gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Domaći smash burger

2025. 04. 15.

Domaći smash burger

Ako ste umorni od bezukusnih, suhih hamburgera, vrijeme je da isprobate smash burger tehniku – ali ne bilo kako! Tajna je u svježe mljevenom mesu koje možete sami pripremiti kod kuće pomoću snažnog stroja za mljevenje mesa. Ova metoda ne samo da poboljšava okus i teksturu, već podiže iskustvo domaćeg hamburgera na novu razinu.

Zašto je vrijedno mljeti vlastito meso?

Odgovor je jednostavan: nenadmašan okus i tekstura. Mljeveno meso iz trgovine često je presuho ili premekano samljeveno – ali ako sami svježe meljete meso, točno znate što ulazi u njega.

Sastojci (za 4 burgera):

  • 400 g govedine (s minimalno 20% masnoće – npr. vrat ili lopatica)
  • Sol, papar po ukusu
  • 4 kriške sira za hamburger
  • 4 peciva za hamburger

Ovako pripremite korak po korak:

1. Pripremite masivni ručni stroj za mljevenje mesa i koristite šajbu s rupama promjera 4,5 mm. Narežite meso na trake, a zatim ga dodajte u stroj pri maloj brzini. Sporo mljevenje pomaže očuvanju prirodne strukture mesa.

2. Svježe mljeveno meso posolite i popaprite po ukusu, a zatim oblikujte u 4 jednake kuglice.

3. Zagrijte neprijanjajuću tavu na jakoj vatri. Stavite mesne okruglice u nju, pa ih prešom za hamburgere (ili dnom teške tave) pritisnite dok ne dobijete pljeskavice debljine otprilike 1,5 cm. Tako će izvana biti hrskave, a iznutra sočne.

4. Prije nego što ih skinete s vatre, stavite kriške sira na vruće pogačice i pustite da se lijepo rastope.

5. Stavite gotove pljeskavice u peciva – dodajte salatu, krastavce, luk ili što god volite, ali su savršene i same.

 

Ideja:

Ako želite stvarno profesionalno iskustvo, prepržite unutrašnje strane peciva na malo maslaca – to će još više istaknuti okus sočnog mesa.

#