gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Tajne skandinavske kuhinje

2024. 10. 11.

Tajne skandinavske kuhinje

Vrijedno je upoznati

Kada govorimo o skandinavskoj kuhinji, prvo što nam padne na pamet je minimalizam i jednostavnost. Nema mjesta nepotrebnim ukrasima ili kompliciranim jelima - skandinavska kuhinja je puna jednostavnih, ali sjajnih jela. Svježi sastojci i autentični okusi čine skandinavska jela uistinu posebnima.

Osim toga, povijest opstanka recepata također je vrlo uzbudljiva. Korijene skandinavske kuhinje nalazimo u životu Vikinga, tradicionalni recepti naslijeđeni su kroz narodne balade i preživjeli su do danas. Izolacija područja igra značajnu ulogu u razvoju tradicije: očuvanje, dimljenje, konzumacija ribe i šumskog bilja te korištenje sezonskih sastojaka, a sve služi za preživljavanje.

 

Hygge – tajna sreće

Možda ste čuli za izraz "hygge", koji savršeno opisuje toplinu i udobnost koju Skandinavci uvlače u svoju svakodnevicu. Ali što to znači u kuhinji?

Hygge se bavi stvaranjem intimnih trenutaka u kuhinji – čineći kuhanje i jelo ne samo nužnošću, već užitkom. Večera uz svijeće, miris svježe pečenog kolača: u svakodnevnom životu skandinavskih ljudi te stvari znače sreću. Ne morate razmišljati o velikim stvarima, ponekad je dovoljna jednostavna gesta ili ukusan obrok da stvorite tu posebnu atmosferu.

 

Zvijezde skandinavske kuhinje

Smörgåsbord

Vjerojatno ste upoznati s konceptom švedskog stola. Što vam prvo padne na pamet kada čujete tu riječ? Veliki izbor, puni tanjuri, topla i hladna jela...

Tradicionalni švedski stol smörgåsbord i dalje je jedan od najpopularnijih običaja skandinavske kuhinje, jer svatko može pronaći svog favorita za jednim stolom. Njegov neizostavan element su razne ribe (dimljena jegulja, haringa, marinirani losos), pečenja, kruh, sirevi, složenci, krumpir na različite načine i drugi prilozi. Izvorno, međutim, deserti nisu bili dio švedskog stola.

Peciva

Kultni kolači i kruhovi skandinavske kuhinje, poput peciva s cimetom (kanelbulle) i hrskavog raženog kruha (knäckebröd), pravi su specijaliteti. Harmonija mekog tijesta puža s cimetom i pikantnog nadjeva od cimeta dočarava toplinu skandinavskih domova u svakom zalogaju, dok jednostavnost i svestranost knäckebröda čini ga nezaobilaznim u svakodnevnom životu.

 

Vrijedi probati!

Skandinavsku kuhinju ne možete upoznati samo u restoranima i kuharicama! Ovo jednostavno, a fascinantno gastronomsko iskustvo možete lako unijeti u svoj dom. Kako započeti? Prvo isprobajte neke jednostavne, ali sve ukusnije recepte koji će vas upoznati sa skandinavskim okusima.

Tradicionalni norveški somun (lopse) je nevjerojatno popularan jer ide uz sve. Njegova slana verzija (potetlefse) od krumpira jede se na isti način kao i kruh. Postoji i slatka verzija (tykklefse) koja je nešto gušća i preporučuje se uz čaj ili kavu.

Kalops je zapravo goveđi gulaš švedskog i finskog porijekla. Pravi izdašan, zasitan obrok. Obično se poslužuje uz krumpir i ukiseljenu ciklu.

A ako želite jednostavan slatkiš, probajte yulekake. Riječ je o sezonskom kolaču norveškog podrijetla, koji se naziva i božićnim kruhom. To je zapravo kolač od kvasca napravljen od maslaca i šećera i aromatiziran kardamomom, koji sadrži kandirano voće, grožđice i bademe.

Želite li učiti o zanimljivim namirnicama? Podijelite članak sa svojim prijateljima i pratite nas na Facebook-u za sličan uzbudljiv sadržaj!