gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Priprema plodova mora kod kuće

2023. 03. 22.

Priprema plodova mora kod kuće

Zašto su plodovi mora tako zdravi?

Plodove mora ne vole samo kuhari, već i dijetetičari. Razlog tome je što je riječ o izuzetno zdravim namirnicama, pa je velika sreća što je njihov okus toliko ukusan da nalaze mjesto u svakoj gurmanskoj kuhinji.

Razlog tome je što je riječ o mesu koje je bogato nemasnim bjelančevinama i sadrži mnogo aminokiselina, koje imaju nizak udio kalorija. Sadrže vrlo malo masti.
Međutim, oni su i dalje bogati vitaminima i mineralima.

Vitamini A, B, C, D i E prisutni su u većini morskih plodova. Različite vrste mekušaca i rakova imaju značajan sadržaj vitamina B12, ali sadrže i vitamine B3, B6 i B9 iz skupine vitamina B.

Jod, kao i magnezij, mangan, željezo i bakar važni su minerali zbog kojih se isplati, pa čak i važno jesti plodove mora. Da ne spominjemo njihov visok sadržaj cinka i selena.

Samo 10 dkg dagnji može pokriti naš dnevni preporučeni unos selena, ali i 80% unosa željeza. Fosfor u njemu pokriva 40% preporučenog dnevnog unosa, a fosfor je vrlo važan ne samo za kosti i zube, već i za funkcioniranje mozga.

Čime da ih začinimo?

Ako niste sigurni kako pripremiti dagnje, ili rakove, ili morsku ribu, onda pročitajte ove savjete!

Krenimo od najvažnijeg, okusa limuna i citrusa. Jer svježi sok od limuna, limete ili naranče jako dobro ide uz gotovo sve vrste riba, kao i uz škampe i dagnje. Bolje ističe njihovu aromu i malo osvježava okus jela.

Češnjak može biti vrlo ukusan i uz plodove mora. Vrijedno je pomiješati s maslacem ili maslinovim uljem. Ali plodovi mora su također ukusni s čilijem. Čili papar ili kajenski papar začini su koji ne samo što hranu čine pikantnom, već okusima daju dodatnu dimenziju.

Što je s umacima od rajčice?

Naravno, može biti savršen izbor za ove sastojke. Umaci na bazi rajčice, poput marinara umaka, dobro se slažu s plodovima mora. Ako želite umak napraviti kod kuće, koristite profesionalni profesionalni štapni mikser. Okus umaka neka odgovara okusima mora, naravno možete ga začiniti i mješavinama začina.

Uz mješavine začina osim umaka možete pripremiti i samu morsku ribu na žaru ili pari. Okuse morskih plodova možete začiniti ugodnim i skladnim talijanskim mješavinama začina ili još hrabrijim indijskim, meksičkim ili čak tajlandskim začinima. Jer oni mogu učiniti okus plodova mora vrlo posebnim. No, s ljutim začinima treba biti oprezan, jer vrlo karakteristični okusi mogu potisnuti poseban okus morskih plodova, koji treba više istaknuti.

Zato, primjerice, kokosovo mlijeko ili aroma kokosa mogu biti dobra ideja za rakove. Okus kokosa je slatkast pa savršeno nadopunjuje okus morskih plodova. No, zelenim začinima ističemo i poseban okus koji ova jela čini jedinstvenima. Mješavina maslaca i začinskog bilja može biti vrlo dobra ideja za primjerice rakove na žaru. Peršin ili vlasac pomiješani s maslacem stvaraju pravu okusnu bombu.

Ovakav 4 u 1 mlinac za začine ili ovakav mlinac za chili može biti praktičan za korištenje mješavina začina i začinskog bilja.

Ako volite morske plodove ili ih želite probati, slobodno ih isprobajte!