gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Vegetarijanac, vegan, intolerancija na laktozu, osjetljivost na gluten: rječnik za različite dijete i alergije na hranu

2023. 11. 16.

Vegetarijanac, vegan, intolerancija na laktozu, osjetljivost na gluten: rječnik za različite dijete i alergije na hranu

Veganska - Vegetarijanska prehrana

Kada je vegetarijanska prehrana u pitanju, jedino što nam često pada na pamet je da je to način života u kojem na tanjuru nema mesa. Međutim, slika je malo nijansiranija.

  • Neki vegetarijanci potpuno izbjegavaju ribu i plodove mora.
  • Ljudi koji jedu ove namirnice nazivaju se pesketarijanci.
  • A polotarijanci jedu isključivo perad.
  • O fleksitarijancima treba znati da rijetko popuštaju mesnom iskušenju, ali preferiraju bijelo meso.

Temelj vegetarijanske prehrane su biljni proteini kao što su grah, leća i soja. Ove namirnice nisu samo ukusne, već su i hranjive i odlična su zamjena za meso. Voće, povrće bogato vlaknima, sjemenke, mahunarke i orašasti plodovi, kao i integralne žitarice (kvinoja, bulgur i smeđa riža), također su neophodni u uravnoteženoj vegetarijanskoj prehrani.

Ali zašto netko bira vegetarijanski način života? Odgovora može biti mnogo. Neki se tako odlučuju videći zdravstvene učinke, jer bezmesna prehrana ima pozitivan učinak na naš organizam – to potvrđuju brojna istraživanja. Drugi izbjegavaju meso iz vjerskih ili etičkih razloga, dok se neki zalažu za zaštitu okoliša i protive se štetnosti velikog uzgoja životinja.

 

Veganska prehrana

Veganska prehrana nije samo stil prehrane, već duboko ukorijenjen način života koji u potpunosti isključuje sve sastojke životinjskog podrijetla. Veganstvo proizlazi iz poštivanja životinja i ekološke osviještenosti te daleko nadilazi puke prehrambene navike.

Vegani odbijaju konzumaciju i korištenje svih proizvoda životinjskog podrijetla (jaja, masti, gušća jetra i sl.) i/ili povezanih s iskorištavanjem životinja, bilo da se radi o modnim predmetima od životinjske kože, pravog krzna ili kozmetici testiranoj na životinjama.

Sirovi vegani čak izbjegavaju termičku obradu i hranu pripremaju samo na temperaturama ispod 40°C kako bi sastojci zadržali svoj nutritivni sadržaj.

 

Intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko

Intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko dvije su različite stvari, između njih postoje značajne razlike.

Dvije su glavne komponente kravljeg mlijeka

  • mliječni šećer, tj. laktoza,
  • i mliječne bjelančevine.

U slučaju intolerancije na laktozu, tijelo nije u stanju pravilno razgraditi mliječni šećer jer ne proizvodi dovoljno enzima laktaze. To može uzrokovati probavne probleme poput nadutosti, proljeva i bolova u trbuhu. U slučaju osoba s osjetljivošću na laktozu, količina i aktivnost enzima laktaze varira od osobe do osobe, pa tako i količina laktoze koja se smije konzumirati varira od osobe do osobe. Neki ljudi osjećaju simptome čak i nakon konzumacije malih količina mliječnih proizvoda, dok drugima samo veće količine stvaraju probleme.

Nasuprot tome, alergija na mlijeko, koja je zapravo alergija na mliječne bjelančevine, reakcija je imunološkog sustava koja može izazvati jak alergijski napadaj nakon konzumiranja čak i kapi mlijeka.

(Također postoji intolerancija na mliječne proteine, koja može proizvesti slične simptome kao što su probavne smetnje ili upale, posebno u slučajevima kada se poveća propusnost crijevne stijenke - to je tzv. sindrom "propusnog crijeva".)

Važno je da se svi koji primjete neugodne simptome nakon konzumacije mliječnih proizvoda posavjetuju sa stručnjakom koji će vam pomoći razjasniti radi li se o intoleranciji na laktozu ili alergiji na mlijeko. Točne informacije i svjesna prehrana mogu pomoći u ublažavanju simptoma i održavanju dobre kvalitete života. Na primjer, ako koristite VEGAN MILKER uređaj za pripremu biljnog mlijeka možete napraviti domaće veganske napitke na biljnoj bazi koji zajamčeno ne sadrže ni laktozu ni mliječne proteine!

 

Osjetljivost na gluten

Osjetljivost na gluten (poznata i kao celijakija ili osjetljivost na brašno) stanje je koje je mnogima još uvijek misterija. U nazivu bolesti nema riječi "alergija" ili "intolerancija", pa se često postavlja pitanje u koju skupinu se ova bolest može svrstati? Odgovor je jednostavan, ali složen: osjetljivost na gluten je genetski uvjetovana autoimuna bolest koja uključuje oštećenje sluznice tankog crijeva koje zahvaća crijevne resice.

Problem uzrokuje protein žitarica - pšenice, raži i ječma - točnije jedan od njegovih sastojaka, gliadin. Tijela mnogih ljudi ne podnose ovaj protein, što izaziva autoimunu reakciju. Suština bolesti je da tijelo smatra gliadin stranoj tvari i proizvodi antitijela protiv njega. Nažalost, ovaj proces ne oštećuje samo glijadin, već i stanice resica tankog crijeva, što dovodi do teške malapsorpcije.

Kao rezultat osjetljivosti na gluten, oštećene crijevne resice ne mogu učinkovito apsorbirati hranjive tvari, što može dovesti do nedostatka vitamina i minerala, kao i do trbušnih simptoma, gubitka težine i proljeva. Simptomi bolesti mogu biti različiti.

(Vrijedi razlikovati osjetljivost na gluten od alergije na pšenicu. Kod alergije na pšenicu simptomi proizlaze iz iritirajućeg djelovanja zrna na sluznicu, a simptomi mogu nalikovati onima kod alergije na pelud.)

Dijagnostika i liječenje osjetljivosti na gluten složen je proces koji zahtijeva stručni medicinski nadzor. Dijeta bez glutena nije samo prehrambeni izbor, već nužan korak za one koji pate od ove autoimune bolesti. Informiranost i odgovarajuće promjene u prehrani bitne su u liječenju bolesti i održavanju dobre kvalitete života. Naši električni mlinovi MOCKMILL prikladni su za mljevenje mekih žitarica, tvrdih žitarica, začina i mahunarki. Uglavnom, dolaze vam bez glutena, pa ako u njemu meljete samo bezglutensku hranu, bez problema ćete izbaciti gluten iz prehrane.

 

Bilo da ste vegetarijanac ili vegan, intolerantni na laktozu ili gluten, ne odustajte od ukusnih zalogaja i užitka pečenja i kuhanja! Nabavite od nas najmodernije alate za pripremu jelovnika koji odgovara vašoj dijeti!


Povezani proizvodi