gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Tradicionalni božićni kolači 2.

2022. 12. 13.

Tradicionalni božićni kolači 2.

Kolač od bjelanaca

U slučaju božićnih kolača, posebice istraživanjem nadjeva, uspjeli smo otkriti narodne simbole i stare običaje. Uostalom, u starom seljačkom svijetu sveprisutna praznovjerja provlačila su se kroz niz svakodnevice i blagdana. Obilje i bogatstvo, zdravlje i izbjegavanje propadanja bili su najvažniji ciljevi ovih manjih i većih čarolija. Na taj su način većina božićnih kolača, ali i cjelokupni jelovnik, uz mnoštvo praznovjerja oblikovani u ono što danas poznajemo.

Međutim, kolač od bjelanaca nije izuzetno slatko! Prema priči o podrijetlu, potječe s francuskog kraljevskog dvora. Ova slastica nastala je tijekom vladavine Luja XIV., jer je kuharica jednog od kuhara kraljevske kuhinje, Françoisa Massialota, prvi službeni pisani izvor o kolaču od bjelanaca.

Samo božićno drvce potječe iz Alsacea, a krajem 18. stoljeća među ukrasima za bor pojavljuju se zlatni orasi, kolačići od anisa i bjelanaca. Možda smo usvojili ovaj običaj, možda u isto vrijeme kada i samo božićno drvce, tj. 1820-ih. Vrlo je vjerojatno da je postao simboličan božićni slatkiš jer izgledom osušeni ili prženi bjelanjak podsjeća na snijeg. 

Srećom, napraviti domaći kolač od bjelanaca je vrlo, vrlo jednostavno. Važno je znati dobro odvojiti jaja, jer malo ljuske ili žumanjka može onemogućiti stvrdnjavanje bjelančevina. Za to preporučujemo separator za jaja. Zašećerene bjelanjke možete savršeno umutiti štapnim mikserom. S kompletom pamučnih slastičarskih vrećica + setom slastičarskih cijevi možete malim kolačima od bjelanaca dati lijep oblik.

Medenjak

Medenjaci više nisu slatkiš građanske kuhinje, pa se uz njih vežu brojni narodni običaji. Sam med bio je prirodni zaslađivač prije pojave i širenja šećera. Uostalom, uvozni šećer od trske polako se širio u seljačkim domaćinstvima, već zbog svoje cijene. 

U narodnom vjerovanju med uglavnom ima ulogu simbola zdravlja, odnosno namirnice koja ga stvara. Osim toga, povezivan sa slatkim okusom, smatran je i izvorom sreće. Bilo je mjesta gdje je to izravno predstavljalo buduću sreću. Na primjer, na vjenčanju je novi par jeo med u nekom obliku kako bi imali sladak, sretan zajednički život. Med je tako blisko povezan s božićnom sezonom iz dva razloga. S jedne strane zato što je na medu kao slastici novogodišnjih predskazanja i vjerovanja bilo moguće zasnovati sretan život. S druge strane, jer je med bio više sladilo za svečane kolače.

Pa ako želite sretnu iduću godinu, počnite peći medenjake!

Salon bombon

Slično kao i kolač od bjelanaca, salon bombon nije slatkiš koji se može vezati uz narodna vjerovanja i simboliku, jer je građanskog podrijetla i zapravo je relativno moderna poslastica. No, zanimljivo je da se salon bombon, kao takav, može povezati samo s Mađarskom. Pravi Hungarikium.

Iako se fondant, osnova prvih salonskih bombona, raširio svijetom iz srednjovjekovne Francuske, ukrasi za božićno drvce umotani u oblik bombone mogu se povezati samo s Mađarskom. Prema povjesničarima, sam fondant u Mađarsku su donijeli obrtnici doseljeni s područja Njemačko-Rimskog Carstva. A to je najvjerojatnije rezultat doseljavanja i naseljavanja koje je počelo krajem 18. stoljeća. Kada je ovaj slatkiš upakiran kao salon bombon? Čini se da se proširio u 19. stoljeću, jer je već u drugoj polovici stoljeća bio tražen slatkiš. Tada je to bilo specifično vezano uz božićno blagdansko svečani krug.

Zanimljivo je da je, usporedno s modernizacijom, ručna proizvodnja fondan bombona stalno zamjenjivana mehaniziranom tehnologijom. Prve strojeve koristile su tvornica čokolade Stühmer i slastičarna Gerbeaud za proizvodnju salon bombona.

Želite li se vratiti zanatskim, domaćim slatkišima, danas nemate tako težak zadatak. Na internetu možete pronaći mnogo različitih recepata, od voćne ili paleo verzije do originalnog fondanta.

Za potonje će vam trebati manji lonac i veći lonac. U prvom se šećer pravi od glukoznog sirupa i šećera, dok u velikom loncu mora biti hladna voda u koju se žlicom ukapava vruća masa U hladnoj vodi ohlađeni fondan morate miješati  kuhinjskim robotom.

Ako ne radite originalnu verziju, lako ćete se snaći s takvim dozatorom.



 

Izvor:

https://mult-kor.hu/20031211_szaloncukor__echte_hungarikum

https://mult-kor.hu/20091223_a_karacsonyi_hagyomanyok_elzaszi_tortenete

https://mult-kor.hu/20131224_a_karacsonyfa_tortenete

 

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-neprajzi-lexikon-71DCC/m-732AC/mez-7341F/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfNzFEQ0MiXX0sICJxdWVyeSI6ICJtXHUwMGU5eiJ9