gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Savjeti za smanjenje otpada hrane kod kuće

2025. 04. 14.

Savjeti za smanjenje otpada hrane kod kuće

Rasipanje hrane jedan je od najvećih ekoloških izazova današnjice. Dok u jednoj polovici svijeta ljudi gladuju, značajan dio hrane kupljene u razvijenim zemljama završi u smeću. Otpad od hrane koji nastaje u kućanstvima ne opterećuje samo naše novčanike, već ima i značajan utjecaj na okoliš. Dobra je vijest da uvođenjem nekoliko jednostavnih navika možemo drastično smanjiti količinu otpada od hrane proizvedenog u našim domovima. Evo nekoliko praktičnih savjeta za borbu protiv bacanja hrane!

Svjesna kupovina

Prvi korak u smanjenju otpada počinje u trgovini. Prije odlaska u kupovinu napravite popis onoga što vam je stvarno potrebno. Provjerite sadržaj svog hladnjaka kako biste točno znali što već imate kod kuće. Planirajte tjedni jelovnik unaprijed i kupujte samo one namirnice koje ćete stvarno koristiti.

Pokušajte izbjeći ponudu "dva za cijenu jednog", osim ako niste sigurni da ćete potrošiti kupljenu količinu. Nikada ne idite gladni u kupovinu namirnica, jer postoji šansa da ćete kupiti više hrane nego što vam treba.

Pravilno skladištenje

Pravilno skladištenje ključno je za održavanje svježe hrane. Saznajte koje namirnice gdje i kako treba čuvati. U hladnjaku mliječne proizvode i meso stavite na donje police, a povrće i voće u odgovarajući pretinac. Kruh možete dulje zadržati svježim tako da ga hermetički zatvorite, a začinsko bilje možete duže zadržati ako ga stavite u čašu vode.

Koristite načelo "prvo staro"

Metoda FIFO (First In, First Out), koja se koristi i u trgovinama, odlično funkcionira i kod kuće. Kad kupujete nove namirnice, starije stavite dalje na police kako biste ih prve iskoristili. Na taj način možete izbjeći da nešto zaboravite i da se pokvari u pozadini. Vakuumiranje i zamrzavanje također je izvrstan način očuvanja hrane - vakuumirajte ostatke kuhane hrane, peciva ili mesa kojem će uskoro isteći rok trajanja, a zatim ih zamrznite za kasniju upotrebu.

Kreativno kuhanje od ostataka

Ne bacajte ostatke! Jučerašnja večera može biti odličan sastojak za novo jelo. Od kuhanog povrća može se napraviti juha, od ostataka mesa sendviči ili salate, a od sušenog kruha pohani kruh  ili prezle. Imajte "dan ostataka" jednom tjedno, kada iskoristite hranu koja je ostala u hladnjaku.

Saznajte za što su dobri neiskorišteni dijelovi povrća. Od kora i peteljki povrća možete napraviti temeljac, od limunove kore aromatični sirup, a od krajeva kruha domaći krutone za salatu.

Kompostiranje

Ako se organski otpad pojavi, nemojte ga bacati u kantu! Kompostiranje je izvrstan način vraćanja otpadaka od povrća i voća u prirodni ciklus. Kompostirati se može i u stanu s električnim komposterom, ali svoj kompost možete napraviti i na balkonu ili u vrtu.

Razvijanje svijesnosti

Mjesec dana vodite dnevnik o tome koju hranu bacate i zašto. To će vam pomoći da prepoznate problematična područja i promijenite svoje navike. Često se susrećemo s činjenicom da se neki proizvodi redovito bacaju – isplati se kupovati manje ili ih potpuno izbaciti iz prehrane.

 

Smanjenje bacanja hrane nije komplicirano, samo zahtijeva malo pažnje. Ako planirate kupnju, svjesno skladištite, kreativno koristite ostatke i obratite pozornost na izbjegavanje nepotrebnog otpada, ne samo da možete uštedjeti novac, već i zaštititi okoliš. Započnite već danas i doživite koliko jednostavan i učinkovit može biti održiviji način života!


Povezani proizvodi