gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Ljetni veganski recepti

2023. 06. 12.

Ljetni veganski recepti

Svježe voće i povrće

U ljetnoj vrućini probavni sustav radi sporije. Stoga, u doba velikih vrućina, vrijedi izbjegavati teške obroke i više pažnje posvetiti zdravoj prehrani. Ovako možete održati visoku razinu energije čak i kada drugi samo preživljavaju.

Primjerice, preporučuje se jesti što više svježeg voća jer ono hidratizira i sadrži važne vitamine i antioksidanse koji pridonose pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava. Također je poželjno uključiti svježe povrće u svoje obroke: hrana bogata vlaknima pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava.

Većina veganskih obroka temelji se upravo na voću i povrću. Zato bi možda vrijedilo isprobati veganske recepte u ljetnim mjesecima, čak i ako se inače ne pridržavate veganske prehrane! Donijeli smo vam i nekoliko veganskih recepata koje biste trebali isprobati tijekom ljeta!

 

Voćni ražnjić

Voćni ražnjić može biti fenomenalan. Ako ste umorni od grickanja sirovih vitaminskih bombi, onda svakako isprobajte ovaj recept!

Sastojke možete izabrati i po želji - preporučamo da među njima budu jabuke, kruške i ananas, a nemojte izostaviti ni marelice! Trebat će vam i sok od limuna, mljeveni cimet i kokosovo ulje.

Za brzo guljenje jabuka i krušaka možete koristiti ručnu gulilicu za jabuke, a za pripremu ananasa dostupan je i profesionalni alat. A ako na ražanj stavljate i agrume, trebat će vam i profesionalni električni gulitelj agruma! Očišćeno voće narežite na kockice i nabodite na ražnjiće (profesionalne alate za to možete pronaći ovdjeovdje pospite cimetom, pokapajte s malo kokosovog ulja, pokrijte folijom i pecite desetak minuta !

Rezultat će govoriti sam za sebe! Iznenadite svoje ukućane ili goste voćnim ražnjićima: svih deset prstiju će polizati!

 

Kremjuha od dinje

Medena dinja (kanarska dinja), galska dinja ili dinja dinja: kojoj sorti dinje ne možete reći ne? Koja god slatka dinja bila vaša omiljena, vrijedi pokušati od nje napraviti krem ​​juhu!

Trebat će vam i 4-5 decilitara kokosovog mlijeka i 12-14 listića metvice (metvicu možete i sami uzgojiti, npr. uz pomoć pametnog vrta ). Ne morate učiniti ništa osim izvaditi jezgru i narezati dinju na kockice, zgnječiti je u blenderu dok ne postane glatka s kokosovim mlijekom i prstohvatom soli, zatim je ohladiti! 

Teško je zamisliti da kada juhu poslužite ugodno hladnu s nasjeckanim listićima metvice, itko joj može odoljeti.

 

Tjestenina s avokadom i rajčicama

Ako volite jela od tjestenine i rajčice, isprobajte tjesteninu od avokada i rajčice! Rajski okus koji karakterizira ovo jelo toliko je zadivljujući da zapravo nema riječi za to.

Trebat će vam 50 dkg durum špageta, 2 avokada, 1-2 češnja češnjaka, 1 limun, 4-5 žlica maslinovog ulja i naravno rajčice, po mogućnosti cherry rajčice.

Započnite kuhanjem tjestenine! Odvojite pola šalice vode od kuhanja. Spojite nastavak blender na postojeći samostojeći mikser! Zatim zgnječite avokado i češnjak u posudi blendera priloženoj na mikser e sve začinite limunovim sokom, malo ulja, soli, papra i eventualno svježim peršinom. Smjesu samostojećim mikserom miješajte dok ne dobijete kremastu teksturu pa dodajte vodu od kuhanja koju ste odvojili! Još jedno miješanje i preostaje samo pomiješati tjesteninu s dobivenim umakom i poslužiti uz rajčice!