gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Tajna savršenog vafla

2024. 07. 24.

Tajna savršenog vafla

Tajna savršenog vafla

Čak su i stari Grci pekli oblatne između željeznih ploča. Nekoliko tisuća godina kasnije, kreativni majstor smislio je oblik s utorima koji podsjeća na košnicu. Od tada se proširio po cijelom svijetu.

Netko jede vafle sa šlagom i čokoladnim umakom.
No, ne smatra se svugdje desertom. Ima mjesta gdje od njega rade sendviče, a jedu ga i s hrskavom slaninom.

 

Recept

Pogledajmo sastojke:

  • 550 grama finog brašna
  • 850 mililitara mlijeka
  • 5-6 jaja
  • 130 grama čajnog maslaca
  • 4 žlice šećera (cca 80-90 grama)
  • 25 grama svježeg kvasca
  • 16 grama vanilin šećera
  • sol

Priprema:

  1. Pjenasto umutiti jaja s dvije vrste šećera i soli!
  2. Mlijeko malo zagrijte. U posebnu posudu ulijte malo mlijeka i u njega izmrvite kvasac s malo šećera. 
  3. Ostavite da odstoji 15 minuta dok kvasac ne počne djelovati.
  4. Za to vrijeme u jaja dodajte otopljeni maslac. U jaja dodajte brašno i mlijeko.
  5. Koristeći samostojeći mikser, stalnim ćete miješanjem dobiti krajnji rezultat bez grudica.
  6. Nakon što vrijeme odmora završi, vrijedi nježno izmiješati tijesto labavim pokretima. Budite oprezni! Mali mjehurići zraka moraju ostati u tijestu. Masu vrijedi miješati ne samo prije prvog pečenja, već i prije pečenja svakog vafla. To je samo nekoliko poteza.
  7. Izvadite uređaj za vafle, i neka započne pečenje!

 

Sirovine

Međutim, savršeni recept samo je pola uspjeha. Neophodno je nabaviti visokokvalitetne sirovine.

 

Tajna

99% recepata za vafle preporučuje prašak za pecivo za podiženje tijesta. No puno laganije i prozračnije tijesto dobiva se ako se umjesto praška za pecivo koristi kvasac. Od ovih potonjih također treba birati svježe umjesto instanta. Oprez! Dok se tijesto s praškom za pecivo može koristiti odmah nakon miješanja, ovu verziju morate ostaviti da malo odstoji. Pustite da gljive kvasca rade 30-40 minuta.

Vafli će biti fenomenalni ako koristite dizano tijesto! Probajte, vjerujte, govorimo iz iskustva!

 

Pečenje

Za pečenje će vam trebati aparat za vafle. Ovi uređaji su obično izrađeni s teflonskim premazom, tako da nisu potrebne nikakve pripreme. S druge strane, kod starijih strojeva, kod kojih je ovaj sloj već istrošen, isplati se površinu za pečenje namazati s malo maslaca kako se tijesto ne bi lijepilo.

 

Na što još vrijedi obratiti pozornost

Vrijeme pečenja je vrlo važno. Uz ispravan stroj vrijeme pečenja je 3-4 minute. Ako tijesto pečete 3 minute, dobit ćete vafle svjetlije boje, mekše. Što se više približavamo 4-oj minuti, to će boja biti hrskavija i tamnija. Važno je naglasiti da je svaki pekač za vafle drugačiji pa morate sami iskusiti vrijeme pečenja.

 

Međutim, ako primijenite ovaj recept i koristite profesionalni uređaj za pečenje vafli uspjeh je zajamčen. Svidjet će se cijeloj obitelji!