gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Za što još služe čokoladne figure Sv. Nikole!

2023. 12. 05.

Za što još služe čokoladne figure Sv. Nikole!

Na sljedeći način iskoristite čokoladne figure!

U prosincu su police većine djece (pa čak i odraslih) pune čokoladica. U početku broj čokoladnih figurica Djeda Božićnjaka se lijepo smanjuje, ali kako dani prolaze nekako ih ne želi biti manje. Djeci dosade, nakon božićnog jelovnika za njih više nema mjesta u trbuščićima - na kraju smo skloni zaboraviti na njih.

Tada im, nažalost, istječe jamstvo – i oni završe u smeću. Upravo to možete spriječiti ako ih koristite kreativno!

 

#1 Vruća čokolada

Tko bi mogao odoljeti vrućoj čokoladi u hladnim, zimskim mjesecima? Sve što trebate učiniti je staviti čokoladni slatkiš u šalicu, preliti ga vrućim mlijekom i na sve to staviti malo šlaga.

 

#2 Naribana čokolada

Čokoladni komadići su "osnovni sastojak" bezbrojnih kolača - zašto ih ne napraviti kod kuće od čokoladnih komadića? Samo stavite čokoladnu figuricu Djeda Božićnjaka u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim je naribajte ribežom! Ne treba vam ništa bolje na božićnim kolačićima!

 

#3 Čokoladni muss

Uzmite par jaja i i žumanjke odvojite od bjelanjaka! Bjelanjke ​​začinite po želji (cimet, šećer, začin za medenjake, kokos i sl.), pa ih istucite! Čokoladne figurice otopite i umiješajte u pjenu! Stavite sve u hladnjak na 3-4 sata - i božanstveni čokoladni mousse je spreman!

 

#4 Čokoladna fontana

Za čokoladnu fontanu fantastična osnova je čokoladna figurica! Samo trebate otopiti čokoladu i pustiti je u fontanu. I ne zaboravite narezati bananu, kivi ili jabuku kako biste imali što umočiti u slap čokolade!

 

#5 Slatkiš na štapićima od jabuke i čokolade

Kada smo već spomenuli jabuke! Operite i ogulite par jabuka i narežite ih na jednake komade! Otopite čokoladne figurice i dodajte im malo kokosove masti! Komadiće jabuka napiknite na štapiće i umočite ih u čokoladu! Stavite ih malo na stranu, da se čokolada malo stvrdne (možete ih staviti malo i u hladnjak), i stime je gotov slatkiš na štapićima od cokolade i jabuka! Možete ih na kraju začiniti s karamelom ili naribanim kokosom!

 

Na koji način rastopite čokoladne figurice?

Ako ćete čokoladne figurice preliti vrućim mlijekom, i onda će se rastopiti, ali ne skroz. Stoga se više isplati rastopiti ih iznad vruće pare ili u mikrovalnoj pećnici.

A ukoliko se odlučite rastopiti ih na vatri, u svakom slučaju dodajte im maslaca (ili kokosovu mast), što se ne bi pregorijeli! I u svakom slučaju počnite na laganoj vatri!

 

Takozvani „hladan pas”

Sastojci

  • cca. 20-25 dkg-a čokoladne figurice od mlječne čokolade
  • cca. 20-25 dkg-a čokoladne figurice od tamne čokolade
  • 20 dkg kokosove masti
  • 2 jaja
  • 20-25 dkg keksa s maslacem
  • 4 žlice ruma
  • 1-2 žlice kakaa u prahu
  • šećer u prahu

Priprema

1. Zdrobite čokoladne figurice na sitne komade i rastopite ih. Istovremeno dodajte im i kokosovu mast!

2. Izmiješajte jaja s kakaom u prahu, rumom i šećerom u prahu pomoću samostojećeg miksera . Zatim dodjte rastopljenu čokoladu!

3. U posudu za pečenje, po mogućnosti duguljastu, stavite prozirnu foliju i namažite čokoladnu kremu na dno posude, zatim stavite u nju u jedan red kekseve!

4. Može doći sljedeći sloj kreme na što opet dolaze keksevi! (Ukoliko stanu možete ponoviti slaganje kreme i kekseva! Najvažnije je što gornji sloj neka bude krema!)

5. Stavite kalup u hladnjak na jednu noć, pa sljedeći dan izvadite iz posude poslasticu i smjestite na pladanj! Skinite foliju i gotov je takozvani "hladan pas"!

 

Salama od čokolade i kekseva

Sastojci

  • 10-15 dkg figurice od čokolade (po mogućnosti od tamne čokolade)
  • 4-5 dkg maslaca
  • 10-15 komada keksa s maslacem
  • indijski oraščić ili badem
  • šećer u prahu

Priprema

1. Rastopite čokoladu dodavajući maslac!

2. Zdrovite kekseve na manje-veće komade i dodajte im indijske oraščiće ili bademe (po mogućnosti oba)!

3. Pomiješajte sastojke u jednosj zdjeli i dodajte još šećer u prahu!

4. Stavite cijelu smjesu u hladnjak na sat vremena!

5. Nakon sat vremena malo preradite smjesu, oblikujte od nje dužu salamu! Sve omotajte u plastičnu foliju i vratite je u hladnjak!

6. Sljedeće jutro ćete imati gotovu slsmu od čokolade i kekseva ili kako je zovu na više mjesta: čokoladnu salamu!

 

Postoji bezbroj načina za obradu preostalih čokoladnih figurica. Nadamo se što smo Vam dali dobre ideje! Ukoliko Vam nedostaje neki od kuhinjskih alata, potražite ih u našem webshop-u – i pratite nas na Facebook-u radi sličnih sadržaja!