Pogledajte kako veliki prave kobasice!
2016. 02. 08.
Danas vas pozivamo na malu kulinarsku avanturu u kojoj se susreću tradicionalni okusi i moderna kuhinja. Donijeli smo recepte koji će zasigurno oduševiti obitelj i prijatelje - dimljenu kobasicu iz Gyule, kuhanu kobasicu s ružmarinom i malu zanimljivost, bijele krvavice od prose.
Dimljena kobasica iz Gyule
Sastojci:
- 8 kg svinjske plećke ili buta,
- 2 kg masnije slanine
- 3 dkg crnog papra
- 1 dkg mljevenog kima
- 10 dkg domaće crvene paprike
- 2,5 dkg češnjaka
- 25 dkg morske soli.
Proces pripremanja:
Meso sameljite u stroju za mljevenje mesa opremljenom šajbom sa rupicama srednje veličine i slaninu šajbom sa većim rupicama. Dodajte sol i začine i dobro promiješajte. Nakon toga ostavite da odstoji 24 sata. Zatim ponovno premijesite, napunite u svinjska crijeva i napravite parove kobasica od 20-25 cm. Stavite ih na hladni dim, dimite ih do blijedocrvene boje. Nakon mjesec dana zrenja već ga možemo jesti! Uz pravilno skladištenje, može trajati čak i do sljedeće zime!
Kobasica za kuhanje s ružmarinom
Sastojci:
- 10 kg srednje masne svinjetine
- 3 dkg mljevenog kajenskog papra
- 1 dkg mljevenog kima
- 2 deblje grančice ružmarina
- 25 dkg soli
Proces pripremanja:
Meso sameljite na šajbi sa srednjim rupicama, dodajte mljeveni kajenski papar, kumin i ružmarin. Dobro izmiješajte i napunite punilicom za kobasice pa nakon što se osuše stavite ih na hladan dim dok ne dobiju svijetlosmeđu boju. Možemo kuhati, peći, jesti sa senfom, piti uz njih rakiju.
Bonus recept: bijele krvavice od prose!
Evo jednog malo poznatog recepta starog više od sto godina, iz memoara Ágnesa Zilahy, iz 1892.:
U tepsiju stavite litru jako masnog temeljca. To izvlačimo iz posude u kojoj smo prethodno skuhali masniju slaninu. Kad se temeljac zagrije dodajte pola litre prosene kaše. Kuhajte kašu dok sva zrna kaše ne puknu; ali ne smijete prekuhati, jer tada tekstura bijelog pudinga neće biti dobra. Kada je prosena kaša gotova, maknite je s vatre i dodajte malo soli i papra.
U kašu od prosa dodajte malo nasjeckane, kuhane masnije slanine. Zatim ga napunite u deblje crijevo punilicom za kobasice. Dva kraja moraju biti čvrsto zatvorena čistim, tankim drvenim čavlima. Mora se kuhati u vreloj vodi desetak minuta, zatim izvaditi iz nje, staviti na hladno mjesto i pržiti ih dok lijepo ne pocrvene. Napominjem da se bijele krvavice od prosa ne mogu jesti više od nekoliko dana čak ni ako se drže na hladnom mjestu jer se kaša ukiseli.
Dimljenje i izrada kobasica kod kuće prava je kulinarska avantura, ali da bi krajnji rezultat bio savršen potrebno je iskustvo i pravi alat. Pogledajte našu ponudu i nabavite kvalitetne alate!!