gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Čarolija dimnjak kolača

2023. 10. 13.

Čarolija dimnjak kolača

Dimnjak kolač

Još od srednjeg vijeka kolač kao slatka verzija kruha se peklo za blagdane. Dimnjak kolač je posebna verzija ovog ukusnog kolača koji se prvi put pojavio u Transilvaniji.

Kolač, pečen na drvenom ugljenu i zamotan na drveni cilindar, spominje se prvi put u transilvanijskoj kuharici iz 1581. Pojavila se u Pešti 1800-ih, a peštanski kuhari i slastičari mogli su o njemu prvi put čitati u novom izdanju Kassa kuharice. Od tada se, naravno, receptura dosta mijenjala, dok na kraju nije nastala dimnjak kolač kakvog danas poznajemo i volimo.

 

Recept za dimnjak kolač

Svi znaju da je dimnjak kolač jedan od najukusnijih mađarskih kolača.

Srce i duša dimnjak kolačaje poseban drveni cilindar na kojem se na otvorenoj vatri na ugljenu peče dizano tijesto. To su drveni valjci.

U današnje vrijeme, naravno, više nije potrebno raditi dimnjak kolač tradicionalnim metodama. Profesionalni ugostitelji koriste strojeve za pečenje dimnjak kolača, gdje se može ispeći šest ili čak osam dimnjak kolača u isto vrijeme.

Ali što je u tijestu? Tijesto za dimnjak kolač vrlo je slično tijestu za tradicionalni kolač. Sastoji se od kvasca razmućenog u mlijeku, brašna, jaja i maslaca. Nakon sat vremena odmora, mora se razvući i smotati na drveni valjak.

Pošto je tanko razvaljan, gotov je za samo 10-15 minuta! Popularnost dimnjak kolača nije slučajna: mrvičast je i mekan iznutra, dok je izvana hrskav i ukusan. Pravi mađarski kulinarski doživljaj!

 

Drveni valjak za dimnjak kolač

Sigurno ste pogodili koliko je savršeno drvo za pečenje važno za postizanje ukusnog rezultata. Drveni valjak čini pečenje zaista profesionalnim.

Dizajnirano za profesionalnu upotrebu, čvrsti Gázgrill valjak za pečenje zajamčeno neće Vas razočarati! Njegov materijal kombinira prirodno drvo i čelik, tako da nije samo izdržljiv, već i dugovječan.

Preporučamo ga prije svega za peći dimnjak kolača za prodaju.

Ne propustite ove visokokvalitetne proizvode! Oni čine iskustvo pečenja dimnjak kolača još nezaboravnijim!

 

Budimpeštanski street food stranih turista

Vole ga ne samo mještani, već i strani turisti, koji smatraju da je obavezno probati dimnjak kolač kada posjete Mađarsku.

Iako klasični okusi (kakao, cimet, orah, itd.) i dalje ostaju sve prisutniji, sve su popularnije i nove verzije. Neki od njih su doista inventivni, dok drugi mogu pretjerati s ekstremnim kombinacijama okusa. Naravno, ako ste umorni od starih okusa, svakako se isplati malo eksperimentirati! Na kraju ćete se vratiti dobrom starom okusu cimet-kokos ili kakao-orah!

Bilo da se radi o domaćem ili kupljenom dimnjak kolaču, zasigurno će biti pravi klasik koji zaslužuje najbolje alate za njegovu pripremu! Kliknite, i naručite ih danas!

 

I pogledajte ostale alate koji su neophodni za barove i bifee! Korištenjem profesionalnih alata uslugu svoje obitelji ili gostiju možete podići na novu razinu!