gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

15 uskrsnih jela, o kojima još niste čuli

2018. 03. 26.

15 uskrsnih jela, o kojima još niste čuli

Kako se Uskrs približava, svi planiramo uskrsni jelovnik. Malo smo razgledali tradicionalna uskršnja jela drugih zemalja.

Simnel kolač

Ova voćna torta je desert za uskrsni ručak u Velikoj Britaniji i Irskoj. Torta se puni i prekrije marcipanom. Vrh torte je ukrašen sa 11 ili 12 kuglica od marcipana, koje predstavljaju 11 apostola bez Jude ili 11 apostola i Isusa.

Mämmi

Finski uskršnji slatkiši prava su povijesna tradicija: prvi put se spominju u pisanom obliku u 16. stoljeću. Mämmi je najsličniji pudingu. Mora se pripremiti danima prije konzumiranja. Peče se od raženog brašna, raženog slada, vode, melase i kore seviljske naranče. Poslužuje se s mlijekom, šećerom ili umakom od vanilije.

Bijeli boršč

U Poljskoj je bijeli boršč popularan za vrijeme uskršnjih praznika, a najviše se jede na Uskrsnu nedjelju. Tradicionalno se radi od namirnica koje se dan prije u košari nose u crkvu na blagoslov. Svaki sastojak ima i vjersko značenje: slanina (obilje), kruh (Isus), maslac (kraj korizme, otkupljenje), sir (umjerenost), kuhano jaje (novi život), šunka i kobasica (obilje gozbe uskrsnuća) , hren (gorčina patnje i kiselo vino koje je Isus primio), sol (štiti od napasti). 

Tsoureki

Tsoureki je tradicionalno uskršnje jelo u Grčkoj, ali je popularan i u drugim zemljama regije: popularan je i u Rumunjskoj, Bugarskoj, Turskoj, Armeniji i Azerbajdžanu. Tijesto, slično našem kolaču, ali je začinjeno aromom višnje i pistacija. Od tijesta pletu trostruku pletenicu, u čast Svete Trojice. Često se oblikuje u krug i u njemu se peku tri crvena jaja.

Pastiera napoletana

Predak ovog slatkiša nalik piti jeo se već u starom Rimu na proljetnom festivalu i na vjenčanjima. Za Uskrs se puni ricottom začinjenom vodicom cvijeta naranče.

Paskha

To je uobičajeno uskršnje jelo u Rusiji i Ukrajini. Pravi se od svježeg sira u tjednu prije Uskrsa, koji se u subotu nosi u crkvu na blagoslov. Oblikovana je kao krnja piramida i ukrašena ćiriličnim slovima XB, što znači "Isus je uskrsnuo".

Gateau pascualina

Jelo španjolskog porijekla, koje je popularno uskršnje jelo u Argentini i Urugvaju. Slana tjestenina punjena je ricottom, tvrdo kuhanim jajima, artičokama i peršinom. Budući da ne sadrži meso, često se jede tijekom posta.

Capirotada

U Meksiku je ovo jelo zaista uobičajeno za vrijeme posta i dio je večere za Veliki petak. Tostirani kruh namočen je u sirup od smeđeg šećera i aromatiziran klinčićima i cimetom. Sir, sjemenke (lješnjaci, pekan orasi, bademi, pinjoli) i sušeno voće (jabuke, datulje, grožđice) također se dodaju tijekom sastavljanja. Ova hrana ima i snažno religijsko značenje: kruh simbolizira Isusovo tijelo, sirup njegovu krv, cimet križ, klinčići čavle, a topljeni sir pokrov.

Pinca

Slatki kruh, poznat i kao sirnica, uglavnom se jede u Hrvatskoj i Sloveniji, ali se u njemu uživa i na Uskrs u nekoliko obalnih područja Jadranskog mora. Tijesto, napravljeno od jaja, maslaca i mlijeka, često je aromatizirano limunom, narančom, grožđicama i drugim voćem, kao i rumom ili marsala vinom ili ružinom vodicom.

fotó:http://heneedsfood.com

Pljeskavica od bakalara

Tradicionalno jelo u zemljama Kariba i Bermuda je pljeskavica od kuhanog krumpira, bakalara i jaja. Često se jede uz hot cross peciva poznatog iz anglosaksonske kuhinje.

Ma'amoul

Popularan slatkiš na Bliskom istoku. Kolačić punjen datuljama, pistacijama, bademima i drugim sjemenkama, koji kršćanske zajednice u regiji jedu na Uskrsnu nedjelju. Tijesto se oblikuje pomoću drvenog kalupa napravljenog za tu priliku, čime gotov kolač dobije poseban oblik koji simbolizira Isusovu krunu. 

Rosquillas

Ovaj kolač poznat je diljem Španjolske i južne Francuske. Podrijetlom iz katalonske kuhinje, njegovo ime znači "mali kotač". Tijesto se radi bez kvasca i praška za pecivo, sa masnim mlijekom i alkoholom. Uštipci se prže u vrelom ulju i svježe uvaljaju u šećer.

Fanesca

Ova juha je tradicionalno ekvadorsko jelo, bazirano na različitim vrstama graha i sušenog bakalara. Svaka obitelj ima svoj recept, ali postoji nekoliko sastojaka koji se obično nalaze u svima: grah, bundeva, kukuruz, riža. češnjak, mlijeko. Obično se koristi 12 vrsta graha koji predstavljaju apostole, dok je bakalar simbol Isusa.

Colomba di Pasqua

Tradicionalni talijanski uskrsni desert. Peče se u obliku goluba, otuda i naziv. Gornji dio kolača pospite šećerom i bademima.

fotó: http://mangiarebuono.it

Flaouna

Tradicionalni ciparski uskrsni kolač: punjen smjesom od sira. Nadjev se obično pravi od haluma ili feta sireva i aromatizira se mentom, grožđicama i sjemenkama sezama. U mnogim krajevima jede se i u zadnjem tjednu korizme, ali tradicionalno se priprema u obitelji zajedno na Veliki petak i jede se umjesto kruha na Uskrsnu nedjelju. Zanimljivost kolača je da nije popularan samo među ciparskim kršćanima: jede se tijekom ramazana na turskoj strani otoka.

 

Želite li čitati slične zanimljive sadržaje i upoznavati nove recepte, pratite našu stranicukako ne biste propustili novosti!


Povezani proizvodi