Tajna savršenog vafla
2024. 07. 24.
Tajna savršenog vafla
Čak su i stari Grci pekli oblatne između željeznih ploča. Nekoliko tisuća godina kasnije, kreativni majstor smislio je oblik s utorima koji podsjeća na košnicu. Od tada se proširio po cijelom svijetu.
Netko jede vafle sa šlagom i čokoladnim umakom.
No, ne smatra se svugdje desertom. Ima mjesta gdje od njega rade sendviče, a jedu ga i s hrskavom slaninom.
Recept
Pogledajmo sastojke:
- 550 grama finog brašna
- 850 mililitara mlijeka
- 5-6 jaja
- 130 grama čajnog maslaca
- 4 žlice šećera (cca 80-90 grama)
- 25 grama svježeg kvasca
- 16 grama vanilin šećera
- sol
Priprema:
- Pjenasto umutiti jaja s dvije vrste šećera i soli!
- Mlijeko malo zagrijte. U posebnu posudu ulijte malo mlijeka i u njega izmrvite kvasac s malo šećera.
- Ostavite da odstoji 15 minuta dok kvasac ne počne djelovati.
- Za to vrijeme u jaja dodajte otopljeni maslac. U jaja dodajte brašno i mlijeko.
- Koristeći samostojeći mikser, stalnim ćete miješanjem dobiti krajnji rezultat bez grudica.
- Nakon što vrijeme odmora završi, vrijedi nježno izmiješati tijesto labavim pokretima. Budite oprezni! Mali mjehurići zraka moraju ostati u tijestu. Masu vrijedi miješati ne samo prije prvog pečenja, već i prije pečenja svakog vafla. To je samo nekoliko poteza.
- Izvadite uređaj za vafle, i neka započne pečenje!
Sirovine
Međutim, savršeni recept samo je pola uspjeha. Neophodno je nabaviti visokokvalitetne sirovine.
Tajna
99% recepata za vafle preporučuje prašak za pecivo za podiženje tijesta. No puno laganije i prozračnije tijesto dobiva se ako se umjesto praška za pecivo koristi kvasac. Od ovih potonjih također treba birati svježe umjesto instanta. Oprez! Dok se tijesto s praškom za pecivo može koristiti odmah nakon miješanja, ovu verziju morate ostaviti da malo odstoji. Pustite da gljive kvasca rade 30-40 minuta.
Vafli će biti fenomenalni ako koristite dizano tijesto! Probajte, vjerujte, govorimo iz iskustva!
Pečenje
Za pečenje će vam trebati aparat za vafle. Ovi uređaji su obično izrađeni s teflonskim premazom, tako da nisu potrebne nikakve pripreme. S druge strane, kod starijih strojeva, kod kojih je ovaj sloj već istrošen, isplati se površinu za pečenje namazati s malo maslaca kako se tijesto ne bi lijepilo.
Na što još vrijedi obratiti pozornost
Vrijeme pečenja je vrlo važno. Uz ispravan stroj vrijeme pečenja je 3-4 minute. Ako tijesto pečete 3 minute, dobit ćete vafle svjetlije boje, mekše. Što se više približavamo 4-oj minuti, to će boja biti hrskavija i tamnija. Važno je naglasiti da je svaki pekač za vafle drugačiji pa morate sami iskusiti vrijeme pečenja.
Međutim, ako primijenite ovaj recept i koristite profesionalni uređaj za pečenje vafli uspjeh je zajamčen. Svidjet će se cijeloj obitelji!