gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Okusi svijeta: kako ih koristiti?

2023. 01. 04.

Okusi svijeta: kako ih koristiti?

Globalizirajuća svjetska i kulturna otvorenost

U našem globaliziranom svijetu postoji sve veća potreba za učenjem o kulturama, uključujući i otkrivanje lokalne gastronomije. Danas male sredine u najudaljenijim dijelovima svijeta mogu biti u fokusu jednako kao i okusi poznate talijanske ili francuske kuhinje.

Jedan od glavnih pokretača ovog trenda je, naravno, globalizacija. Uostalom, sve više ljudi iz različitih kultura dolazi u kontakt jedni s drugima. Štoviše, tipično je da kada se netko s druge strane svijeta, iz zatvorene kulture, preseli u gostoljubivo, multikulturalno okruženje, također će utjecati na novu zajednicu vrijednostima koje nosi sa sobom. Na primjer, imigranti sa sobom donose vlastitu tradicionalnu kuhinju i okuse, s time i oni počinju utjecati na razvoj lokalne gastronomije.

Naravno, danas ne morate putovati ili se seliti da biste osjetili okus druge polovice svijeta. Internet također snažno pridonosi širenju začina i okusa različitih kuhinja. Uostalom, uspon društvenih medija i interneta omogućio je otkrivanje ukusa malih, zatvorenih kultura. Što i od kuće upoznajemo posebnosti svjetskih kuhinja. 

Posljednjih godina postala je popularna potreba za istraživanjem hrane iz Azije, Bliskog istoka, Afrike i Južne Amerike. Na primjer, porasla je popularnost jela kao što je pho, vijetnamska juha s rezancima, ili ugodno začinjena shakshuka, s jajima, bliskoistočno jelo s umakom od rajčice. Popularnost afričkih okusa također je porasla jer smo sve otvoreniji prema različitim, egzotičnim okusima.

Okusi svijeta u profesionalnoj gastronomiji

Taj trend, potreba za otkrivanjem regionalnih okusa, stigao je i do profesionalne kuhinje. Uostalom, stalna otvorenost i obnavljanje pokreću profesionalne restoranske kuhinje i stvarno dobre kuhare. To omogućuje, primjerice, eksperimentiranje s novim sirovinama i tehnikama. Upravo zbog te stalne znatiželje i kontinuiranog razvoja, profesionalni restoran može svojim gostima pružiti jedinstvena i nezaboravna iskustva. 

No, važno je da ostanemo autentični kada posežemo za tim posebnim okusima, jelima iz kuhinja koje su do sada bile na periferiji. To znači provođenje odgovarajućeg istraživanja i razumijevanje kulturnog značaja hrane i sastojaka koje koriste. 

Kako kuhati kod kuće?

Naravno, kada posežemo za hranom iz različitih azijskih ili afričkih regija i zemalja, isto vrijedi i za domaću, poluprofesionalnu ili amatersku kuhinju kao i za profesionalnu gastronomiju. Prvo, pokušajmo upoznati specifičnu kulturu, isplati se probati hranu u restoranu ako možete. Zatim, nakon upoznavanja tipičnih okusa, prijeđimo na zadano jelo. Srećom, na internetu možete pronaći autentične, točne recepte za svako jelo.

Također je važno koristiti kvalitetne sirovine, kada je to opravdano, zatim uvozno povrće, voće ili začine, jer želimo autentično rekonstruirati zadani okus. Ali ako možemo, koristimo iste kuhinjske alate koje su tvorci originalnog recepta koristili za rukovanje sastojcima. Primjerice, u slučaju japanske kuhinje, sushi roladu zarolamo s takvom podlogom za pripremanje sushi , ali ako je već riječ o japanskoj kuhinji ovaj tatarski gril također nudi autentično rješenje za one opsjednute japanskom kuhinjom. Ali za pripremu tradicionalne talijanske tjestenine, na primjer, vrijedi koristiti autentične alate, kao što su ovakvi strojevi za izradu tjestenine.

Naravno, često je moguće učinkovitije rekonstruirati okuse i teksture ako hranu pripremamo s malim profesionalnim kuhinjskim aparatima ili velikim strojevima. Stoga, ako volite kuhati i trudite se to raditi na najprofesionalniji mogući način, kod nas ćete sigurno pronaći važne alate za sebe!