gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Tajna rajske tople čokolade

2024. 11. 28.

Tajna rajske tople čokolade

Kako se topla čokolada razlikuje od kakaa?

Vruća čokolada (ili čokolada za piće) je gusta, kremasta čokoladna tekućina koja se obično radi od kvalitetne mliječne i tamne čokolade. Za razliku od kakaa na bazi kakao praha, vruća čokolada obično nije previše zaslađena te ima gušći i intenzivniji okus zahvaljujući otopljenoj čokoladi. Postoji mnogo varijanti, od svijetle mliječne tople čokolade do duboko tamne čokoladne verzije, tako da svatko može pronaći nešto za svoj ukus.

 

Povijest tople čokolade

Tamna čokolada dolazi iz Meksika, gdje su je već konzumirale Maje oko 500 godina pr. Prema njihovom receptu, kakao se mora pomiješati s vodom, kukuruznom brašnom, čili kremom i drugim sličnim sastojcima. Tada se topla čokolada pila hladna, a posebnost joj je bila da se nudila s debelim slojem pjene.

Topla čokolada stigla je u Europu početkom 16. stoljeća kada je španjolski konkvistador Hernan Cortez donio sastojke kući u Španjolsku. Kasnije se, prema europskom ukusu, posluživalo vruće sa šećerom i mlijekom i ubrzo postalo jedno od najpopularnijih pića na kontinentu. Englezi su ga kasnije počeli jesti kao desert poslije večere.

 

Topla čokolada širom svijeta

Danas svaka zemlja ima svoj poseban recept za toplu čokoladu.

  • Američka verzija je razvodnjenija, često se pravi s kakaovim prahom i puno je slađeg okusa.

  • Španjolska "čokolada a la taza" puno je gušća i kremastija, često se jede žlicom.

  • Talijanska "cioccolata calda" također je bogata čokoladom i ima posebnost dodavanja malo škroba za postizanje savršene teksture.

 

Kako napraviti toplu čokoladu kod kuće?

Sastojci:

  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 75 g mliječne čokolade
  • 125 g tamne čokolade
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvaat soli

Priprema:

  1. Čokoladu izlomite na male komadiće!
  2. Zagrijte mlijeko pa njime prelijte čokoladu. Začinite solju i vanilijom.
  3. Dobro miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i postane glatka.
  4. Na vrh možete žlicom staviti svježe tučeno vrhnje i posuti ga kakaom u prahu ili cimetom.

Ovaj osnovni recept odlična je polazna točka, ali vruća čokolada također je odlično mjesto za eksperimentiranje. Ako želite slađe, možete povećati udio mliječne čokolade, dok ljubitelji crne čokolade mogu dodati više tamne čokolade.

 

Varijante tople čokolade

Topla čokolada od bijele čokolade

Ako želite nešto stvarno kremasto, topla čokolada s bijelom čokoladom mogla bi biti savršen izbor. Tamnu i mliječnu čokoladu zamijenite s 200 grama bijele čokolade. Uz slanu karamelu odlično ide bijela čokolada pa možete staviti i malo glazure od slane karamele.

Topla čokolada sa šećerom u prahu

Vruća čokolada ukrašena sljezom posebno je popularna među djecom. Lako se pravi: napravite temeljnu crnu čokoladu i pospite je komadićima šećera u prahu.

Topla čokolada s Bailey's-om

Ovaj recept je namijenjen odraslim ljubiteljima tople čokolade. Napitak pripremite prema tradicionalnom receptu, a zatim šalicu Bailey's Irish Cream likera pomiješajte s mlijekom. Ovaj jednostavan mali zaokret savršeno poboljšava okus čokolade.

 

Tajna rajske tople čokolade

Kod izrade tople čokolade ključno je koristiti čokoladu visoke kvalitete. Jeftinije čokolade često sadrže manje kakaa pa će okus biti manje pun. Isplati se eksperimentirati s različitim vrstama čokolade kako biste pronašli savršenu kombinaciju za sebe. Ako želite stvarno bogatu, kremastu toplu čokoladu, vrijedi dodati malo vrhnja u mlijeko ili čak probati kondenzirano mlijeko.

Topla čokolada danas nije samo ukusan desert, već može biti i temelj mnogih kreativnih recepata. Bilo da se radi o običnoj svakodnevnoj poslastici ili posebnom, blagdanskom piću, šalica tople čokolade uvijek je dobar izbor, a za njezinu pripremu ne trebaju vam čak ni neki posebni alati.

 

Svidio vam se članak? Podijelite sa svojim prijateljima!