gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Koraci konzerviranja rajčice

2024. 02. 02.

Koraci konzerviranja rajčice

Konzerviranje rajčica

Konzerviranje rajčica ističe se među kuhinjskim trendovima posljednjih godina. Sve više ljudi konzervira rajčice kod kuće. Ali u tome nema ništa iznenađujuće, ako uzmemo u obzir da domaći okusi su nenadmašivi. Da ne spominjemo koliko je dobro znati kako su točno napravljene konzervirane rajčice. Uostalom, sastojke stavljate sami. Na taj način točno znate da ne sadrži nikakve dodatke koje biste radije izbjegavali.

Proces konzerviranja prenosi se s koljena na koljeno u mnogim obiteljima. Bakin recept obično dobro pali. Mlađe generacije, pak, često vole preispitivati stari recept. Stoga i onda se isplati imformirati se o drugim receptima, ako ste totalno zadovoljni okusom maminog pirea od rajčica.

 

Konzerviranje rajčice bez konzervansa

Ako smo već spomenuli namirnice koje obično nisu potrebne kod kućne izrade, vrijedi istaknuti: za konzerviranje rajčica svakako nisu potrebne kozervanse. Ako to učinite kako treba, sve će boce u smočnici trajati dugo i neće se pokvariti.

Dakle, pogledajmo korake konzerviranja rajčica na GAMMO način!

 

Konzerviranje rajčica korak po korak

Sastojci

Dolje navedene količine dovoljne su za konzerviranje oko 5 litara umaka od rajčice.

  • 7-8 kg rajčice
  • 3-4 žlice soli

 

I što će vam još sigurno trebati:

 

Priprema

1 korak

Rajčice temeljito operite, čak i više puta! Ogulite ih, izrežite oštećene dijelove i zeleni dio oko peteljke! Odvojite kilogram i pol najljepših komada!

2 korak

Sa potpuno čistom (po mogućnosti novom) spužvicom za suđe, octenom vodom operite sve alate koje ćete koristiti: lonce, žlice, noževe i, naravno, cjedilo i staklenke! Na kraju, operite ruke!

3 korak

Prerežite rajčice na pola. Stavite ga u lonac i zgnječite ih! Nakon prvog kilograma zapalite vatru pod loncem pa nastavite s ostalim rajčicama: rajčicama koje se zagrijavaju kontinuirano dodajte ostatak rajčica kilogram po kilogram.

4 korak

Masu držite na visokoj temperaturi i stalno miješajte! Kad počne kipiti, smanjite temperaturu! Nakon toga ne morate stalno miješati, ali povremeno promiješajte! Kuhajte tako 30-40 minuta!

5 korak

Može uslijediti pasiranje! Pasirajte rajčice dozirajući grabilicom! Nakon pasiranja ponovno vratite lonac na vatru na još 50-70 minuta! (Ovdje možete kontrolirati gustoću, trajanjem kuhanja.)

6 korak

Istovremeno s octenim vodom oprane staklenke naopako smjestite u opranu tepsiju! Stavite tepsiju u pećnicu i zagrijte pećnicu na 120-130°C-a! Ako se pećnica zagrijala na željenu temperaturu sačekajte još 8-10 minuta, pa isključite pećnicu. Staklenke još ostavite u pećnici!

7 korak

Čim umak od rajčice dobije željenu gustoću, posolite i umetnite odvojene cijele rajčice!

8 korak

Sada možete izvaditi staklenke za konzerviranje iz pećnice. Budite oprezni: boce su vruće imaju svju težinu pa se mogu prevrnuti! Cijele rajčice dozirajte u staklenke.

9 korak

Umak od rajčice s vatre također ulijte na cijele rajčice u staklenkama!

10 korak

Sada dolazi dio u kojem će biti potrebna sva vaša snaga! (Ili ako mislite zatražite pomoć od najjačeg susjeda!)Poklopci boca moraju biti što čvršće zamotani! Ovaj korak je ključan jer ako se poklopac ne zatvori dobro, rajčice će se pokvariti!

11 korak

Sada dolazi suhi dunst! Možete pripremiti pokrivače i deke: smjestite među njih staklenke, dobro ih zamotajte! Ostavite ih u ovakvom položaju sljedeća 24 sata, stoga obavite oprezan posao i smjestite ih na sigurno mjesto!

 S!time ste gotovi, nakon 24 sata možete poredati staklenke na svoje police!

Dobar tek!

 

Kao što vidite, konzerviranje rajčica nije posebno komplicirano, ali morate paziti na svaki korak! Ako dobro odradite posao, u smočnici ćete imati božanstvene umake od rajčice koji će vam dugo trajati!

Možete ih izvaditi bilo kada ako želite nešto talijansko ili na bazi rajčice!

 

Zavirite u našu internet trgovinugdje ćete pronaći najkvalitetniji kuhinjski alat!


Povezani proizvodi