gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Specijalna božićna jela

2023. 12. 05.

Specijalna božićna jela

Karpatski fišpaprikaš

Sastojci

  • 1 cijeli losos (cca. 30-40 dkg)
  • 6 krumpira
  • 25 dkg smrznuti miks povrća (brokule, cvjetača, mrkva)
  • 2 rajčice
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • sol, papar po ukusu
  • petrusalim i kopar po ukusu
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica ulja

1. Luk nasjeckajte na kocke, zatim ispecite na ulju, i dodajte crvenu papriku. Nalijte u posudu 2 litre vode!

2. Ribu očistite i narežite na veće komade i sve stvite u juhu! Račice također nasjeckajte na kockice i stavite u lonac. Kuhajte 20-25 minuta! Dok se riba kuha očistite i narežite krumpir! Zatim izvadite ribu i skinite riblje meso s kostiju. Budite temeljiti da kosti ne dospiju u juhu!

3. Izblendajte juhu štapnim mikserom! Dodajte povrće, zatim nasjeckani petrusalim i kopar! Kada se povrće skuha, možete vratiti ribu u juhu!

4. Posolite i popaprite po ukusu! Naribajte češnjak, i na kraju dodajte juhi! Ostavite juhu par minuta na stranu – i gotov je karpatski fišpaprikaš!

 

Specijalna sarma

Sastojci

  • 150 g slanine
  • 1 glavica luka
  • 5 češanja češnjakadimljenih kobasicafüstölt kolbász
  • 500 g mljevena svinjetina
  • 1 žlica svinjske masti
  • ½ žlice pirea od rajčice
  • 2 žličice crvene paprike
  • sol, papar
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 2 vrećica gotove riže
  • 300 ml vode
  • 1 kg rezanog kiselog kupusa
  • 400 g kiselog vrhnja

1. Ispecite slaninu u vrućoj tavi! Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak i za par minuta i nasjeckane kobasice. Sve ispirjajte dobro i ostavite da se ohladi!

2. Začinite mljevenu svinjetinu s mašću i pireom od rajčica. Dodajte mljevenu papriku, sol, papar i kumin. Umiješajte rižu i vodu u smjesu od kobasica i luka.

3. Stavite jedan sloj kiselog kupusa u jednu tavu za pečenje; na to možete staviti polovinu smjese s mljevenim mesom; zatim još jedan slij kupusa; pa onda preostalo meso, a za kraj još jedan sloj kupusa i na sve to kiselo vrhnje.

4. Pregrijte pećnicu na 180 stupnjeva i u njoj pecite jelo 30-40 minuta, nakon toga, uključite funkciju grill-a i pecite dalje jelo dok se vrhnje ne porumeni!

(izvor: streetkitchen.hu)

 

Slani božićni kolač s čvarcima u tijestu, s nadjevom od krvavice i jabuke

Sastojci

Za tijesto:

  • 2 dl mlijeka
  • 2 dkg kvasca
  • 50 dkg brašna
  • 25 dkg mljevenih čvaraka
  • 3 žumanjka
  • sol

Za nadjev:

  • krvavice
  • jabuka
  • senf sa sjemenkama

1. Mljevene čvarke  i brašno izmrvite rukama. Cilj je da sitni dijelovi brašna budu zamotani mašću. (Na taj način na stvraju se mreže od glutena i dobit ćete raspadljivo tijesto za rezultat.)

2. Kvasac őpomiješajte s mlakim mlijekom. Umiješajte žumanjke i stavite u smjesu naribane jabuke! Smijesite toliko, dok smjesa ne postane homogena! Na toplom mjestu, pustite da se tijesto digne.

3. Krvavice oslobodite od svoje kore. Unutarnji dio krvavica stavite u zdjelu, dodajte naribane jabuke! Zatim tome dodajte žličicu senfa i dobro izmiješajte smjesu.

4. Na dignuto tijesto posložite nadjev, da ga ima svugdje. Narolajte tijesto, namažite ga jajem pobockajte ga vilicom i lijepo ga ispecite dok ne porumeni!

 

Nadamo se, uspjeli smo Vam ponuditi ideje da ovogodišnji Božić bude antitradicionalan. Za daljnje ideje péosjetite nas na Facebook stranici!


Povezani proizvodi