gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Pametno skladištenje hrane: vakuumska vrećica

2022. 06. 17.

Pametno skladištenje hrane: vakuumska vrećica

Vakum vrećica je vrhunac svjesnog skladištenja hrane i načina života bez otpada. Uz njezinu pomoć možete implementirati pametan i dobro promišljen logistički sustav u svoju kuhinju, poput onog u najboljim restoranima!

Vrećica za vakumiranje je vrhunac promišljene pohrane hrane i smanjivanja otpada

Ključ moderne kuhinje nisu samo kvalitetni sastojci, nego i učinkoviti načini pohrane. Vakumska vrećica je alat, koji omogućava precizno i dobro osmišljeno uvođenje logističkog sustava u Vaš dom, kao šo je u najboljim restoranima. Kuhajte pametno, pohranite pametno! pokazat ćemo na koji način!

Za što je dobra vakum vrećica

Bit vakumske vrećice jje hermetički zatvoriti hranu od vanjskog svijeta i onemogućiti joj pristup kisiku. Zahvaljujući tome, u hrani ne počinju određeni kemijski procesi koji bi uzrokovali kvarenje. Vakumiranim pakiranjem isisavamo zrak, pa hrana ostaje bez kisika i sprječava razvoj bakterija. Ova metoda se može primijeniti na sve vrste namirnica, bilo da se radi o sirovinama ili gotovim jelima. Zahvaljujući procesu očuvani su okus, tekstura i aroma, ne mijenja se boja hrane i ne smanjuje se nutritivni sadržaj. Hrana ne gubi vlagu, pa ostaje svježa, okus masti se ne mijenja, meso se ne boji, povrće ne posmeđi. Zahvaljujući tome čuvaju se vitamini i minerali, a sirovina ili gotova hrana ostaje ukusna.

Prednosti vakuumske vrećice: najpametnija logistika

 
Najvažnija prednost vakuumskog pakiranja je to što pomaže u logistici i podržava svjesnu kuhinju. Čak i najbolji restorani koriste ovu metodu, iako naravno rade s većim količinama. Čak i kod kuće svakodnevni život možemo učiniti znatno učinkovitijim izbjegavanjem bacanja hrane i diverzificiranjem obroka. Vakumirana ohlađena ili smrznuta hrana ne upija miris hladnjaka, osjetit ćemo samo izvornu aromu. Vakumiranom vrećicom produljujemo svježinu sirovina i gotovih jela, tako da se sve može porcionirati i zatim ohladiti ili zamrznuti. Osim toga, sve to možemo napraviti i bez konzervansa.

Kako koristiti vakuumsku vrećicu?

Za vakuumsko pakiranje dostupni su različiti strojevi za vakumiranje, od najmanjih kompaktnih mobilnih vakumirki do ozbiljnijih vakumirki s komorom. Za njih su dostupne različite vrste vrećica i folija u rolama. Važno je uvijek paziti na higijenske propise i vakumirati prema vrsti sirovine. Na primjer, neko povrće i voće treba blanširati prije vakumiranja kako bi sačuvali svoju izvornu teksturu i okus. To je obično slučaj s cvjetačom ili brokulom bogatom vlaknima.

Tijekom blanširanja povrće se toplinski obrađuje u vrućoj vodi 1-3 minute, zatim se stavlja u ledenu vodu kako bi se deaktivirali enzimi koji uzrokuju promjenu boje i neugodne mirise. Nakon toga može uslijediti vakuumsko pakiranje. Ako ste već na naprednom stupnju, možete koristiti i sous vide vrećice u kojima možete pripremati božanstvena jela tehnologijom dugog sporog kuhanja. Dakle, vakuumsko skladištenje ne samo da povećava rok trajanja, već doprinosi i učinkovitijem radu kućanstva očuvanjem odgovarajuće teksture i okusa. Dovodi do manje otpada, a istovremeno dugo čuva idealnu teksturu, nutritivni sadržaj i okus hrane.

Također možete koristiti sous vide vrećice, ako ste već na naprednoj razini. U takvim slučajevima pripremate božanstvena jela tehnologijom dugog sporog kuhanja, u čemu vam vrećica može pomoći. U ovom slučaju može postojati konzervacija, ali to je profesionalni proces kuhanja.

 

Sada kada ste otkrili prednosti vakuumskih vrećica i tajnu učinkovitog skladištenja, nemojte se ustručavati isprobati ovu pametnu metodu u vlastitoj kuhinji! Ako želite iskoristiti prednosti vakuumskog skladištenja, posjetite našu web stranicu, za sav pribor koji vam je potreban za vakumiranje!


Povezani proizvodi