gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Test: PELAMATIC električni stroj za krckanje oraha

2018. 10. 12.

Test: PELAMATIC električni stroj za krckanje oraha

Uvijek je velika borba izvaditi unutrašnjost oraha iz njegove ljuske. Ako dobro zgnječite ljusku, unutrašnjost će također biti u komadićima. Ako nije pravilno krckano, to je problem. U obitelji ima dosta oraha, ali ih nitko ne želi guliti. Poznato?

Stoga ne čudi što sam s velikom znatiželjom čekao našu prvu pošiljku Pelamatica iz Španjolske, u kojoj je bio i uređaj za krckanje oraha. Čim je stiglo, već sam otišla kod roditelja po orahe, ponijela sam nekoliko kila na probu, i malih i velikih.

Sam stroj izgleda sumnjivo jednostavan, iako je iznenađujuće težak za svoju veličinu (oko 3 kg). Osim tipke za uključivanje/isključivanje, na njemu se nalazi ukupno jedna tipka, koja pokreće ili zaustavlja kretanje mehanike uređaja (može se postaviti i na kontinuirani način rada). Na prednjoj strani stroja nalazi se vijak pomoću kojeg možete podesiti veličinu oraha koje želite zdrobiti. Može se staviti orah presjeka i do 35 mm, vidio sam i veće orahe, ali ne tako često.

Otvorio sam otvor do oko 3/4 otvora, tako da je stalo oko 90% oraha (ostali su bili ili manji - provukli su se, ili veći, nisu ni stali, na kraju sam ih zdrobio sa dva runde). Postavio sam stroj na kontinuirani način rada pomoću klizača. Stroj je dosta zvučan! Šteta bi to bilo poreći, pa onaj tko rade s njim mora trpiti taj zvuk duge minute...

Počeo sam stavljati orahe i bio sam potpuno nespreman na brzinu stroja. Teško bi to bilo dočarati riječima, puno bolje da vam odmah pokažem video!

Kao što možete vidjeti na videu, mehanizam za krckanje je u stalnom pokretu, pa ubačeni orasi nemaju šanse. Zbog posebnog, stožastog dizajna, na orahe djeluje sila iz gotovo svih smjerova, pa će vaši orasi popucati na više mjesta.

Ali što je s unutrašnjosti oraha? Kao što možete vidjeti u videu, unutrašnjost oraha ostaje savršeno spojena, ne gnječi se:

Iz ovoga vrlo brzo proizilazi da je vrlo lako oguliti izlomljeni orah. Jednostavno otkinem zgnječenu ljusku i izvučem unutrašnjost. Naravno, ne kažem da se svi orasi tako lijepo slažu. But 90% of them do! Na sljedećoj slici nema varanja, jednostavno sam ogulila kutiju mljevenih oraha. Gdje su mali komadići, gdje su krhotine koje stalno smetaju tijekom metode drobljenja čekićem ili ručnim drobljenjem? Nigdje – nisam ih bacila niti sam ih sakrila s fotografije, jednostavno nije ih ni bilo!

Završio sam za manje od sat vremena, uključujući fotografije, video snimanje i početnu neuvježbanost.

Mislim da mi se sada sviđa ljuštenje oraha PELAMATIC električnim strojem za krckanje oraha ! :D

Očišćeni orasi (pogotovo kada se radi o takvim ili čak većim količinama) rijetko se koriste odmah. Može se jako dobro zamrznuti, ali ako ga stavite u običnu vrećicu, jer zna poprimiti okus zamrzivača. Zato sam ovo (kao i mnoge druge stvari) vakumirala TAKAJE vakuumskim uređajem!