gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Streetfood i festivalska hrana: trendovi zadnjih godina

2022. 05. 18.

Streetfood i festivalska hrana: trendovi zadnjih godina

Pojam street food

Kod nas je dospio s engleskim prijevodom ovaj novi trend, što ne znači ništa drugo nego nego njegov prijevod riječ do riječ. Jer bismo prvenstveno street food nazvali konzumiranjem hrane na ulici, i tako svima bi palo na pamet klasični bifei s hot-dogom, hamburgerom i pečenim kobasicama.
 
Ali street food znači nešto više. Nači konzumiranja hrane na ulici se formirao zbog bržeg načina života. Naprimjer hot-dog su udomili u SAD-u njemački useljenici koji su isti počeli prodavati na ulicama New York-a. Svoju popularnost može zahvaliti svojoj jednostavnosti: može se pojesti na ulici i s jednom rukom. I meso, i kruh i umak. Sve ujedno bez tanjura vilice i bilo čega.
 
Paralelno s Amerikom u svim velegradovima svijeta se formirala kultura hranjenja na ulici. Zalogaji na brzake, ručak u hodu, na što se ne mora puno čekati. Naravno svugdje su postali popularne hrane koje su pripadale lokalnoj gastrokulturi.
Nakon toga je je došlo do izmjene na ovom području. Tada je nastao od ulične hrane street food. Zašto i kako? Jednostavno je krenulo ekperimentiranje s hranom koja se može konzumirati na ulici da se njihova kvaliteta poboljša. Zato što se nekomu žuri zašto bi morao pojesti lošu hranu? U ovo eksperimentiranje kasnije su se upleli i značajniji kuhari, a rezultat je postao itekako dobar.
 

Na ulicama Budimpešte

Znači jela su se preformirala. Iako su ostale delicije koje se lako mogu pojesti na ulici, njihova kvaliteta više nije ista. Radi se o temeljito usklađenoj hrani. Znači kada pričamo o street foodu mislimo na takvu vrstu hrane.
 
U Budimpešti je ovaj val počeo s prekomponiranjem hamburgera, pa se kasnije pojavila najraznovrsnija hrana. Ovi trendovi su naravno su brzo stigli i u veće gradove diljem zemlje.
Pojavili su se razne meksičke tortille, mjesta s kvalitetnom pečenom ribom, morskom ili slatkovodnom.
Jednom riječju street food nije fast food, jer se radi o kvalitetnim sastojcima i u većini o hrani koja pruža gastronomski užitak i koja je vrhunske kvalitete.
 

Ponovno smišljeni retro trendovi

Kakva jela nalazimo, dok tražimo ovakvu uličnu hranu? Ima ih raznoraznih, i možda su neki i pretjerani jer su preekstremni. Takve možemo naći na nekim uličnim festivalima ili na božićnim sajmovima.
 
Pogledajmo koja stara jela se pojavljuju u novom ruhu na peštanskim ulicama!
 

Novoosmišljen langoš

Ovo tradicionalno jelo se također pojavljuje u novom ruhu. Možemo naći i klasičnu verziju s vrnjem i ribanim sirom i u zadnje vrijeme s tzadzikijem, s džemom od luka i s guščim jetrima. Ali možemo naći varijante s umakom od rajčica i mozzarelom.
 
Štoviše postoje i male kuglice od langoša koje se mogu konzumirati s bilokakvim umacima. Što je zajedničko u svim tim novim varijantama? Osnova im je tijesto ispečeno u vrućem ulju kao i kod klasičnog langoša. Onome tko zna neki specijalni nadjev potrebna je samo friteza za langoše, i sigurno će dobro proći.
 

Omiljeni sendvič Mađara, sendvič s pohanim mesom

Za sendvič s pohanim mesom ništa drugo nije potrebno osim u pravo vrijeme, ispečeni panirani odrezak, malo slate, specijalni umak u jednoj hrskavoj žemlji. Ovo je jednostavan i pravi recept koji su već više puta izmislili i obnovili. No sada smo naišli na kvalitetne verzije ove hrane, stoga ni oni neće ostati gladni koji vole street food visoke kvalitete. 
 

Dimnjak kolač sa sladoledom

Naravno ni dimnjak kolač nije prošao drugačije i tu je došlo do preuređenja. Danas na festivalima možemo kupiti punjeni dimnjak kolač sa sladoledom. Ukusno je ali po mnogima ovo jelo je baš s tim preokretom izgubio svoj bit: iznutra meko tijesto koje izvana je hrskavo, to je bit dimnjak kolača. 
 
Ukoliko biste željeli rekonstruirati ovaj kreativni gigantski sladoled, kupite si drveni valjak za pripremanje dimnjak kolača, a za domaći sladoled uređaj za sladoled, ili samostojeći mikser koji također može napraviti i sladoled. Naravno ako se radi o većim stvarima odnosno količinama jer možda imate bife ili restoran onda vam je potreban urešaj za pečenje dimnjak kolača. 
 

Parne okruglice

Parne okruglice doživljavaju svoju renesansu, a sada ne moramo otputovati niti do Alpa niti do Tatre za ovu deliciju. Tradicionalno se nude s makom i pekmezom, ali se već mogu kupiti i varijante s nutelom, bajazanom i ne samo zimi nego i ljeti.
Ako vam se jedu parne okruglice pomoću uređaja za parne okruglice možete ih i Vi pripremiti.  
 

Najnovija ludila?

Naravno pored novosmišljenih tradicionalnih mađarskih jela postoje i druga jela na street food paleti. Pogledajmo najosnovnija jela premijum street fooda.
 

Hamburger u svim količinama

Street food priča je počela s hamburgerom. Jer se od kvalitetnog mesa, domaće žemlje i svježih povrća se može napraviti fenomenalan sendvič. Tajna je što meso iznutra mora biti sočno a s vanjske srane hrskavo. Povrće mariniramo a pecivo neka bude domaće, sveježe i fino. Umak i sve ostalo je samo pitanje fantazije. 
 
Ako želite doma pripremiti najbolji hamburger, onda nabavite set za pripremanje hamburgera, još prije početka grill sezone! Imat ćete nezaboravnu ljetnu sezonu. Za veće količine preporučujemo Gammo preše za pljeskavice.
 

Pohano, umočeno, narolano

Danas je već svako jelo novosmišljeno u street foodu. Od piroga do arancina, od empanade do taccoa. Talijanske pizze možete probati u obliku calzone i možemo na tržištu pronaći i najmodernije krafne. Naravno najbolje u svemu je, što nakon par isprobavanja nabavkom odgovarajućih kuhinjskih alata  sve možemo pripremiti kao domaće.
 
Nadamo se što smo vam dali interesantne informacije i ideje u ovom blogu. Ako želite čitati slične sadržaje i upoznati nove recepte onda pratite našu stranicu!