gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Primjena i blagotvorni učinci masline

2024. 09. 11.

Primjena i blagotvorni učinci masline

Masline

Noa je pustio gavrana, ali nije našao zemlju i vratio se u svoju arku. Zatim je pustio golubicu, ali ni ona nije mogla pronaći zemlju. Sedam dana kasnije krenuo je drugi golub i vratio se s maslinovom grančicom u kljunu.

Sama maslina znači život

Ali koji su njezini blagotvorni učinci? Za što još mogu poslužiti masline izvan kuhinje?

 

Upotreba maslina

Maslina je simbol mira i ljubavi, mira i blagostanja. Božanska mana, koja je konkretno nejestiva. Masline u sirovom obliku nisu prikladne za ljudsku prehranu.

Sirovo je nevjerojatno gorka i toliko tvrda što se ne može odvojiti od jezgre. Nakon nekoliko tjedana mariniranja dobit će svoj oblik - čijim okusom nisu svi zadovoljni - koji već sada možete dodati svojoj grčkoj salati.

Maslinovo ulje

Prema Talijanima, kod kuće je dobro imati barem dva ekstra djevičanska maslinova ulja. Jeftinije ulje za kuhanje, a kvalitetnije za začinjavanje i salate.

S obzirom da na prirodu maslinovog ulja utječu mnoge okolnosti, svake godine s istog uzgojnog područja, iz iste sorte i iz ruku istog proizvođača mogu doći različite vrste maslinovog ulja. Ulje se proizvodi od više od 90% današnjih maslina.

Gastronomija

Običan smrtnik u kuhinji koristi dvije vrste maslina: crne i zelene. Ali to dvoje je zapravo isto, jer su crne masline zrelija verzija zelenih maslina.

Extra panenský olivový olej

Vyrábí se mechanicky a ne chemicky. Jednou z podmínek je, že po sklizni nesmíte čekat déle než 24 hodin, ale musíte bobule začít lisovat, jinak se spustí fermentace, která má vliv i na obsah kyselin. Označení extra virgin odkazuje na způsob extrakce a složení, ale nezaručuje kvalitu.

Djevičansko maslinovo ulje

Proizvodi se na isti način kao ekstra djevičansko, samo uvjeti prilikom berbe i prešanja nisu toliko strogi, pa je i sadržaj kiselina veći. Sadržaj kiseline može mu biti najviše 2 posto, pa je manje zdrav od ekstra djevičanskog. Čak ni okus nije toliko izražen.

Masline izvan kuhinje

U prošlosti se, između ostalog, koristio kao sirovina za lijekove, za rasvjetu (uljane svjetiljke), njegu kože, proizvodnju sapuna. Bezbroj je mogućnosti ako kod kuće imate bocu maslinovog ulja. Njime možete nakovrčati kosu. Možete se riješiti hrkanja. Njime možete polirati posuđe od nehrđajućeg čelika. Njime možete otvoriti patentni zatvarač koji je dugo bio zaglavljen. Njime možete liječiti bol u uhu. Kap u hranu vaše mačke učinit će njezinu dlaku sjajnijom.

 

Fiziološki učinci

Najbolje je kupiti u odmjerenom obliku na tržištu. Tijekom velike prerade, bobice se tretiraju alkalijama.

„Hvala, ako živim u Hrvatskoj, kupovat ću masline na tržnici“, mogli biste reći sami sebi. Začudo, međutim, npr. klima na južnoj strani planina Villányi savršeno je pogodna za uzgoj maslina. Internetom kruži i članak da masline mogu zamijeniti trešnje u mađarskim vrtovima.

Pun je vitamina i drugih dobrota

Još je dalek put dok mađarska djeca ne objese masline na uši umjesto peteljki trešanja, ali vrijedi ih navikavati na masline u sve mlađoj dobi.

Jer masline su bogate mastima, posebno omega-9 mononezasićenim masnim kiselinama. U mineralima poput kalija, kalcija, fosfora, cinka, željeza, vitaminima E, D i K. Sadrži umjerene količine flavonoida, vlakana i puno natrija.

Djeluje na produljenje života

Koja bi biljka mogla produžiti život kao ona koja jedina može doseći starost Matuzalema? Stablo masline može živjeti i do 2000 godina. Njegove bobice kriju iskru dugog života.

Masline su bogate antioksidansima, vitaminom E, a sadrže i male količine selena i cinka. Antioksidansi usporavaju starenje vaših stanica.

Jača kosti

Antioksidativni učinak ne samo da povećava vaše godine, već je i protuupalni, što olakšava izbjegavanje ili prevladavanje osteoporoze, koja pogađa mnoge ljude. Ljudi koji su konzumirali veće količine maslinovog ulja imali su 51% manji rizik od prijeloma povezanih s gubitkom koštane mase.

Pomaže u mršavljenju

Iako vaše kosti mogu podnijeti dodatnu težinu, ionako ne morate brinuti o tome. Nezasićene masne kiseline sadržane u maslinama sprječavaju taloženje masnoća, štite krvožilni sustav od ovapnjenja, snižavaju visoki krvni tlak, a pogodne su i kao prevencija tromboze. Osim toga, ubrzava metabolizam, značajno pospješuje probavu i brzo vas zasiti pa nema rizika da pojedete više nego što trebate.

 

Nadamo se da smo vas uspjeli upoznati s ovom čudesnom bobicom! Želite li ih više probati? Kliknite ovdje!