gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Najbolji street food recepti koje ljetos možete isprobati

2025. 08. 07.

Najbolji street food recepti koje ljetos možete isprobati

Ljeto je sezona za priredbe na otvorenom, festivale i druženja. Bez obzira kuhate li nešto posebno kod kuće ili na maloj priredbi, imamo za vas najpopularniju uličnu hranu ljeta koju možete lako pripremiti uz pomoć pravih kuhinjskih alata.

 

1. Klasični sendvič s trganom svinjetinom

Sporo pečena, sočna svinjetina san je svakog ljubitelja ulične hrane. Uz pomoć kvalitetnog mljevenja mesa, savršenu svinjetinu možete napraviti u tren oka.

Sastojci (za 4 porcije):
  • 1,2 kg svinjske plećke
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 4 peciva za hamburgere
  • Salata od kupusa (kupus, mrkva, majoneza, sok od limuna)
Pripremanje:
  • Pomiješajte začine i utrljajte ih u svinjetinu.
  • Stavite meso u posudu otpornu na toplinu, prelijte jabučnim octom i senfom, zatim pokrijte aluminijskom folijom.
  • Pecite na niskoj temperaturi (130°C) 6 do 8 sati.
  • Narežite meso na trakice i poslužite u lepinji sa svježim salatom od kupusa.

+ GAMMO savjet: Sous-vide oprema jamči da će meso biti mekano.

 

2. Quesadilla punjena sirom i mesom

Jedno od najpopularnijih jela meksičke ulične hrane je quesadilla. Rastopljeni sir, pržena piletina ili govedina i povrće smješteni su između tortilja – a sve se to priprema za samo nekoliko minuta na dobrom kontakt roštilju ili ravnoj grill ploči.

Sastojci:
  • 2 pileća prsa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • Sol i papar
  • 4 large tortilla
  • 200 g ribanog cheddara ili trapista
  • 1/2 crvenog luka (tanko narezanog)
  • 1 paprika (narezana na trakice)
Priprema:
  • Pileća prsa narežite na trakice, začinite i pecite na vrućem roštilju.
  • Na tortilju rasporedite sir, prženu piletinu, luk i paprike, a zatim prekrijte drugom tortiljom.
  • Pecite na kontaktnom roštilju ili u ravnoj tavi dok se sir ne otopi, a tortilja ne postane lagano hrskava.
  • Narežite na trokutiće i poslužite s kiselim vrhnjem ili guacamoleom.

+ GAMMO savjet: Kontakt grill omogućuje brže i ravnomjernije pečenje slojeva.

 

3. Grčki giros u pita kruhu

Giros je idealan izbor za ljetne priredbe - brz, zasitan i ukusan. Tajna leži u dobro začinjenom, tanko narezanom mesu, koje možete pripremiti u vertikalnoj giros pećnici.

Sastojci:
  • 50 dkg pilećih prsa ili filea batka
  • 1 žlica grčke mješavine začina (origano, timijan, češnjak)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 pita kruha
  • Tzatziki (jogurt, krastavac, češnjak)
  • Rajčica, krastavac, luk po ukusu
  • Feta sir
Priprema:
  • Piletinu narežite na tanke trakice, pomiješajte sa začinima i maslinovim uljem, a zatim marinirajte 30 minuta.
  • Pecite ga u uređaju za gyros na visokoj temperaturi.
  • Zagrijte pite, a zatim ih napunite mesom, povrćem, fetom i tzatzikijem.

+ GAMMO savjet: S našim uređajima za gyros možete postići autentične okuse!

 

4. Hot dog na novi način

Hot dog je možda najjednostavnija ulična hrana, ali uz malo kreativnosti može se pretvoriti u gastronomski doživljaj.

Osnovni sastojci:
  • 4 hrenovke
  • 4 peciva za hot dog
  • Senf, kečap, majoneza po okusu
Varijacije:
  • Tex-Mex: jalapeño, krema od avokada, cheddar
  • Azijski: kiseli kupus, sriracha, majoneza
  • Klasični: prženi luk, kiseli krastavci, senf
Priprema:
  • Zagrijte kobasice u aparatu za hrenovke.
  • Prerežite pecivo na pola i po želji prepecite izvana.
  • Kombinirajte s dodacima po vašem izboru.

+ GAMMO savjet: Koristite uređaj za hot dog, ukoliko pripremate veću količinu za priredbu

 

5. Falafel u tortilji s tahinijem

Neokrunjeni kralj vegetarijanske ulične hrane je falafel - hrskav izvana, mekan iznutra, pun svježih začina. Omotan umakom od tahinija i hrskavim povrćem, pravi je ljetni favorit koji možete čak i unaprijed pripremiti.

Sastojci(za 15-20 falafela):
  • 250 g suhog slanutka (namočenog prethodne noći)
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 svežanj peršina
  • 1 žličica kima
  • Sol, papar
  • 1 žlica brašna
  • Ulje za prženje
  • Wrap ili pita, svježe povrće, tahini umak
Priprema:
  • Namočeni slanutak izmiksajte s lukom, češnjakom i začinima.
  • Dodajte brašno, oblikujte male kuglice.
  • Pržite u vrućem ulju dok ne porumeni.
  • Napunite ga svježim povrćem i tahinijem u tortilji ili piti.

+ GAMMO savjet: Koristite električnu fritezu ili fritezu od nehrđajućeg čelika za brzo i ravnomjerno prženje.

 

Za pripremu ljetne ulične hrane potrebni su vam dobri recepti, svježi sastojci i prava oprema. U gammo.hr web trgovini pronaći ćete sve alate potrebne da svoje iskustvo ulične hrane podignete na profesionalnu razinu, čak i kod kuće.

Pogledajte našu ponudu i unesite najbolje ljetne okuse u svoju kuhinju!