gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Jedan isprobani recept za kulenovu seku

2016. 01. 11.

Jedan isprobani recept za kulenovu seku

Ovaj recept služi za one koji se ne plaše truda koji moraju uložiti za postizanje autentičnih okusa. Magla, miris svježe zaklane svinje i dima su dijelovi ovog kulinarskog putovanja, gdje rezultat nije samo hrana nego i štimung.

Sastojci

- 10 kg svinjetine miješano (but, plećka, vratina, rebarca), ako nije dovoljno masno, onda dodjmo malo mesnate slanine. Najbolje je ako koristimo meso svinje veće od 150 kg-a.
- 20 dkg mljevene domaće blage crvene paprike
- 5 dkg mljevene domaće ljute crvene paprike
- 25 dkg soli
- 5 dkg usitnjenog češnjaka
- 2 dkg kumina (cijeli)

 Za izradu kulinove seke najbolje kvalitete je najbolje izabrati neki hladniji dan. Meso smjestimo na stol, izvadimo kosti i pomuću uređaja za mljevenje mesa sameljimo preko šajbe s rupicama od 4.5 mm-a. Zatim hladno meso pomiješajmo sa začinima.

Nakon miješanja meso smjestimo na stol u jednoj hladnijoj prostoriji ili vani, na otvorenom i na čistoj površini stola razvlačimo smjesu u debljini od 10 cm-a. Kada meso stvrdne na hladnom zraku vratimo ga i pomoću veće punilice za kobasice ili topa napunimo s njim umjetna debela crijeva. Kulenove seke smjestimo komoru gdje temperatura ne smije biti previsoka (maksimalno plus 8 stupnjeva).

Nakon 48 sati kobasice premjestimo u dimilicu. Dimimo ih 5-6 dana na laganom dimu pazeći da temperatura dima ne pređae plus 16 stupnjeva. Ukoliko Vam je potreban brži rezultat ili nemate klasičnu dimilicu možete koristiti i  stolni uređaj za dimljenje . Nakon dimljenje kobasice vratite u komoru gdje im počinje razdoblje sazrijevanja od 3 mjeseca. U ovom razdoblju kulenove seke će dobiti svoj klasični  domaći okus.

Probajte naš recept i uživajte u pripremanju domaćih kobasica za što potrebne alate možete nabaviti kod nas!