gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Tajna azijske kuhinje

2023. 09. 29.

Tajna azijske kuhinje

Azijska kuhinja je zapravo dosta širok pojam...

Kada bismo azijsku kuhinju htjeli opisati jednom vrstom hrane, vjerojatno ne bismo mogli jer ona uključuje gastronomiju mnogih zemalja. To uključuje kinesku, japansku, tajlandsku, vijetnamsku, korejsku, pa čak i indijsku gastronomiju.

Možda je zato toliko volimo, jer je raznolika i široka. Svatko će pronaći jelo po svom ukusu.

 

Upoznajte svijet iz vlastite kuhinje!

Hrana raznolika s raznim azijskim tradicijama sada se može pronaći u gotovo svakom većem gradu, a mnogi od tipičnih začina već se mogu pronaći u trgovinama na uglu. Stoga, ako ste i vi ljubitelj azijske gastronomije i osjećate se u kuhinji kao kod kuće, potičemo vas da hrabro eksperimentirate!

Ima mnogo recepata na internetu. Isplati se odabrati među njima ako ste umorni od uobičajenih okusa i želite da vam obrok bude raznovrsniji.

Prije nego što zaronite u misterije azijske kuhinje, pripremite se za eksploziju okusa jer će slatko, slano, kiselo i gorko dobiti novo značenje. Kuhinje svake zemlje temelje se na različitim, ponekad naizgled neobičnim sastojcima. No, na kreiranje različitih jela uvelike je utjecao i pristup zdravom načinu života, pa se nerijetko na jelovniku pojavljuju jela bez glutena, mliječnih proizvoda i mesa.

 

Od Kine do Tajlanda

Kineska kuhinja poznata je po posebnim začinima, zahvaljujući kojima su njena jela prepoznatljiva svugdje u svijetu. Primjeri uključuju poznate pržene rezance, pekinšku patku, proljetne rolice i pečenu rižu s jajima, što vam može zvučati poznato.

Jeste li znali da kultura hot pot također potječe iz Kine?

Hot pot (ili kineski fondue) nije ništa drugo nego veliki lonac u kojem se nalazi vrući temeljac, a oko njega je poredana sirova hrana koja se kuha za nekoliko sekundi umočenom u vatreno vrući sok. Primjeri uključuju tanko narezanu govedinu, svinjetinu, plodove mora i razno povrće. U Kini se hot pot zapravo smatra osnovom zajedničkog blagovanja i uživa se u njemu s obitelji ili prijateljima.

Želite li ga isprobati kod kuće, preporučujemo električni kineski aparat za fondue, koji će zasigurno biti zvijezda vaših druženja.

 

Tajne japanske kuhinje

Osnova japanske kuhinje je harmonija, suzdržano začinjavanje i stvaranje ravnoteže između hrane i pića. Veliki top kuhinje je sushi koji možete jednostavno pripremiti kod kuće.

Nakon kupnje svježih sastojaka i prave vrste riže, Suzooka set za pripremanje sushija značajno pojednostavljuje proces sastavljanja. A ako želite sami smotati maki rolicu, svakako će vam trebati podloga za sushi rolku od bambusa.

 

Tajne indijske kuhinje

Indijska kuhinja poznata je po kombinaciji egzotičnih začina i slatkih i karakternih okusa. Među Indijcima su uz jela od piletine i janjetine iznimno popularna i vegetarijanska jela koja se sastoje od šarolike kombinacije mahunarki i povrća.

Međutim, važno je znati da zbog hinduističke vjere Indijci ne konzumiraju govedinu, jer je smatraju svetom životinjom.

 

Tajlandska kuhinja

Povijest tajlandske kuhinje seže još u drevni Sijam, a iako se tijekom godina dosta promijenila, ostali su njeni karakteristični motivi. Komorač, svježa limeta, đumbir, limunska trava i korijander i dalje su glavni sastojci tajlandske hrane. Među njima su svjetski poznate pileći saty, pad thai i tom yum juha.

 

Poseban okus azijske kuhinje postao je lako dostupan diljem svijeta. Već postoji mnogo restorana koji zastupaju autentičnu liniju, a njihova jela su poput kuhanja japanske bake. Postoji i velik broj azijskih restorana brze hrane u kojima se često stapaju različite kulinarske kulture, a njihova je hrana često prilagođena okusima kuhinji države gdje se nalaze.

 

Osjećate li u sebi malo kreativnosti, uz pomoć pravih alata možete jednostavno uroniti u svijet azijskih okusa, boja i tekstura!