Vrste krvavica i jetrenih kobasica o kojima vjerojatno još nikad niste čuli
2025. 02. 22.
Karakteristično je da svaka nacija svoje najveće kulinarske dragocjenosti smatra isključivo vlastitim naslijeđem. Bilo da se radi o kobasicama, siru ili krvavicama i jetrenicama, većina zemalja svoju verziju najprije štiti na nacionalnoj, a potom na razini EU, čime ona postaje Hungarikum, Slovakikum, Polakikum ili još jedno „-ikum“, iako susjedne zemlje često pripremaju gotovo isto jelo s malo drugačijim sastojcima.
Krvavice i jetrenice nisu iznimka. Iako u Mađarskoj i kod nas uzimamo zdravo za gotovo da imamo i jetrenicu i krvavicu, i da su često vrhunac svake svinjokolje, u stvarnosti je riječ o mnogo međunarodnijem fenomenu nego što bismo pomislili. Pogledajmo sada koje se „kobasaste“ delicije pripremaju u drugim dijelovima svijeta!
Haggis – škotska delicija od iznutrica
Škotski haggis zapravo nije prava kobasica, već udaljeni, čvrsti i pomalo zastrašujući rođak. Umjesto svinjskih crijeva, nadjev se stavlja u ovčja crijeva ili ovčji želudac – sastoji se između ostalog od mljevenih iznutrica, zobenih pahuljica i začina. Njegov izgled ne mora nužno potaknuti apetit, ali u Škotskoj je nacionalno jelo koje se tradicionalno konzumira na proslavi „Burns Night“.
Black pudding – britanski i irski krvni čudesni proizvod
Black pudding, poznat i u Britaniji i u Irskoj, mnogo je bliži našoj krvavici. Osnova je također krv, ali sadrži i mnogo žitarica (npr. zobene pahuljice) i posebnu biljku – ljetni timijan (summer savory). U sjevernoj Engleskoj i Škotskoj čak se poslužuje i pržen.
Leberwurst – njemačka paštetna kobasica
Leberwurst (paštetna kobasica) je više maziva kobasica, često korištena za sendviče. Nema klasičan oblik kobasice, ali je okusom vrlo slična jetrenici. Postoje dimljene, kuhane ili začinjene varijante – u Njemačkoj susrećemo je u mnogim oblicima.
Sundae – korejsko iznenađenje s Dalekog istoka
Sundae (izgovara se „soondaeh“) je klasični korejski street food, pripremljen uglavnom od krvi, riže i povrća. Kao i kod mađarske kobasice, puni se u crijeva, ali često se koristi goveđa krv umjesto svinjske. Nakon Korejskog rata postala je popularna i danas je jedan od najomiljenijih uličnih zalogaja u zemlji. Zbog začina i dodataka, okus je naravno vrlo različit od naše uobičajene kobasice.
+1 posebnost: mađarska kobasica s višnjama
Povratimo se u Mađarsku i malo odstupimo od uobičajenog! Gradonačelnik mjesta Szomolya predstavio je na gastronomskom festivalu poseban recept: kobasicu s višnjama. Novitet je bio toliko uspješan da se odmah rasprodao. „Na dva kilograma kobasica dodamo 600 g očišćenih višanja, pažljivo ih pomiješamo da se ne zgnječe. Rezultat je iznenađujuće harmoničan i impresionira svakoga“, rekao je gradonačelnik István Guczi.
Onima kojima se svidio neki od ovih posebnih recepata – bilo korejski sundae ili jedinstvena kobasica s višnjama – pouzdani, veliki stroj za punjenje kobasica bit će neprocjenjiv. GAMMO 7-litreni stroj za punjenje kobasica je upravo to: stabilan, jednostavan za rukovanje i idealan za klasične i modernizirane recepte kobasica. Jednim alatom možete istražiti svijet kobasica iz vlastite kuhinje.
Otkrijte i vi kreativnu stranu punjenja kobasica! Pregledajte webshop gammo.hr i nabavite savršeni alat za svoje gastronomske avanture!