gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Tradicionalni recepti u novom ruhu

2024. 01. 26.

Tradicionalni recepti u novom ruhu

Modernizirani bakini recepti

Kada se klasični okusi susreću s današnjim inovacijama kuhinjske tehnologije, uvijek se dogodi nešto čarobno. I sada ne govorimo samo o sous vide opremi ili pametnim pećnicama.

Zamislite samo: kako dobro poznati gulaš učiniti posebnim s novim začinom? Ili kako napraviti sarmu da i najmoderniji gastrobloger poslije poliže svih deset prstiju?

Nije pitanje možemo li sve to učiniti, nego kako!

 

Modernizirani su poznati okusi: gulaš juha i sarma

Pogledajmo dva istinski tradicionalna i istinski mađarska jela: gulaš juhu i sarmu. Nema bake koja nije profesionalka u njihovoj izradi, a nema ni Mađara koji ih još nije probao.

 

Gulaš juha

Gulaš juha je izvorno bila jednostavno (i odlično) pastirsko jelo. Danas je pak ikona mađarske kuhinje. Poznata je u cijelom svijetu i nema stranog turista koji kada posjeti Budimpeštu, ne razmišlja o tome da je proba. Tanjur gulaša nije samo hrana, već i povijest: miješa okuse i tradiciju koja povezuje prošlost sa sadašnjošću kroz generacije.

Naravno, postoje mnoge njezine verzije, ali nema sumnje da se može još malo uvrnuti bez gubitka tradicionalnih okusa. Na stolu se mogu naći jedan ili dva neobična začina, jedno ili dva povrća viška i sasvim jedinstvena juha.

 

Sarma

Sarma također je više od jela. Toplina obiteljskog druženja i ugođaj blagdana krije se u svakom zalogaju.

Kako je uklopiti u modernu kuhinju? Odgovor je jednostavan: kreativnošću i malim inovacijama. Možda dodati prstohvat novih začina (poput kurkume ili svježeg đumbira) ili nadopunite tradicionalni način pripreme modernim sredstvima. Poanta je uvijek sačuvati okus prošlosti i otvoriti nove dimenzije. Jednostavne, ali učinkovite promjene mogu podići stare favorite na potpuno novu razinu, a pritom sačuvati njihovu bit.

 

Moderna verzija dobro poznatog recepta: bečki odrezak

Nema sumnje da se bečki odrezak može pripremiti i na moderan način.

Što treba učiniti za to? Umjesto tradicionalnih krušnih mrvica upotrijebite npr. kuhanu kvinoju! Ili malo odstupite od uobičajenih priloga (riža, prženi krumpir) i napravite trendi salatu s nekim dressingom! Možete dodati svježu rikulu, špinat, cherry rajčice i preljev od limuna i jogurta.

Ova moderna verzija ne samo što je ukusna i zdravija alternativa tradicionalnom bečkom šniclu, već i doista privlačno jelo.

 

Sada kada su vas inspirirale moderne verzije tradicionalnih recepata, vrijeme je da ažurirate vlastitu kuhinju! Razgledajte malo u našoj internet trgovinipronaći ćete sve kuhinjske alate koji su vam potrebni da svoje iskustvo kuhanja podignete na višu razinu!