gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Najukusniji kokteli na svijetu, ujedinite se!

2024. 06. 20.

Najukusniji kokteli na svijetu, ujedinite se!

Jedan od hit pića na vrtnim zabavama i ljetnim druženjima je koktel. Što je u njemu tako dobro? Pa, gasi žeđ, osvježava i poboljšava raspoloženje. Naravno, ne treba pretjerivati, osim ako ga ne pijete u virgin verziji. U nastavku predstavljamo neke internacionalne koktele od kojih je većina i nama poznata, ali im je porijeklo nepoznato.

1. White Russian

Ovaj koktel zapravo nema nikakve veze s Bjelorusijom. Sudbinu mu je zapečatila činjenica da se pravi od nacionalnog pića Rusa - votke. Izumio ga je 1949. godine belgijski mikser po imenu Gustave Tops. Bijela verzija razlikuje se od crne ruske po tome što ova druga verzija ne sadrži mlijeko/vrhnje. Drugi važan sastojak je liker od kave. Jako popularan i svjetski poznat učinio ga je film Veliki Lebowski u kojem je bio omiljeno piće glavnog lika.

2. Mojito

Jedno je od kubanskih nacionalnih pića. Ernest Hemingway bio je veliki ljubitelj ovog pića. Kažu da je napisao cijelu odu svom omiljenom koktelu na zidu bara pod nazivom La Bodeguita del Medio, koji se nalazi u Havani. Glavni sastojci mješavine su menta, šećer, limeta, puno leda, bijeli rum i soda. Zbog mente jedan od najosvježavajućih koktela na našoj listi.

3. Pina Colada

Popularnost portorikanskog koktela je neviđena i jedno je od najpoznatijih pića u našoj zemlji. Mješavina ruma, ananasa i kokosovog sirupa čini ga istinski egzotičnim. Priča se da je izumljen negdje 1950-ih, ali je i dan danas omiljen.

4. Sangria

Ne znaju svi, ali španjolska Sangria prvenstveno je koktel, odnosno vrijedi je kupovati u obliku neflaširanih pića. Porijeklo joj seže u srednji vijek, u to vrijeme iz higijenskih razloga nije bilo sigurno piti običnu bunarsku vodu, pa su ljudi radije pili fermentirana pića - mješavine rakije, vina i voća. Naravno, bazira se na crvenom vinu i španjolskim narančama, ali već postoji iu verziji s bijelim vinom. 

5. Margarita

Nacionalno piće Meksika je koktel na bazi tekile, koji vam je možda poznat iz mnogih američkih filmova i serija (npr. Prijatelji). Nama je to malo sekundarno, ali zapadno od nas je sinonim za opuštanje na plaži u Meksiku. 

6. Bloody Mary

Manje poznato, ali ovaj koktel je francuski izum. Njegova prošlost prilično je tajanstvena, ali se može nagađati da ga je stvorio Fernand Petiot 1921. godine u Parizu. Njegovo se ime već pokušalo povezati s nizom povijesnih ličnosti, uključujući englesku kraljicu Elizabetu I. Boju mu prirodno daje rajčica, ali sadrži i mnogo začina, votke i dosta leda.

7. Amaretto Sour

Ne možemo izostaviti ni Talijane koji su na našu listu uspjeli delegirati koktel na bazi amaretta. Napitak se radi od soka od limuna i limete, pa s njim vrijedi biti oprezan, pogotovo ako ne volite kiselkaste okuse. Isplati se poslužiti s puno leda!

8. Capirinha

Još jedan južnoamerički član našeg popisa, cachaça, čini ga zaista posebnim. Ovaj liker od fermentirane šećerne trske nacionalno je piće Brazila, a također je i glavni sastojak capirinhe. Osim toga, sve što vam treba je smeđi šećer, limeta – i naravno led – i već možete uživati ​​u atmosferi Copacabane!

9. Pimm's Cup

Čak i hladni Britanci imaju nacionalni koktel: ovo osvježenje izumljeno je oko 1840. u londonskom baru gdje su se nudile i kamenice. Vlasnik bara James Pimm osmislio ga je kao digestivno piće, no preporuča se za svako sunčano poslijepodne. Sadrži naranču, limun, mentu, tonik i naravno Pimms liker - i na kraju, ali ne manje važno, krastavac!

 

10. Crveni Lotus

Jedini azijski koktel na našoj listi. Ružičasti napitak čini još posebnijim okus ličija, a potrebna mu je i dobra doza votke i soka od brusnice.

+1. Margarita Mocktail

Može se pripremiti od gotovo svakog koktela, djevičanska ili bezalkoholna (mocktail) verzija. Ovaj put Vam nudimo laganiju verziju Mojita, koja sadržava mnoge izvorne sastojke (ima limetu, naranču i na isti način je rub čaše posoljen), plus grejp i bademe, ali nema tekilu.

A ako vas je ovaj popis oraspoložio za koktele, preporučujemo MAXIMA ledomat za ovu sjajnu ljetnu aktivnost. Super društvo + super kokteli = super ljeto - jedan od važnih sastojaka ove jednadžbe možete lako nabaviti, samo pregledajte našu stranicu!

Trebate li veću količinu kocki leda,pogledajte naš izbor!