gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Tradicionalni božićna jela

2023. 12. 05.

Tradicionalni božićna jela

Čari božićnih jela

Božić nije samo blagdan; to je jedno čarobno razdoblje, kada se obitelji sakupljaju, i ljubav odnosno tradicije dođu u prvi plan.

To je razdoblje kada se u kuhinji pripremaju fenomenalna blagdanska jela. Bilo da je riječ o mirisnoj orahnjači ili makovnjači, o bogatoj sarmi ili tradicionalnom fiš paprikašu, u svakom zalogaju je prisutna božićna atmosfera.

 

Tajna savršenog fiš paprikaša

Fiš paprikaš nije samo jelo, nego i povijesno nasljeđe. (Nije slučajno što smo već i mi pisali o pasiranju fiš paprikaša: Pasiranje fiš paprikaša, kako još niste vidjeli!) Povijest fiš paprikaša vuče svoje korijene iz prošlosti Mađarske, gdje svaka regija ima svoj različiti svijet okusa i različitu metodu pripreme. Bilo da je riječ o dunavskoj (Bajska), Segedinskoj ili Balatonskoj varijanti, svaka od njih ima svoj čar.

Ali koja je tajna pripreme savršenog fiš paprikaša? Prvo i prvo: svježina. Izaberite svježu, kvalitetnu ribu što je temelj ovog blagdanskog jela. Prema tradicionalnom receptu šaran je najprikladniji, ali možete isprobati i ostale vrste riba prema svom okusu.

Među začinima glavnu ulogu igra crvena mljevena paprika, koja daje juhi ne samo ukus nego i boju. Nemojte zaboraviti, što priprema fiš paprikaša nije utrka s vremenom - lagano, strpljivo kuhanje će stvoriti najbolje okuse.

Pripazite i na sitnice: ribu dobro očistite, povrće izrežite na sitne komade, a začine dodajte prema svom okusu. Tajna leži u slojevitosti: sve sastojke morate dodati u pravo vrijeme, što bi rezultat bila harmonična ukusna juha. I nemojte zaboraviti fiš paptrikaš ne pruža samo okuse nego i zadovoljsto - pripremite ga s ljubavlju i podijelite ga s obitelji, prijateljima.

 

Prava klasika: Sarma

Kada nas stignu hladni zimski dani, nema boljeg od tople ukusne sarme. Ova klasična hrana ne začara samo našu svijest, nego je i snaga koja spaja generacije unutar obitelji. U svakoj regiji, što više, u svakoj obitelji se priprema na drugačiji način, što priziva gurmane na gastronomsku pustolovinu.

Ima takvih mjesta gdje je u prvom planu klasično punjenje s mljevenim mesom, dok drugi vole vegetarijansku verziju ili ostale moderne varijante. I začini su raznovrsni: pored klasične paprike i mažurana može se pojaviti i kumin, ili chili koji može dati dodatnu pikanteriju hrani.

Nije bitno da li pratite klasične recepte ili varirate po svojemu, sarma ostaje uvijek snažan element srednjoeuropske kuhinje. Pripremite za Božić svoju varijantu - kako se to u ovo doba radi!

 

Neizbježna orahovnjača i makovnjača

Za Božić u srednjoeuropskim domovima na stol se stavlja posebna poslastica: makovnjača i orahovnjača. Povijest ove poslastice priseže u daleku prošlost i tijekom stoljeća postala je neizbježni karakter božićnih blagdana.

Čar ovih kolača leži u njihovoj raznovrsnolikosti. Najpopularni okusi su s makom i s orasima. Ali nemojmo još zastati! Kreativni slastičari ispitivaju nove okuse, kao što je varijanta s kestenima ili moderna varijanta s voćem. Priprema ove poslastice je također blagdanska rituala: mijesenje tijesta, priprema nadjeva, proces pečenja povezuje obitelji i prijatelje.

Bilo da je riječ o tradicionalnoj makovnjači, o klasičnoj orahovnjači ili o novoj interesantnoj varijanti ovaj kolač je uvijek u centru blagdanskog stola. Pripremite svoju verziju, i podijelite ga sa svojim voljenima, što će sigurno činiti božićno raspoloženje izvanrednim.

 

Božić nije samo radi darova, nego i radi vremena koje provodimo skupa, zajedničkog kuhanja. U ponudi gammo.hr ćete pronaći sve te kuhinjske alate pomoću kojih će biti dječja igra pripremiti blagdanski meni. Kliknite ovdje, o otkrijte našu široku ponudu još danas!


Povezani proizvodi