Što je bilo na stolu na gozbama za vrijeme antike?
2024. 04. 05.
Drevni blagdani
Na drevnim gozbama nije se samo jelo. Ta su okupljanja bila važan dio izgradnje zajednice, a često su imala i vjerski značaj. Blagdani su ljudima bili prilika da zajedno slave bogove i velike događaje u životu te da razmjenjuju važne vijesti i ideje.
Okusi antičkog svijeta
Gastronomski specijaliteti antičkog svijeta pružaju uvid u prehrambene navike i kulturne vrijednosti ljudi tog vremena. Idemo na izuzetno putovanje u drevne civilizacije!
Prva stanica: Egipat
Ako želite u svojoj kuhinji oživjeti poseban ugođaj koji je bio karakterističan za drevne gozbe, morate učiniti sljedeće:
- Pustite playlist, po mogućnosti glazbu koju svira gudački bend.
- Na stol poslužite voće poput smokava i datulja, a kao piće odaberite pivo ili vino!
- Ne zaboravite ni žitarice, jer su neizostavan dio staroegipatske gastronomije.
Ako imate lanenu haljinu, odjenite je na obiteljsku "gozbu", a kao dodatak izaberite zlatni nakit! Za vrijeme gozbi Egipćani su posebnu pozornost posvećivali svom izgledu.
Druga stanica: Grčka
Starogrčka gastronomija dio je fascinantne i bogate kulturne baštine koja je duboko utjecala na zapadnjačke prehrambene navike i temelje mediteranske prehrane. Ako želite stvoriti ovaj osjećaj života u svom domu u toplom, sunčanom proljetnom danu, mi ćemo vam pokazati što vam je potrebno!
- Za stare Grke temelj prehrane bili su maslinovo ulje, svježe povrće, riba i plodovi mora te vino.
- Vino se obično miješalo s vodom.
Dakle, sve što trebate učiniti je obući haljinu sa šarenim nakitom, napraviti piće, a zatim poslužiti svježe voće i salate (s stilom na tanjuru za serviranje od palminog lišća)!
Odredište: Rim
Bogatstvo i moć Rimskog Carstva pokazivali su se i tijekom obroka. To znači da želite li ovu eleganciju unijeti u svoj dom, morate na stol dočarati posebna jela poput flaminga, morskog ježa ili noja.
Srećom, atmosferu rimskih gozbi možete dočarati i bez kupnje takvog mesa.
- Recimo, možete napraviti ciklu punjenu začinima i grožđicama!
- Ali i pečena riba je savršena za stol.
- Kao prilog odaberite povrće poput krastavaca, šparoge, korijena ili gljiva!
Izlazak, stigli smo!
Čestitamo!
Došli ste do kraja svog puta, sada znate i kakva je hrana bila na stolu na starim gozbama. Nadamo se da će biti lako stvoriti atmosferu ovih gozbi u vlastitoj kuhinji.
Ako vam je ovaj post bio zanimljiv i želite čitati još sličnih sadržaja, pratite našu Facebook stranicu, kako ne biste propustili najnovije vijesti!