gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Za što služi šoker u kuhinji?

2024. 07. 22.

Za što služi šoker u kuhinji?

Što je to šoker i zašto ga trebate u svojoj kuhinji?

Šoker hladnjak i zamrzivač je moderan kuhinjski uređaj koji za tren oka ohladi ili zamrzne hranu, s time očuvajući svježinu, teksturu i okuse hrane. Šoker Vam pomaže da hranu koju ste doma spremili možete dugoročno sačuvati u izvanrednom stanju.

 

Tehnologija šokiranja: na ovaj način Vam drži hranu u svježem stanju!

Šoker je uređaj opremljen izuzetno snažnim rashladnim sustavom. Tijekom korištenja hladi hranu na izuzetno nisku temperaturu i to vrlo brzo. Bit tehnologije je očuvati unutarnju strukturu i hranjivost namirnica, tako da kada ih odmrznemo budu kao svježe pripremljene.

 

Veliki korak prema svježini i sigurnosti hrane!

Pomoću brzog smrzavanja možete sačuvati svježinu, strukturu i hranjive tvari hrane. Ali da li ima šokiranje i druge prednosti?

Uređaj za brzo hlađenje također igra značajnu ulogu u povećanju sigurnosti hrane! Brzo hlađenje zaustavlja rast bakterija, pa hrana dulje ostaje sigurna za jelo. To je dosta važno kod sastojaka koji dosta brzo gube kvalitetu kao što su morski plodovi ili svježe meso.

Osim toga, brzi rashladni uređaj pomaže pri minimaliziranju bacanja hrane. Ukoliko pripremate veću količinu gotove hrane, šokerom možete osigurati da se ta hrana u najboljoj kvaliteti dospije u zamrzivač.

 

Ovako ga koristite!

Brzi rashladni uređaj može se koristiti i za hlađenje i za zamrzavanje. Prilikom hlađenja, šoker brzo hladi hranu, čime se sprječava razvoj bakterija i čuva svježina hrane. Na primjer, ako ste skuhali veliku količinu juhe, možete je ohladiti u nekoliko sekundi, tako da dulje ostaje svježa i ukusna u hladnjaku.

U slučaju zamrzavanja, brzi rashladni uređaj može se koristiti za zamrzavanje hrane na izuzetno nisku temperaturu brzinom munje. Ovo je posebno korisno ako želite raditi unaprijed i pohraniti veće količine hrane na duže vrijeme.

 

Za koje namirnice ga koristiti?

Skoro sve! Uz meso i ribu, povrće i voće također ostaju puno svježiji ako ih zamrznete u brzom hladnjaku. Zamislite kako će biti dobar osjećaj zimi, kada ćete moći prezentirati svježe okuse ljeta! Izvrstan je i za kolače, peciva i ostalu hranu.

 

Na taj način će biti savršeno

Za upotrebu, šoker mora biti postavljen na ispravnu temperaturu: obično je temperatura između -18°C i -40°C idealna za brzo hlađenje. Prije nego hranu stavite u šoker, isplati se podijeliti je na manje dijelove, kako bi hlađenje bilo ravnomjernije i brže. Koristite hermetičke spremnike ili vakuumsku ambalažu kako biste smanjili prisutnost zraka i tako izbjegli stvaranje kristala leda.

 

Tako se koristi u najboljim kuhinjama svijeta

Koriste ga mnogi star chefovi čiji je interes da svoju hranu serviraju uvijek na najvišem nivou. Ali kako se ovaj uređaj koristi u čuvenim kuhinjama?

Gordon Ramsay koristi šoker ne samo za očuvanje svježine vrhunskog mesa i ribe, već i za pohranjivanje unaprijed pripremljenih sastojaka. Prema Ramsayu, šoker omogućuje da tekstura i okus hrane ostanu savršeni, tako da vaši gosti uvijek dobivaju najbolju kvalitetu.

Heston Blumenthal, jedan od pionira molekularne gastronomije, također je veliki obožavatelj šokera. Blumenthal koristi ovaj alat za razne kulinarske eksperimente kako bi sačuvao izvornu teksturu i okus sastojaka. Brzim hlađenjem i zamrzavanjem možete kreirati inovativna jela koja ne samo da izgledaju izvrsno, već su i dobrog okusa.

 

Ako i vi želite eksperimentirati ili želite očuvati svježinu namirnica, onda šoker ima svoje mjesto u vašoj kuhinji!