gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Trikovi koji olakšavaju pripremu u kuhinji

2023. 11. 17.

Trikovi koji olakšavaju pripremu u kuhinji

Sjeckanje luka bez suza

Situacija je poznata, zar ne? Stojite za kuhinjskim pultom sa svježim, hrskavim lukom u ruci i već unaprijed znate da ćete sljedećih nekoliko minuta roniti suze. Zar ne bi bilo lijepo kad bi postojao način da se oprostite od suza dok sjeckate luk? Pa ima i takve prakse!

Prvo i prvo, ključ je oštar nož! S tupom oštricom samo drobite stanice luka, pri čemu se oslobađaju pravi spojevi koji izazivaju suze. Zamislite svoj nož kao precizan instrument koji se glatko i brzo kreće kroz luk, smanjujući oštećenje stanica, a time i kidanje. Još je bolje ako se poslužite sjeckalicom za luk jer je za nasjeckanje luka potrebno samo nekoliko preciznih pokreta.

Naš drugi savjet: stavite luk u hladnjak pola sata prije velike operacije! Hladnoća usporava spojeve koji uzrokuju suze, pa kada počnete rezati, oni su manje aktivni.

Dišite kroz usta dok sjeckate i, ako je moguće, nosite naočale – sunčane naočale koje prianjaju prema licu ili zaštitne naočale. To stvara zaštitni štit između vaših očiju i oštrih para luka.

 

Mise en place

Jeste li ikada pomislili da umjetnost kuhanja nije samo skladna igra okusa i tekstura, već i izvedba u kojoj je svaki detalj bitan? Tu na scenu stupa princip mise en place, odnosno "sve na svom mjestu", što nije samo tajno oružje profesionalnih kuhara, već i svakodnevnih kuhara.

Mise en place ključ je učinkovitosti i mira u kuhinji. Zamislite da su svi sastojci, začini i alati točno ispred vas, tamo gdje ih trebate, tako da ih ne morate uvijek očajnički tražiti. Ovakav način pripreme i organizacije smanjuje stres, povećava koncentraciju i omogućuje vam da se potpuno usredotočite na kuhanje.

Započnite tako što ćete pripremiti sve materijale i alate te ih logično rasporediti u svom radnom prostoru. Koristite zdjele različitih veličina za pripremljene sastojke kako bi sve bilo organizirano i jasno. Začine možete staviti u manje posude, a prethodno oprano i narezano povrće u veće. Na ovaj način, ne samo da će vaš tijek rada biti lak, nego će vaša kuhinja također ostati čista tijekom pripreme hrane.

Mise en place ne samo da štedi vrijeme, već i podiže doživljaj pripreme hrane na višu razinu.

 

Brza i učinkovita priprema povrća

Želite li da vam priprema povrća više ne bude dugotrajan zadatak u kuhinji? 

Jedan od najboljih alata za nabaviti je kvalitetan gulilica povrća. Oštrom, ergonomskom gulilicom možete ne samo brže, nego i mnogo sigurnije ukloniti koru povrća. S gulilicom je manja mogućnost da se porežete, a povrće gubi manje hranjivih tvari jer uklanjate samo krajnji sloj.

Drugi važan korak: rezanje povrća na jednake komade. Ovo nije važno samo iz estetskih razloga, već i zato što možete osigurati da se svi komadi skuhaju u istom vremenu. S komadima jednake veličine ne morate se brinuti hoće li neki dijelovi biti sirovi, a drugi već prepečeni. Koristite kvalitetne, oštre noževe ili ručnu sjeckalicu!

 

Zavirite u našu online trgovinui odaberite kvalitetan kuhinjski pribor koji će vam uštedjeti vrijeme u kuhinji! Nemojte više čekati, otkrijte našu ponudu i uživajte u svakoj minuti rada u kuhinji!