gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Blog

Zapečeno kiselo zelje - san snova

2024. 06. 10.

Zapečeno kiselo zelje - san snova

Nastanak zapečenog kiselog zelja

Nastanak zapečenog kiselog zelja seže nekoliko stoljeća unatrag. Nastala je jer je manje imućnim obiteljima bila potrebna hrana koja je trajna, hranjiva i laka za pripremu.

Drevni način konzerviranja zelja, kiseljenje, također omogućuje očuvanje okusa. Dakle, zelje nije samo dobar sastojak jer je zimi bio dostupan i kao svježe povrće, već i zato što je jednostavno ukusno.

Slojeviti sastojci odavno su praktično rješenje za pripremu hranjivih obroka na način da nisu potrebne ogromne količine sastojaka koje je teže ili skuplje nabaviti. Kod zapečenog kiselog zelja izmjenjuju se slojevi kiselog kupusa s mljevenim mesom i rižom, koja se često začini mažuranom, crvenom paprikom i drugim začinima.

Popularnost zapečenog kiselog zelja ostala je nepromijenjena kroz stoljeća, budući da je ovo jelo savršeno prilagođeno hladnijoj klimi i prehrambenim navikama ljudi koji tamo žive.

 

Vrhunski recept za zapečeno kiselo zelje

Sastojci:

  • 1 šalica riže
  • 60 dkg kiselog kupusa
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice mljevene paprike
  • 50 dkg mljevenog mesa
  • 3 dl kiselog vrhnja
  • malo ulja (klasično suncokretovo, ali može i maslinovo) ili masti
  • soli po ukusu
  • papar po ukusu
  • a možete dodati i malo slanine, pogotovo ako želite transilvansku verziju

započnimo:

  1. Na ulju popržite rižu dok ne pobijeli, posolite je i podlijte vodom te kuhajte na laganoj vatri ispod poklopca.
  2. Zelje operite pod hladnom vodom, pa ocijedite.
  3. Luk nasjeckajte i popržite na ulju ili masti! Zatim skinite sa vatre i dodajte papriku i mljeveno meso! Mogu doći začini (sol, papar i bilo koji začin koji smatrate dobrim - npr. mažuran). Zatim dobro popržite na srednjoj vatri.
  4. Slažite sastojke u posudu otpornu na toplinu. Uz to stavite i slaninu!
  5. Zatim na vrh stavite kiselo vrhnje začinjeno solju i paprom!
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20-25 minuta!

Gotovo je!

 

Volite li ovakve recepte? Podijelite članak i recept sa svojim prijateljima na Facebooku!

Slični artikli na ovu temu:

Sve o gyrosu

2024. 06. 05.

Nastavi čitanjem


4+1 načina korištenja jaja

2024. 05. 20.

Nastavi čitanjem


Palačinke za sve za Dan djece!

2024. 05. 15.

Nastavi čitanjem


Što će ljudi jesti za 100 godina?

2024. 04. 19.

Nastavi čitanjem


Blagdanski kolač: recept za uskrsnu čokoladnu tortu

2024. 03. 21.

Nastavi čitanjem