gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Rashladite se limunadom!

2023. 06. 19.

Rashladite se limunadom!

Povijest limunade ukratko

Ne biste ni pomislili da limunada, klasično sastavljena od vode, šećera i limunova soka, ima dugu povijest. Postoji nekoliko različitih priča o njegovom nastanku.

 

Prethodnik limunade u prapovijesti i antici

Mnogi kashkab smatraju pretkom limunade, koja se u srednjovjekovnom Egiptu pravila od fermentiranog ječma, metvice, rute, crnog papra i lišća limuna. Prema zapisima iz 11. stoljeća, srednjovjekovna egipatska židovska zajednica konzumirala je zašećereni sok od limuna zvan qatarmizat. Ali postoji i teorija da agrume, koji postoje od kasnog miocena (tj. prije otprilike 8 milijuna godina), već i pračovjek koristio za aromatiziranje vode za piće u iscijeđenom, zgnječenom obliku.

Među popularnim voćem antičkog svijeta bili su limun i naranča – barem to otkrivaju starorimski mozaici i freske. Istina je da nema pisanih dokaza o tome, ali spominjanje stabala limuna može se naći već u 10. stoljeću, a rasprava o limunu iz 12. stoljeća.

 

Uspon limunade u srednjem vijeku i novom vijeku

U 13. stoljeću trgovci iz Kaira počeli su u velikim količinama prodavati zašećerenu vodu s limunom, flaširanu. Pokrenut je i izvoz, pa je limunada postala poznata na sve više mjesta. Talijani su htjeli napraviti svoju verziju, no limun je tada još uvijek bio skupo i rijetko voće. Zbog toga su počeli uzgajati vlastita stabla limuna koja mogu izdržati talijansku klimu i dati sočne plodove. Do sredine 1600-ih, osvježavajući napitak od limuna napravljeno od sastojaka uzgojenih na talijanskom tlu i uspjelo je učiniti popularnim na cijelom Appenninskom poluotoku. Popularno piće primijetili su i Francuzi koji su posjećivali poluotok, pa nije puno trebalo da Pariz preplave trgovci limunadom, a Ljudevitu XIV. je također postao omiljeno piće limunada.

Zanimljivo je da je limunada imala značajnu ulogu u suzbijanju kuge. Ulice, kanali i gomile smeća bile su pune limunovih kora koje su bile hrana štakorima. Zahvaljujući sadržaju limonena, kora limuna je ubijala buhe na štakorima, pa se nisu prenijele na ljude. Zbog toga je manje ljudi zaraženo kugom.

A következő fordulatot a szódavíz feltalálása jelentette a limonádé történetében. A limonádé új, szénsavas változata újabb lendületet adott a frissítő üdítő terjedésének. Innen már csak idő kérdése volt, hogy a limonádé meghódítsa az egész világot. Az első fotográfiák egyike is egy limonádéárust ábrázol Görögországban. Az Amerikába emigráló tömegeknek köszönhetően pedig eljutott az Egyesült Államokba is a limonádé.

 

Što limunadu čini tako osvježavajućom?

Mnogi su ljudi već pokušali odgonetnuti tajnu zašto je limunada tako osvježavajuća i rashlađujuća. Odgovor je višestruk, više čimbenika pridonosi tome da je tako dobro popiti čašu ledeno hladne limunade na dnevnoj vrućini. 

Za mnoge ljude kiselkasti okus citrusa ima osvježavajući učinak. Naravno, tome pridonosi hladna temperatura, koja uzrokuje i učinak hlađenja. Ovo je samo dodatno pojačano slatkim okusom, za koji su zaslužni šećeri, sladila i sirupi.

Ne smijemo zaboraviti da u sekundi popijete 3-5 decilitara limunade, što nije zanemarivo u smislu hidratacije. Ljeti, zbog stalno visokih temperatura, naše tijelo znojenjem brže gubi vlagu. Kako bismo to nadoknadili, unos tekućine postaje iznimno važan, a pijuckanje limunade izvrsno je rješenje za to.

 

Recepti za domaću limunadu

Uspjehu limunade pridonosi i njezina raznolikost. Ima beskonačan broj varijacija. Na primjer, običaj dodavanja malina, kupina i drugog bobičastog voća započeo je u Engleskoj. U Indiji je običaj da se u limunadu dodaje đumbir, a nerijetko i šafran, češnjak i kumin čine doživljaj okusa uzbudljivijim.

U svakom trenutku možete napraviti i limunadu za sebe, koju možete začiniti kako god želite. Za druženja možete pripremiti veću porciju za goste, npr. u boci za točenje pića od 4 litre, s puno kockica leda. Ali koliko god limunade napravili, glavno je voditi računa o hlađenju!

Nema više što raditi, dat ćemo vam nekoliko savjeta kojom se domaćom limunadom možete osvježiti u ljetnim vrućinama!

 

Limunada od bazge

Ako ste u prilici brati cvjetove bazge, trebali biste od njih napraviti limunadu. Za 8-10 čaša limunade trebat će vam njih 10-15, te 5 litara vode, 30-40 dkg šećera i 3-4 limuna.

Provjerite cvjetove bazge da u njima nema kukaca! Uklonite debele stabljike i stavite ih u veliki lonac. Nalijte 5 litara hladne vode, pospite šećerom, u to iscijedite 2 limuna! Sve lagano promiješajte, pa ostavite u hladnjak 1-2 dana! Povremeno promiješajte!

Zatim ga još samo preostaje procijediti, iscijediti sok od kolutića limuna koji su u njemu, te u to iscijediti, sok od još 2 limuna i božanstvena limunada od bazge je gotova.

Limunada od lavande

Prepoznatljiv okus lavande može začiniti svako piće! Ako imate nekoliko žlica sušene lavande, sve što vam treba je voda, šećer i limun da napravite opojnu limunadu od lavande. 

Pomiješajte 1,5-2 litre vode sa 6-8 žlica šećera i zagrijte do vrenja. Ne dopustite da voda proključa, isključite vatru! Nakon što se šećer otopi, možete dodati lavandu, pa ostaviti da odstoji nekoliko sati!

Nakon toga slijedi filtriranje, sok od još 2-3 limuna, nekoliko kolutića limuna - i to je to! Ohlađena limunada od lavande govorit će sama za sebe!

 

Limunada od jagoda

Kombinacija slatke jagode i limuna čini limunadu od jagoda neodoljivom! Iznenadite svoju obitelj s nekoliko čaša osvježavajuće limunade od jagoda! 

30 dkg jagoda, 10-15 dkg šećera, 1 limun: ako ih imate na raspolaganju, možete krenuti s pripremanjem! Jagode očistite i izmiksajte u glatku smjesu sa šećerom, prstohvatom soli, sokom od cijeđenog limuna i vodom! Dodajte još malo vode, miksajte još malo i gotovi ste!

Poslužite li ga ledeno hladnog, s kockicama leda i obojanim listićima mente i zelenim limunom, budite sigurni da mu nitko neće odoljeti!

 

Domaći sirup od limunade

Ako više volite one limunade koje se rade od sirupa, sirup možete napraviti i sami kod kuće! Za otprilike četiri porcije sirupa trebat će vam 6-7 limunova i 25 dkg šećera.

Limune temeljito operite i iscijedite sok. Trebali biste iscijediti oko 500-600 ml soka od limuna. Naribajte i koricu nekoliko limuna. Pustite da prokuha uz stalno miješanje i dodajte šećer, ali pazite da se šećer ne karamelizira! Gusti sirup procijedite i kuhajte još nekoliko minuta.

Ulijte u dezinficiranu bocu, najbolje dok je još vruće. Boce zatvorite tek nakon što se sirup ohladi! Od ovako pripremljenog sirupa potom možete napraviti rajsku limunadu!

 

Nadamo se da smo vas uspjeli oraspoložiti za ledeno hladnu, osvježavajuću limunadu! Možete ga pripremiti kod kuće na bezbroj različitih načina, slobodno eksperimentirajte s okusima i receptima! A ako trebate kuhinjske alate za brzu i jednostavnu pripremu ovih rashlađujućih napitaka s limunom, posjetite našu internetsku trgovinu!