U potrazi za talijanskim okusima
2023. 08. 17.
Talijanski začini
Porijeklo mnogih talijanskih jela i talijanskih začina seže u staro Rimsko Carstvo. Istodobno se vjeruje da je talijanska kuhinja, gastronomija tako tipična za Italiju, dobila oblik po čemu je poznata još u 18. stoljeću. Teško bi bilo poreći da je širenje krumpira, kukuruza i, prije svega, rajčice uvelike potaknulo kulturu kuhanja naroda Apeninskog poluotoka.
Talijanska kuhinja izuzetno je raznolika, a treba dodati i to da pokazuje značajne razlike ovisno o tome koju regiju zemlje posjećujete.
Međutim, većini Talijana zajedničko je to što vole većinu začina navedenih u nastavku, s pravom povezanih s talijanskom kuhinjom:
- bosiljak
- origano
- timijan
- peršin
- ružmarin
- kadulja
- šafran
- bijeli i crni papar
- češnjak
- komorač.
(Većina začinskog bilja može se čak uzgajati kod kuće: uz pomoć smart vrta!)
Osim navedenih začina, talijansku kuhinju karakterizira i jednostavnost. Većina poznatih jela priprema se od malo namirnica, a ključna je kvaliteta namirnica i majstorska priprema.
Talijanska piletina
Možete koristiti bilo koji dio piletine, po vašem ukusu. Bilo da volite krilca ili batake, nećete se razočarati, a naravno možete koristiti i prsa!
Siguran sam da se nećete iznenaditi ako kažem: s rajčicama ćete potpuno zavrtiti karakterističan okus piletine.
Sastojci
Za 4-5 osoba, trebate imati na raspolaganju sljedeće sastojke u sljedećim količinama:
- oko 1 kg pilećeg mesa (kao što sam već spomenula bilo koji dio piletine),
- oko 1 litra umaka od rajčice (može i malo manje, ovisi koliko želite da se osjeöca rajčica),
- 25-30 dkg maslina (po mogućnosti crnih bez koštica),
- 2 luka,
- 3-4 češnja češnjaka,
- 1 prstohvat mljevenog bosiljka,
- 1 prstohvat mljevenog ružmarina,
- 1 prstohvat mljevenog timijana,
- malo maslinovog ulja,
sol i papar po ukusu.
Priprema talijanske piletine
- Priprema talijanskih pilećih prsa počinje soljenjem mesa. Zatim ga prepržite u loncu na malo maslinovog ulja da obje strane dobiju malo boje.
- Zatim dodajte sitno narezani crveni luk, te protisnuti češnjak, i masline - pa sve začinite paprom, majčinom dušicom, ružmarinom, bosiljkom i solju po želji. Na kraju sve ovo dobro promiješajte!
- Nakon 7-9 minuta prelijte umakom od rajčice i sve ponovno okrenite. Zatim piletinu stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva oko pola sata. Za to dobro dođe ako ste meso pekli u vatrostalnoj posudi, jer tada posudu možete staviti i u pećnicu. Ako ga nemate, meso prebacite u tepsiju i stavite peći.
- Pečeno meso poslužite uz kuhanu tjesteninu ili hrskavi kruh, a nema sumnje da će se svidjeti svima koji vole mediteranske okuse.
Talijanska juha od rajčice
A ako želite da predjelo bude autentično talijansko, pripremite i talijansku juhu od rajčice!
Sastojci
Ako kuhate za 4-5 osoba, potrebni su vam sastojci u sljedećim količinama:
- 7-8 oguljenih rajčica (može i iz konzerve)
- one and a half liters of stock
- 6-7 češnjeva češnjaka
- 1 glavica crvenog luka
- 2 šake listova bosiljka
- 1 prstohvat mljevenog origana,
- 1 prstohvat mljevene kadulje,
- 1 prstohvat mljevenog timijana,
- malo maslinovog ulja,
- te sol i papar po ukusu.
Mini mozzarella balls can also be used for serving.
Priprema talijanske juhe od rajčice
- Nasjeckajte crveni luk, pa ga popržite na maslinovom ulju. Narežite 4-5 češnjeva češnjaka, i dodajte crvenom luku.
- Zatim možete dodati rajčice, sve dobro promiješati i dodati temeljac. Začinite ga origanom, kaduljom, majčinom dušicom te solju i paprom po želji! Kuhajte na laganoj vatri!
- Nakon 20-ak minuta dodajte listiće bosiljka i preostali češnjak, pa mikserom promiksajte juhu!
- Mozzarella kuglice također mogu poslužiti! Ljubitelji rajčica će obožavati ovo talijansko predjelo!
Ako vam se post svidio, ne oklijevajte: ovaj tjedan napravite neke talijanske delicije! Ovdje ćete pronaći sve potrebne alate!
Povezani proizvodi
Véritable LINGOT biljna kapsula francuskog peršina
7,50 EUR(6,00 EUR + PDV)
Véritable LINGOT biljna kapsula ružmarina
7,50 EUR(6,00 EUR + PDV)
Véritable LINGOT biljna kapsula metvice
7,50 EUR(6,00 EUR + PDV)
Véritable LINGOT biljna kapsula majčine dušice
7,50 EUR(6,00 EUR + PDV)
Véritable LINGOT biljna kapsula vlasca
7,50 EUR(6,00 EUR + PDV)
Véritable LINGOT biljna kapsula korijandra
7,50 EUR(6,00 EUR + PDV)
Véritable LINGOT biljna kapsula talijanskog peršina
7,50 EUR(6,00 EUR + PDV)
Véritable LINGOT biljna kapsula slatkog bosiljka
7,50 EUR(6,00 EUR + PDV)