Vratimo čast uskrsnoj kobasici!
2018. 03. 27.
Nažalost, kako se bliži Uskrs, postaje jasno koliko je uskrsna delikatesna kobasica nezasluženo podcijenjena u odnosu na vječno prvoplasiranu šunku.
Čak je i Gyula Krúdy pristran prema šunki. U jednom svom spisu, na primjer, ovako je hvali:
"Šunka zahtijeva određenu klasičnost i protok vremena da bi postala istinski ugodna."
Naravno, ovo stajalište nije isključivo u literaturi, Zsigmond Móricz, primjerice, smatra da kobasica i šunka zapravo mogu ojačati jedna drugu, te da se od dobre šunke može napraviti još bolja, gastronomski vrhunska kobasica.
No, srećom, postoje mjesta gdje se kobasica propisno cijeni.
Češka je takvo mjesto, a Česi za sebe mogu reći da se od kobasice može napraviti ne samo ograda, već i uskršnji zec.:
Češka je takvo mjesto, a Česi za sebe mogu reći da se od kobasice može napraviti ne samo ograda, već i uskršnji zec.:
Ovako izgleda zec kobasica koji je snimljen u jednoj češkoj trgovini (Izvor slike: 444.hu)
Sigurno su ga mnogi formulirali, ali nekako se nitko nije usudio postaviti pitanje: zašto uskršnjeg zeca možete napraviti samo od čokolade?
Česi su se pomirili s tim tabuom.
No, ako ste ga ove godine propustili, ne očajavajte, bit će Uskrsa i dogodine. Do tada, bit će mnogo prilika u kojima ćete možda trebati profesionalno punjenje kobasica.
Zato od srca preporučujemo online trgovinu GAMMO Ovdje ćete pronaći sve profesionalne alate.
Zato od srca preporučujemo online trgovinu GAMMO Ovdje ćete pronaći sve profesionalne alate.
Želimo vam dobar tek za ovogodišnji Uskrs!