gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Odakle dolazi navika ispijanja kave?

2024. 09. 27.

Odakle dolazi navika ispijanja kave?

Legenda

Prije mnogo stotina godina, negdje u Etiopiji, svjedočili bismo čudnom prizoru. Trgovac je primijetio da je jedna od njegovih koza cijelu večer bila u izuzetno dobrom stanju. Životinja je bila sretna, skakala je.

Nakon što se pokazalo da je koza grickala zrna kave, trgovac je sam pokušao jesti bobice i doživio isto.

Ali je li se to stvarno dogodilo?

Ili je to samo legenda? Odakle dolazi navika ispijanja kave?

 

Istina

Istina je da ne znamo što je istina. Nije sačuvan niti jedan zapis.

Jedino što sigurno znamo je da je riječ o piću istočnjačkog porijekla. Dolazi iz Kaffe, točnije etiopske pokrajine. Odatle se proširio u Jemen, Perziju, Arabiju i Egipat… a potom i po cijelom svijetu.

 

U svijetu

U početku se kava nije ni konzumirala kao piće, već se žvakala bobica. Brzo je postao popularan zbog svog okrepljujućeg djelovanja. Monasi su ga koristili da ostanu budni tijekom dugih molitvi. Otkrili su da prženje sjemenki daje bolji okus i aromu. No, do danas nije jasno zašto su ga počeli mljeti i od njega praviti piće.

U 19. stoljeću putnici i botaničari koji su putovali Bliskim istokom izvijestili su o do tada nepoznatoj biljci i napitku od njezina ploda u Europi. Trgovci su brzo uvidjeli potencijal kave. Tako su prve vreće pune zrna kave ubrzo stigle u Veneciju. Kava je postala toliko popularna da se poput šumskog požara proširila Europom. Danas je, nakon vode, kava drugi najkonzumiraniji napitak u svijetu.

 

U Mađarskoj

Kultura kave i ispijanja kave u našu je zemlju ušla tijekom 150 godina navale turaka. Osmanlije koje su ovdje živjele donijele su sa sobom svoje običaje. Prvi zapis da se kava konzumirala u Budimu datira iz 1579. godine. U to je vrijeme ispijanje kave bilo jako daleko od mađarske kulture. Toliko da nismo imali ni riječi za kavu.

Kako su osmanska sjećanja blijedjela u našoj zemlji, balkanski i talijanski običaji su se ukorijenili. Kad se strancu budete hvalili mađarskim izumima (kemijska olovka, palinka, Rubikova kocka), sljedeći put nemojte zaboraviti spomenuti aparat za espresso kavu. Ovo je izum Ferenca Illya. On ima ni manje ni više nego naslov "otac talijanske kave". Tako je talijanski espresso postao "hungarikum".

 

Kultura kave

Kavanska kultura jednostavno proizlazi iz činjenice da se na tim mjestima u to vrijeme odvijao društveni život. U XVIII stoljeću stanovi još nisu imali centralno grijanje ni struju. Zimi je mračan i hladan stan čekao one koji su dolazili s posla. Tako su ljudi radije provodili vrijeme u kavanama, gdje je život ključao. Bilo je moguće upoznati druge i razmijeniti informacije.

I tu smo došli do prave čarolije kave. Jer u ispijanju kave sama kava, njezin miris, prženje i okus su, reklo bi se, sporedni. Kava se obično pije u društvu. Ne samo piće, već društveno iskustvo. Nije slučajno postalo najpopularnije piće na svijetu. Uostalom, nema ništa bolje od razgovora o velikim stvarima svijeta uz šalicu kave.

 

Ne preostaje vam ništa: naručite stvarno profesionalni aparat za kavu i pozovite svog najboljeg prijatelja ili prijateljicu da ga zajedno isprobate!


Povezani proizvodi