gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Zašto u cool restoranima poslužuju obroke veličine zalogaja?

2018. 05. 27.

Zašto u cool restoranima poslužuju obroke veličine zalogaja?

U ekskluzivnijem restoranu uobičajeno je da se posebna jela poslužuju u manjim porcijama. U takvim slučajevima možete pronaći samo komadić hrane u sredini tanjura, preliven nekim umakom jarke boje. Rezultat je spektakularan, ali po mnogima prilično spektakularno malen. Kako su neki govorili: "kod nas se takav tanjur opere bez pogovora".
 
Ali ima li istine u tome?

Prema domaćim stručnjacima, ne puno. U svakom slučaju, vrijedi pogledati koji se argumenti pojavljuju koji mogu obojati sliku. Jer, prema riječima profesionalaca, za male porcije i relativno visoku cijenu postoji praktičan razlog i objašnjenje.
 
U fine dining restoranu jelovnik je dizajniran za 6-8 porcija hrane, ovdje prevladava princip "malo znači puno", a ne jedno veliko. Riječima gastro stručnjaka Andrása Jókutija: „Kad dobijem juhu od graha od svoje majke, bio bih tužan da mi je da u maloj šalici, ali kad kuhar planira obrok, može to učiniti samo u malim porcijama od nekoliko jela, jer ne možete pojesti osam velikih."
 
(kép forrása: Flickr)

Jelovnik je ovdje uvijek komponiran: ima uvod, vrhunac i završetak - s druge strane, ako govorimo o kuhanju ili domaćoj kuhinji, ekonomičnost je obično bitan aspekt i novca i vremena, domaćica ili domaćin ne mogu sastavljati duge redove jelovnika, pokušavaju jesti jelo po jelo kako bi zadovoljili cijelu obitelj. U fine diningu, s druge strane, jedenje je više umjetnička operacija koja zahtijeva ugodan prijem, u kojem okusi, a ne porcije igraju glavnu ulogu. Tijekom kušanja ovakvog niza jela gosti su često analitični pa se zadrže kod svakog jela i vinu koje se uz njega poslužuje. A uz pomoć hrane koja se poslužuje u više manjih porcija, kuhar nastoji pokazati što više vlastiti talent i stil restorana što je više moguće.. S ove točke gledišta, jelovnik može pokriti možda najveći spektar, predstavljajući najviše boja, okusa i raznolikosti.
 
Naravno, ne moraju svi voljeti ovaj gastronomski žanr. Također koristeći Jókutijevu glazbenu analogiju: opera nije za svakoga, ali to ne znači da biste trebali govoriti protiv nje na svim postojećim forumima i umjesto toga veličati pop koncerte, na primjer.
 
Također postoji značajna razlika u cijenama između ta dva žanra, zbog čega mnogi smatraju finu hranu precijenjenom. No, postoji nekoliko objašnjenja za iznimno visoku cijenu. Prema jednom tipičnom mišljenju, glavni razlog treba tražiti u kvaliteti sirovina. Konzultant restorana Csaba Hartai jednom je dao primjer jednog od najjednostavnijih sastojaka, krumpira, u slučaju restorana Kistücsök u Balatonszemesu. Vlasnik restorana odabrao je pravu sortu Somogyi za sebe u istraživačkom institutu u Keszthelyju i uzgaja je od tada. Ovo je puno skuplje, ali se na taj način jelima dodaju lokalni sastojci i okusi. Ali na isti način, morate platiti talentiranog kuhara, kvalitetno meso, čiji dijelovi nisu 100% jednostavno bačeni u mnogim skupljim restoranima, tj. žrtvovani na oltaru kvalitete.

Što je fine dining?

Star chef Tamás Széll, primjerice, fine dining tumači šire nego inače, prema njemu male porcije nisu uvjet, dobar gulaš od soma u loncu također može biti "fine dining". “Granice u gastronomiji nikad nisu bile tako nejasne kao sada”, kaže. János Mizsei, vlasnik bistroa Mák u Budimpešti, kaže: "Mislim da je svrha fine dining restorana stvoriti doživljaj. A doživljaj počinje od materijala i stila. U prošlosti se smatralo da je fine dining u biti fine dining gdje je posluga servirana hvataljkama i servirana u bijelim rukavicama, ali hvataljke su samo jedan predmet. To nije ono iz čega se rađa iskustvo", rekao je specijalist.
 
No, ako netko nije rođen za star chef-a i ne može si priuštiti da mu netko vikendom sastavlja personalizirani jelovnik, ne treba se obeshrabriti! S Assistent Originalom, s vremena na vrijeme možemo postati kuhari zbog mnogih kuhinjskih operacija koje mu možemo povjeriti. Ne preostaje vam ništa: krenite na vrhunsko jelo!