gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Posebni jesenski recepti za konzerviranje - 5 uzbudljivih ideja za vašu špajzu

2025. 09. 18.

Posebni jesenski recepti za konzerviranje - 5 uzbudljivih ideja za vašu špajzu

Jesen je jedno od najuzbudljivijih razdoblja u kuhinji. Voće i povrće koje ređa u nizu na tržnicama nudi beskrajne mogućnosti za eksperimentiranje. Poseban začin, neobična kombinacija ili nova tehnika podižu iskustvo konzerviranja na potpuno novu razinu.

 

A sada evo pet recepata koji obećavaju pravi gastronomski doživljaj na zimskom stolu.

1. Džem od đumbira i krušaka

Baršunasta slatkoća kruške i svježa pikantnost đumbira stvaraju elegantan i prepoznatljiv okus. Ovaj džem nije poseban samo kada se namaže na tost, već je i izvrstan prilog siru.

Sastojci:

  • 2 kg krušaka
  • 300g šećera
  • Sok od 1 limuna
  • 2-3 cm svježeg đumbira (naribanog)

Kako pripremiti:

Ogulite i nasjeckajte kruške. Kuhajte ih s naribanim đumbirom i šećerom dok ne omekšaju, a zatim ih izmiksajte štapnim mikserom. Na kraju dodajte sok od limuna. Vrući džem ulijte u staklenke i ostavite da se ohladi.

+ Savjet: Snažan prijenosni blender ili rezač za jabuke znatno će ubrzati proces.

2. Chutney od šljiva sa čilijem

Chutney je kulinarska tradicija podrijetlom iz Indije, temeljena na savršenoj ravnoteži slatkih i ljutih okusa. Prirodna slatkoća šljiva i izražena ljutina čilija stvaraju skladan, ljuti umak idealan za roštiljanje mesa ili zrelih sireva.

Sastojci:

  • 1.5 kg šljiva
  • 200g smeđi šećer
  • 200 ml octa od crnog vina
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 svježe čili paprike
  • 1 žličica cimeta
  • 4 cm svhježeg đumbira
  • sol po okusu

Kako pripremiti:

Stavite šljive bez koštica, luk, češnjak, đumbir i čili papričice u veliki lonac i zakuhajte. Umiješajte začine i šećer, zatim pirjajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, 1-1,5 sat dok se ne zgusne. Izmiksajte štapnim mikserom, zatim umiješajte crveni vinski ocat i kuhajte još 5 minuta. Vrući chutney ulijte u staklenke, zatvorite, okrenite naopako na 5 minuta, zatim pokrijte i ostavite da se ohladi.

+ Savjet: Ljutost čilija se pojačava tijekom kuhanja - budite oprezni! Za veće količine, kuter može biti od velike pomoći.

3. Pikantna ukiseljena bundeva

Bundeva se najčešće poslužuje kao kremjuha ili kolač, ali impresivna je i kao ukiseljeno povrće. Aroma cimeta, klinčića i zvjezdastog anisa ispunjava ukiseljeno povrće elegantnom pikantnošću, u kojoj svježina bundeve pokazuje novo lice.

Sastojci:

  • 1 kg bundeve
  • 500ml vode
  • 250 ml bijelog vinskog octa
  • 150g šećera
  • 1 žličice soli
  • 2 štapića cimeta
  • 4-5 klinčića
  • 1 zvjezdasti anis

Kako pripremiti:

Ogulite, očistite od sjemenki i narežite bundevu na kockice. U loncu kuhajte vodu, ocat, šećer, sol i začine dok se šećer ne otopi. Komade bundeve stavite u sterilizirane staklenke i prelijte vrućim sokom dok ne budu potpuno prekrivene. Staklenke zatvorite i ostavite da se ohlade pokrivene.

+ Savjet: Rezanje bundeve može biti mukotrpno - robusni rezač povrća uštedjet će vam puno vremena.

4. Džem od jabuka s cimetom

Džem od jabuka s okusom cimeta i klinčića čista je zimska harmonija. Zalogaj evocira aromu vrućih pita od jabuka i božićnih kolačića, a istovremeno uživa u svilenkastoj glatkoći domaćih džemova.

Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • sok od pola limuna
  • 1 štapić cimeta
  • 5 klinčića
  • 400 g kristalnog šećera

Kako pripremiti:

Kuhajte jabuke s limunovim sokom, cimetom, klinčićima i šećerom na srednjoj vatri 15-20 minuta dok malo ne omekšaju. Izvadite klinčiće i cimet, a zatim dvije trećine džema izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane glatko. Ulijte u sterilizirane staklenke dok su još vruće, zatvorite, okrenite naopako na 5 minuta i ostavite da se ohlade.

5. Pikantni džem od rajčice

Rajčice, koje se najčešće koriste kao baza za umake, pojavljuju se u iznenađujućem, ali sofisticiranom obliku kao džem. Svilenkasti, pikantni okus džema od rajčice, začinjenog čilijem, cimetom i kuminom, može biti poseban prilog sirevima, jelima od mesa ili čak kriški svježeg, hrskavog kruha.

Sastojci:

  • 2 kg rajčica
  • 0.5 žličica čilijevih pahuljica
  • 3 žličice mljevenog cimeta
  • 2 žličice mljevenog kima
  • 1 limun (kora i sok)
  • 2 cm svježeg đumbira
  • 1 žličica soli
  • 500 g šećera za konzerviranje u omjeru 3:1

Kako pripremiti:

Kuhajte nasjeckane rajčice u velikom loncu 20-25 minuta dok potpuno ne omekšaju. Dodajte začine, koricu i sok limuna te naribani đumbir. Začinite solju, zatim umiješajte šećer iz konzerve i kuhajte još 5 minuta. Izmiksajte štapnim mikserom po želji (glađe ili grubo), a zatim vruće ulijte u sterilizirane staklenke. Zatvorite i ostavite da se potpuno ohlade na suhom mjestu.

 

Jesensko konzerviranje je puno više od pukog skladištenja: to je kreativna igra s okusima i teksturama. Ovi recepti nisu samo praktični, već nude i pravo kulinarsko iskustvo. 

A ako želite da proces konzerviranja bude barem jednako ugodan kao i rezultat, vrijedi odabrati pravi alat. Sve što vam treba pronaći ćete na gammo.hr.


Povezani proizvodi