gornjim punjenjem ili s haubom)?
- koji je najveći tanjur ili čaša koju želite oprati? (u opisu proizvoda navodimo u koji stroj koja veličina stane) 
- koju količinu želite prati u mašini? (veličina košarice pokazuje koliko stane)
- je li potrebno kupiti odvodnu pumpu? (da, ako izlaz kanala nije na podu)
- je li potrebno kupiti pumpu za doziranje deterdženta? (preporučeno ako želite uštedjeti na kemikalijama)


Za dodatna pitanja, naravno, dostupni smo na broju telefona ili e-mail adresi na vrhu stranice!


Povezani proizvodi