Specijalna božićna jela
2023. 12. 05.
Karpatski fišpaprikaš
Sastojci
- 1 cijeli losos (cca. 30-40 dkg)
- 6 krumpira
- 25 dkg smrznuti miks povrća (brokule, cvjetača, mrkva)
- 2 rajčice
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- sol, papar po ukusu
- petrusalim i kopar po ukusu
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica ulja
1. Luk nasjeckajte na kocke, zatim ispecite na ulju, i dodajte crvenu papriku. Nalijte u posudu 2 litre vode!
2. Ribu očistite i narežite na veće komade i sve stvite u juhu! Račice također nasjeckajte na kockice i stavite u lonac. Kuhajte 20-25 minuta! Dok se riba kuha očistite i narežite krumpir! Zatim izvadite ribu i skinite riblje meso s kostiju. Budite temeljiti da kosti ne dospiju u juhu!
3. Izblendajte juhu štapnim mikserom! Dodajte povrće, zatim nasjeckani petrusalim i kopar! Kada se povrće skuha, možete vratiti ribu u juhu!
4. Posolite i popaprite po ukusu! Naribajte češnjak, i na kraju dodajte juhi! Ostavite juhu par minuta na stranu – i gotov je karpatski fišpaprikaš!
Specijalna sarma
Sastojci
- 150 g slanine
- 1 glavica luka
- 5 češanja češnjakadimljenih kobasicafüstölt kolbász
- 500 g mljevena svinjetina
- 1 žlica svinjske masti
- ½ žlice pirea od rajčice
- 2 žličice crvene paprike
- sol, papar
- 1 žličica mljevenog kumina
- 2 vrećica gotove riže
- 300 ml vode
- 1 kg rezanog kiselog kupusa
- 400 g kiselog vrhnja
1. Ispecite slaninu u vrućoj tavi! Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak i za par minuta i nasjeckane kobasice. Sve ispirjajte dobro i ostavite da se ohladi!
2. Začinite mljevenu svinjetinu s mašću i pireom od rajčica. Dodajte mljevenu papriku, sol, papar i kumin. Umiješajte rižu i vodu u smjesu od kobasica i luka.
3. Stavite jedan sloj kiselog kupusa u jednu tavu za pečenje; na to možete staviti polovinu smjese s mljevenim mesom; zatim još jedan slij kupusa; pa onda preostalo meso, a za kraj još jedan sloj kupusa i na sve to kiselo vrhnje.
4. Pregrijte pećnicu na 180 stupnjeva i u njoj pecite jelo 30-40 minuta, nakon toga, uključite funkciju grill-a i pecite dalje jelo dok se vrhnje ne porumeni!
(izvor: streetkitchen.hu)
Slani božićni kolač s čvarcima u tijestu, s nadjevom od krvavice i jabuke
Sastojci
Za tijesto:
- 2 dl mlijeka
- 2 dkg kvasca
- 50 dkg brašna
- 25 dkg mljevenih čvaraka
- 3 žumanjka
- sol
Za nadjev:
- krvavice
- jabuka
- senf sa sjemenkama
1. Mljevene čvarke i brašno izmrvite rukama. Cilj je da sitni dijelovi brašna budu zamotani mašću. (Na taj način na stvraju se mreže od glutena i dobit ćete raspadljivo tijesto za rezultat.)
2. Kvasac őpomiješajte s mlakim mlijekom. Umiješajte žumanjke i stavite u smjesu naribane jabuke! Smijesite toliko, dok smjesa ne postane homogena! Na toplom mjestu, pustite da se tijesto digne.
3. Krvavice oslobodite od svoje kore. Unutarnji dio krvavica stavite u zdjelu, dodajte naribane jabuke! Zatim tome dodajte žličicu senfa i dobro izmiješajte smjesu.
4. Na dignuto tijesto posložite nadjev, da ga ima svugdje. Narolajte tijesto, namažite ga jajem pobockajte ga vilicom i lijepo ga ispecite dok ne porumeni!
Nadamo se, uspjeli smo Vam ponuditi ideje da ovogodišnji Božić bude antitradicionalan. Za daljnje ideje péosjetite nas na Facebook stranici!
Povezani proizvodi
LOUIS TELLIER 3 mm sito za M500 profesionalni mlin
110,00 EUR(88,00 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER 3 mm sito za P1000 profesionalni mlinac
125,62 EUR(100,50 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER S3 ručna pasirka
135,62 EUR(108,50 EUR + PDV)
2024.12.18.
LOUIS TELLIER X3-F ručna pasirka
163,75 EUR(131,00 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER M500 Profesionalni okvir za pasiranje
246,88 EUR(197,50 EUR + PDV)
2024.12.18.
LOUIS TELLIER P1000 Profesionalna pasirka na postolju
695,62 EUR561,25 EUR(449,00 EUR + PDV)