gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Sastojci koji jačaju imunitet

2023. 10. 26.

Sastojci koji jačaju imunitet

Servirajte zdravlje: sredstva za jačanje imuniteta iz špajze!

Suvremenu gastronomiju ne sačinjavaju samo izvrsni okusi i spektakularna prezentacija, već ona sve više vodi računa o aspektima zdravog načina života i osviještene prehrane. Ovo je iznimno važno za današnje ljude. Kad je u pitanju funkcioniranje našeg imunološkog sustava, ne treba razmišljati samo o dodacima u prehrani, već i o svakodnevnoj prehrani.

No koje bismo sastojke trebali uvrstiti u prehranu ako je cilj jačanje imunološkog sustava?

 

Voće i povrće

Povrće i voće glavni su stupovi naše prehrane i to ne slučajno. Redovito konzumirano povrće i voće ne samo da može pokriti dio naših prehrambenih potreba, već ima i značajnu ulogu u jačanju našeg imunološkog sustava.

Antioksidansi koji se nalaze u povrću i voću, poput flavonoida, karotenoida i vitamina C, učinkovito neutraliziraju slobodne radikale proizvedene u tijelu, štiteći tako od oštećenja stanica. 

Osim toga, povrće i voće bogato vlaknima podupire razvoj zdrave crijevne flore koja je usko povezana s funkcioniranjem imunološkog sustava. Stoga, kad sljedeći put budete na tržnici i budete u iskušenju svježeg povrća ili voća, nemojte previše razmišljati o tome! Jačanju imunološkog sustava pridonosite već ako se hranite raznoliko i šareno. U tu svrhu pokušajte jesti barem 4-5 porcija voća ili povrća svaki dan. Možete čak napraviti zalihe za zimu tako što ćete napraviti džem od voća.

Vitamin C

Pravilno funkcioniranje našeg imunološkog sustava mogu podržati, između ostalog, prirodni sastojci poput vitamina C, cinka ili vitamina E.

Agrumi (poput naranče, grejpa, limuna) bogati su vitaminom C koji dokazano pridonosi pravilnom funkcioniranju imunoloških stanica. Zato vam preporučamo da se iz ovih sastojaka slobodno nadahnete inspiraciju i pomoću njih učinite svoja jela zdravijima i ukusnijima. Tako će vam, primjerice, biti zahvalni ne samo gosti, već i njihov imunološki sustav!

 

Začini na prvoj crti

Kao što začinima obogaćujemo okus jela, tako proširujemo i popis komponenti koje jačaju naš imunološki sustav.

Mnogi začini u našu kuhinju ulaze ne samo zbog svog okusa, već i zbog svog zdravstvenog djelovanja. Osim toga, zimi se ne morate odreći svježeg začinskog bilja ako imate pametan vrt!

 

Kurkuma

Jeste li znali, na primjer, da aktivna komponenta kurkume, kurkumin, ima protuupalna i antioksidativna svojstva? Napravite latte s kurkumom umjesto popodnevne kave i ubit ćete dvije muhe jednim udarcem: jer s manjim unosom kofeina poboljšat će vam se i kvaliteta sna!

Češnjak

Češnjak sadrži spojeve koji sadrže sumpor koji svojim antimikrobnim učinkom pomažu u zaštiti od štetnih bakterija i virusa.

Stoljećima se koristi u narodnoj medicini pa ne čudi što ju je prihvatila i moderna znanost. Alicin koji se nalazi u češnjaku ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje te tako podržava rad imunološkog sustava.

Đumbir

Đumbir nije izvrstan samo za ublažavanje želučanih tegoba, već pomaže i u jačanju imunološkog sustava, zahvaljujući gingerolima koji se nalaze u đumbiru, a koji djeluju protuupalno i antioksidativno.

Dakle, sljedeći put kada posegnete za začinjavanjem recepta, sjetite se da time ne obogaćujete samo okuse, već i podupirete svoje zdravlje.

 

Snaga žitarica i sjemenki

Ove male, ali nutritivno bogate namirnice igraju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma.

Integralne žitarice, zob ili smeđa riža, ne samo da su bogate vlaknima, koja pomažu u probavi, već sadrže i minerale poput cinka i magnezija. Ovi minerali doprinose optimalnom funkcioniranju imunoloških stanica.

Koja je situacija sa sjemenkama?

Lanene sjemenke, chia sjemenke, suncokretove sjemenke – samo su neke od sjemenki koje treba konzumirati što više!

Svojim jedinstvenim sastavom, posebice omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E, sjemenke podupiru rad imunološkog sustava i smanjuju upale. 

Sjemenke se lako mogu dodati dnevnoj ishrani, bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri.

Domaće muslije možete napraviti kod kuće! Potreban vam je samo uređaj za žitne pahuljice i možete napraviti svježe žitarice za doručak!

 

Koliko je lako održati naš imunološki sustav jakim? Ako vam se svidio ovaj post i zanimaju vas drugi korisni sadržaji, pratite nas i na Facebook-u! A ako ste raspoloženi za jelovnik za jačanje imuniteta, nabavite najmodernije kuhinjske alate od nas klikom ovdje!


Povezani proizvodi