gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Što je bilo na stolu na gozbama za vrijeme antike?

2024. 04. 05.

Što je bilo na stolu na gozbama za vrijeme antike?

Drevni blagdani

Na drevnim gozbama nije se samo jelo. Ta su okupljanja bila važan dio izgradnje zajednice, a često su imala i vjerski značaj. Blagdani su ljudima bili prilika da zajedno slave bogove i velike događaje u životu te da razmjenjuju važne vijesti i ideje.

Okusi antičkog svijeta

Gastronomski specijaliteti antičkog svijeta pružaju uvid u prehrambene navike i kulturne vrijednosti ljudi tog vremena. Idemo na izuzetno putovanje u drevne civilizacije!

Prva stanica: Egipat

Ako želite u svojoj kuhinji oživjeti poseban ugođaj koji je bio karakterističan za drevne gozbe, morate učiniti sljedeće:

  1. Pustite playlist, po mogućnosti glazbu koju svira gudački bend.
  2. Na stol poslužite voće poput smokava i datulja, a kao piće odaberite pivo ili vino!
  3. Ne zaboravite ni žitarice, jer su neizostavan dio staroegipatske gastronomije.

Ako imate lanenu haljinu, odjenite je na obiteljsku "gozbu", a kao dodatak izaberite zlatni nakit! Za vrijeme gozbi Egipćani su posebnu pozornost posvećivali svom izgledu.

Druga stanica: Grčka

Starogrčka gastronomija dio je fascinantne i bogate kulturne baštine koja je duboko utjecala na zapadnjačke prehrambene navike i temelje mediteranske prehrane. Ako želite stvoriti ovaj osjećaj života u svom domu u toplom, sunčanom proljetnom danu, mi ćemo vam pokazati što vam je potrebno!

  • Za stare Grke temelj prehrane bili su maslinovo ulje, svježe povrće, riba i plodovi mora te vino.
  • Vino se obično miješalo s vodom.

Dakle, sve što trebate učiniti je obući haljinu sa šarenim nakitom, napraviti piće, a zatim poslužiti svježe voće i salate (s stilom na tanjuru za serviranje od palminog lišća)!

Odredište: Rim

Bogatstvo i moć Rimskog Carstva pokazivali su se i tijekom obroka. To znači da želite li ovu eleganciju unijeti u svoj dom, morate na stol dočarati posebna jela poput flaminga, morskog ježa ili noja.

Srećom, atmosferu rimskih gozbi možete dočarati i bez kupnje takvog mesa.

  • Recimo, možete napraviti ciklu punjenu začinima i grožđicama!
  • Ali i pečena riba je savršena za stol.
  • Kao prilog odaberite povrće poput krastavaca, šparoge, korijena ili gljiva!

Izlazak, stigli smo!

Čestitamo!

Došli ste do kraja svog puta, sada znate i kakva je hrana bila na stolu na starim gozbama. Nadamo se da će biti lako stvoriti atmosferu ovih gozbi u vlastitoj kuhinji.

 

Ako vam je ovaj post bio zanimljiv i želite čitati još sličnih sadržaja, pratite našu Facebook stranicukako ne biste propustili najnovije vijesti!