gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Silvestrovo i Nova godina: jela za praznovjerje

2022. 12. 24.

Silvestrovo i Nova godina: jela za praznovjerje

Uloga pečenog odojka

Jedan od najvažnijih likova na novogodišnjem stolu je pečeni odojak. Zašto? Jer za svinju kažu da nam donosi sreću, pa ako jedemo prase na Staru godinu, bit će nam sretna godina. 

Zapravo, svinja je simbol obilja, zbog čega je uobičajeno jesti je, posebno tijekom događaja koji su isprepleteni važnim ceremonijama i praznovjerjima. Zato ima ulogu na jelovniku zadnjeg dana u godini. Naravno, za sve postoji praktični razlog: u starom seljačkom svijetu studeni-prosinac je bio vrijeme svinjokolje, pa je za zimnicu bilo dosta svinjskog mesa, čiji su se najplemenitiji dijelovi jeli za blagdane. 

 

Kako napraviti novogodišnje praseće pečenje? Meso vrijedi polako i dugo peći uz majčinu dušicu, ružmarin i pivo. Za profesionalno pečenje preporučamo ovakav ražanj za odojke. Ako pečete u velikoj seriji, i želite ići na sigurno.

Najpraznovjernija hrana: leća

Leća je također tipičan simbol novogodišnje noći. Nije Nova godina bez juhe od leće. Zašto? Budući da leća podsjeća na male kovanice. Stoga simbolizira bogatstvo i materijalno obilje. Zato godinu vrijedi završiti i započetislasnim jelom od leće. Indijsku juhu od leće preporučamo onima koji za tu svrhu žele odabrati nešto novo i pikantno. Originalni recept uključuje i listove curryja, čili u prahu, svježi korijander, peršin i svježi đumbir. Njegov božanstveni okus bit će fantastičan doživljaj. 

Ali možete napraviti i kuglice od leće ako vam je dosadila tradicionalna juha od leće s kobasicom i salata od leće. Iako se potonji može pripremiti i kao pojačani tabuleh s lećom, s puno ukusnih začina, soka od limuna, korijandera i svježih okusa. I odmah smo nešto izvanredno smjestili među tradicije.

Riblji zalogaji: zabranjeni ili nezabranjeni?

Situacija s ribom je malo složena. Postoje tri verzije, morate se znati prilagoditi tome. Prema prvoj, zabranjeno je jesti ribu na Silvestrovo i Novu godinu, jer će naša sreća nestati. Druga više nije tako stroga: oni koji žive uz vodu mogu jesti ribu, u tom slučaju što riba ima više ljuski, to će imati više sreće u novoj godini. Prema trećoj varijanti, u staroj godini još možete jesti ribu, ali je za Novu godinu zabranjena. Zato ribu ne smijete jesti poslije ponoći.

U stvarnosti se uloga ribe pojavljuje na kraju godine jer simbolizira adventski post, budući da je prije Božića kao i pred Uskrs bilo zabranjeno jesti meso. No, riba se u ovom slučaju ne računa, pa su vegetarijanski dani posta nadopunjeni ribom. Odatle može proizaći i zabrana ribe, jer već na kraju posta, za vrijeme blagdana, konzumiramo simbole obilja.

Odlučite li odabrati tumačenje praznovjerja koje vam se najviše sviđa, a ipak jedete ribu na Staru godinu, onda vam preporučujemo sushi. Svečana, netradicionalna hrana, koja se zapravo može pripremiti kod kuće za malo novca, ali pruža vrlo uzbudljive i trendi zalogaje za zabavu. evo nekoliko važnih dodataka za pripremanje sushi.

Jabuka

Jabuka je važan simbol, kako za božićne blagdane, tako i oko Nove godine. Jer to je drevni simbol plodnosti, koji je i u hrvatskoj kulturi povezan sa zdravljem. Što treba napraviti od jabuka? Na primjer, koktel od šampanjca!

Najprije čaše u kojima želite poslužiti napitke umočite u šećer s cimetom. Uzmite jedan i pol dl jabukovače, pa ga pomiješajte s prstohvatom cimeta. Čašu napunite jabukovačom pomiješanom s cimetom, pa ulijte 1,5 dl šampanjca. Izrežite jabuku i ukrasite čašu komadićima.

Naravno, prava profesionalna razina je kada voćnu salatu poslužite iz čaše od voća. Recimo s jabukama, cimetom i narančama. Kako? Recimo s ovim aparatom za čaše od povrća.

Novogodišnja praznovjerja: što je s gibanicom?

Gibanica je gotovo obavezno jelo u novogodišnjoj noći. Zašto? Jer tijesto morate dobro razvući. Jer što je duže, to će se naša sreća protezati duže. Čime je punimo? S puno maka, jer što je nadjev bogatiji, to će godina biti bogatija. Zato se na novogodišnjoj zabavi isplati poslužiti ukusne gibanice. Možete smisliti i kreativne nadjeve, primjerice kombiniranjem različitih nadjeva možete dočarati božanstvene okuse. S kremom od oraha-meda, svježeg sira-manga, jabuke-cimeta ili šljive-cimeta sigurno ćete napraviti odličan desert. Možda vanilija-malina ili čokoladna višnja? Ponuda slatkih gibanica je beskrajna.

Ali možete napraviti i ukusne slane gibanice. Sa šunkom, sirom i začinskim biljem, neki uzbudljivo začinjen mesni ragu? Sa slanim povrćem? Mala slana gibanica može biti vrlo ukusno jelo umjesto ili uz sendvič na dočeku Nove godine.

Ako želite uzbudljive, posebne nadjeve za svoju štrudlu, tada ćete imati sve alate koji su vam potrebni uz genijalno sastavljen Assistent samostojećim mikserom. Barem ako imate pribor, neće vam zatrebati skoro ništa drugo.

Zabrana piletine i puretine?

Zašto se na dočeku Nove godine ne bi smjela jesti puretina i piletina? To je zato što nam obje peradi kradu sreću. Osim toga, prema praznovjerju, puretina izaziva bijes, pa ako jedemo puretinu zadnji dan u godini ili na Novu godinu, očekuje nas velika ljutnja i svađa.

Stoga ova jela ostavite za iduću godinu. Želite li pojesti nešto lagano, pripremite hladno jelo s rolnicama šunke, isključivo svinjskom šunkom, casino jajima i ukusnim salatama. Ako vam je rolada od šunke s hrenom i majonezom dosadila, umjesto nje je napunite kremom od svježeg sira sa zelenim začinima i tako ćete dobiti lagan, ukusan obrok.

Svježi kruh 

Isplati Vam se napraviti svježi kruh 31. Ali zarežite ga isti dan i naka ostane i za prvi siječanj. Prema praznovjerju, tako će iduća godina biti obilna. 

Sada kada smo skupili hrpu zanimljivosti i hrpu ideja za recepte, sigurno će biti lako isplanirati novogodišnji meni. 

 

S ovim idejama Vam želi sretnu Novu godinu Gammo grupa!

 

Izvori: 

http://real.mtak.hu/93694/1/allatszimbolumtar_mtmt.pdf

Magyar néprajzi lexikon