Posebni jesenski recepti za konzerviranje - 5 uzbudljivih ideja za vašu špajzu
2025. 09. 18.
Jesen je jedno od najuzbudljivijih razdoblja u kuhinji. Voće i povrće koje ređa u nizu na tržnicama nudi beskrajne mogućnosti za eksperimentiranje. Poseban začin, neobična kombinacija ili nova tehnika podižu iskustvo konzerviranja na potpuno novu razinu.
A sada evo pet recepata koji obećavaju pravi gastronomski doživljaj na zimskom stolu.
1. Džem od đumbira i krušaka
Baršunasta slatkoća kruške i svježa pikantnost đumbira stvaraju elegantan i prepoznatljiv okus. Ovaj džem nije poseban samo kada se namaže na tost, već je i izvrstan prilog siru.
Sastojci:
- 2 kg krušaka
- 300g šećera
- Sok od 1 limuna
- 2-3 cm svježeg đumbira (naribanog)
Kako pripremiti:
Ogulite i nasjeckajte kruške. Kuhajte ih s naribanim đumbirom i šećerom dok ne omekšaju, a zatim ih izmiksajte štapnim mikserom. Na kraju dodajte sok od limuna. Vrući džem ulijte u staklenke i ostavite da se ohladi.
+ Savjet: Snažan prijenosni blender ili rezač za jabuke znatno će ubrzati proces.
2. Chutney od šljiva sa čilijem
Chutney je kulinarska tradicija podrijetlom iz Indije, temeljena na savršenoj ravnoteži slatkih i ljutih okusa. Prirodna slatkoća šljiva i izražena ljutina čilija stvaraju skladan, ljuti umak idealan za roštiljanje mesa ili zrelih sireva.
Sastojci:
- 1.5 kg šljiva
- 200g smeđi šećer
- 200 ml octa od crnog vina
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 svježe čili paprike
- 1 žličica cimeta
- 4 cm svhježeg đumbira
- sol po okusu
Kako pripremiti:
Stavite šljive bez koštica, luk, češnjak, đumbir i čili papričice u veliki lonac i zakuhajte. Umiješajte začine i šećer, zatim pirjajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, 1-1,5 sat dok se ne zgusne. Izmiksajte štapnim mikserom, zatim umiješajte crveni vinski ocat i kuhajte još 5 minuta. Vrući chutney ulijte u staklenke, zatvorite, okrenite naopako na 5 minuta, zatim pokrijte i ostavite da se ohladi.
+ Savjet: Ljutost čilija se pojačava tijekom kuhanja - budite oprezni! Za veće količine, kuter može biti od velike pomoći.
3. Pikantna ukiseljena bundeva
Bundeva se najčešće poslužuje kao kremjuha ili kolač, ali impresivna je i kao ukiseljeno povrće. Aroma cimeta, klinčića i zvjezdastog anisa ispunjava ukiseljeno povrće elegantnom pikantnošću, u kojoj svježina bundeve pokazuje novo lice.
Sastojci:
- 1 kg bundeve
- 500ml vode
- 250 ml bijelog vinskog octa
- 150g šećera
- 1 žličice soli
- 2 štapića cimeta
- 4-5 klinčića
- 1 zvjezdasti anis
Kako pripremiti:
Ogulite, očistite od sjemenki i narežite bundevu na kockice. U loncu kuhajte vodu, ocat, šećer, sol i začine dok se šećer ne otopi. Komade bundeve stavite u sterilizirane staklenke i prelijte vrućim sokom dok ne budu potpuno prekrivene. Staklenke zatvorite i ostavite da se ohlade pokrivene.
+ Savjet: Rezanje bundeve može biti mukotrpno - robusni rezač povrća uštedjet će vam puno vremena.
4. Džem od jabuka s cimetom
Džem od jabuka s okusom cimeta i klinčića čista je zimska harmonija. Zalogaj evocira aromu vrućih pita od jabuka i božićnih kolačića, a istovremeno uživa u svilenkastoj glatkoći domaćih džemova.
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- sok od pola limuna
- 1 štapić cimeta
- 5 klinčića
- 400 g kristalnog šećera
Kako pripremiti:
Kuhajte jabuke s limunovim sokom, cimetom, klinčićima i šećerom na srednjoj vatri 15-20 minuta dok malo ne omekšaju. Izvadite klinčiće i cimet, a zatim dvije trećine džema izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane glatko. Ulijte u sterilizirane staklenke dok su još vruće, zatvorite, okrenite naopako na 5 minuta i ostavite da se ohlade.
5. Pikantni džem od rajčice
Rajčice, koje se najčešće koriste kao baza za umake, pojavljuju se u iznenađujućem, ali sofisticiranom obliku kao džem. Svilenkasti, pikantni okus džema od rajčice, začinjenog čilijem, cimetom i kuminom, može biti poseban prilog sirevima, jelima od mesa ili čak kriški svježeg, hrskavog kruha.
Sastojci:
- 2 kg rajčica
- 0.5 žličica čilijevih pahuljica
- 3 žličice mljevenog cimeta
- 2 žličice mljevenog kima
- 1 limun (kora i sok)
- 2 cm svježeg đumbira
- 1 žličica soli
- 500 g šećera za konzerviranje u omjeru 3:1
Kako pripremiti:
Kuhajte nasjeckane rajčice u velikom loncu 20-25 minuta dok potpuno ne omekšaju. Dodajte začine, koricu i sok limuna te naribani đumbir. Začinite solju, zatim umiješajte šećer iz konzerve i kuhajte još 5 minuta. Izmiksajte štapnim mikserom po želji (glađe ili grubo), a zatim vruće ulijte u sterilizirane staklenke. Zatvorite i ostavite da se potpuno ohlade na suhom mjestu.
Jesensko konzerviranje je puno više od pukog skladištenja: to je kreativna igra s okusima i teksturama. Ovi recepti nisu samo praktični, već nude i pravo kulinarsko iskustvo.
A ako želite da proces konzerviranja bude barem jednako ugodan kao i rezultat, vrijedi odabrati pravi alat. Sve što vam treba pronaći ćete na gammo.hr.
Najpopularniji postovi
Povezani proizvodi
TRE SPADE set teflonskih ploča
30,00 EUR(24,00 EUR + PDV)
TRE SPADE BT ručna pasirka za rajčicu
63,12 EUR(50,50 EUR + PDV)
TRE SPADE XL-ECO ručna pasirka za rajčicu
77,50 EUR(62,00 EUR + PDV)
TRE SPADE XL ručna pasirka za rajčicu
103,75 EUR(83,00 EUR + PDV)
TRE SPADE Atacama Cube sušač
127,50 EUR(102,00 EUR + PDV)
TRE SPADE Atacama PRO sušilica
171,25 EUR(137,00 EUR + PDV)
TRE SPADE paket dodatne opreme za sušilicu
208,75 EUR(167,00 EUR + PDV)
TRE SPADE SpremiTo pasirka za rajčicu INOX
275,00 EUR(220,00 EUR + PDV)
2025.09.30.